Przepisy kulinarne

    Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?

    Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!

    Kawa po turecku znana jest z głębokiego aromatu i mocnego smaku. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku?

    Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.

    Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.

    Drób to jedno z najpopularniejszych mięs. Charakteryzuje się niską kalorycznością, zwłaszcza kiedy przygotowane jest w odpowiedni sposób. Jednak zwykłe kotlety z kurczaka mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć pod ręką kilka innych przepisów na dania, które zawsze się udają. Jednym z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym.

    Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!

    Jeżeli nie lubisz ogórków o bardzo intensywnym smaku, to ogórki po żydowsku będą idealne! Są delikatne, mało kwaśne, a raczej słodko–winne. Poza tym… naprawdę łatwo je zrobić!

    Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Ogórki w słoikach można przyrządzać na wiele sposobów, ale to te z dodatkiem musztardy mają bardzo oryginalny smak i można łączyć je z wieloma potrawami.

    Parówki nie kojarzą się z wyszukanymi daniami. Jednak parówki w cieście francuskim to zupełnie co innego… doskonale wyglądają, świetnie smakują i można przygotować je na wiele okazji. W dodatku jest to danie, które można bardzo szybko przyrządzić!

    Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.

    Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Kuszą Cię nowe smaki? W takim razie polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pewnością Ci się spodoba! Danie pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudne do przyrządzenia!

    Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.

    Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.

    Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.

    Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.

    Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.

    W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.

    Wraz z nadejściem wiosny na straganach i w sklepach spożywczych pojawiają się białe i zielone szparagi. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych, przygotować na ich bazie zupę oraz sos do makaronów. Jednak mogą stanowić także samodzielną przekąskę – świetnym pomysłem będą szparagi w cieście francuskim w formie tarty lub szparagi w cieście.

    Groszek zielony jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. A jest on nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również produktem, z którego można przyrządzić pyszne purée z groszku. To doskonały dodatek do mięs, ale przede wszystkim do grillowanej czy pieczonej ryby.

    W niemalże każdym domu na śniadanie czy kolację je się kanapki. Z dodatkiem wędlin, nabiału i warzyw są szybkim i prostym w realizacji pomysłem na różnorodną przekąskę. Pysznym przykładem smarowidła do pieczywa może być pochodzące z kuchni francuskiej rillettes z kaczki.

    Kuchnia śródziemnomorska zawiera wiele potraw bazujących na rybach i owocach morza. Przepisy te bardzo często są niezwykle proste i opierają się na naturalnych, łatwo dostępnych produktach wysokiej jakości. Ryba po hiszpańsku może być podawana zarówno w podstawowej wersji, upieczona w zalewie z wina, jak i w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem przypraw.