Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc pomyśleć o przekąskach, które postawimy na świątecznym stole. Specjalnie dla was zebraliśmy proste przepisy na efektowne przysmaki.
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą tradycyjne ciasta - pyszne drożdżowe baby i mazurki. Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest lekki, kremowy, po prosu idealny!
Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią kulinarne szaleństwo. Będziemy gotować, piec i dekorować. Aneta Kuroń pokazała Piotrowi Wojtasikowi, jak w prosty sposób zaangażować dzieci do pomocy. Wspólne pieczenie zajączka wcale nie jest trudne. Przekonajcie się sami.
Święta wielkanocne bez sernika? Nie ma mowy! W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pyszny sernik klasyczny i w kąpieli na wodzie przedstawił szef kuchni Sebastian Olma. Nasz gość powiedział także, jak przygotowuje się wielkanocną paschę.
Pasztet klasyczny domowy lub drobiowy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa wielkanocnego obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je szef kuchni Sebastian Olma.
Na Wielkanoc przygotuj świąteczne dania według przepisów Pauliny Pietrusik, gospodyni z Kodnia. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów na żur, pieczeń drobiową, masło pokrzywowe, domowy chleb, pasztet jajeczno-pieczarkowy, jajka kiszone w burakach i sernik z kwiatami.
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.
Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.
Curry w japońskim stylu, wiosenny gulasz, wiosenna polenta, gęsta zupa rybna i chleb do dzielenia - to wszystko w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Nie da się ukryć, że "w marcu jak w garncu".
Sugarcrafting, czyli artystyczne zdobienie tortów w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować idealne pierniczki z lukrem? Oto sprawdzone przepisy mistrzyni świata Jowity Woszczyńskiej.
Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Domowy makaron z pulpetami i brokułami, zielona zupa ziemniaczana z jajkiem oraz rolada biszkoptowa miętowa z jabłkami. W naszej wiosennej kuchni szefuje dziś Andrzej Polan. Poznaj jego niezwykłe przepisy.
Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.
Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.
Kurczak panierowany w parmezanie, krokieciki ziemniaczano-jajeczne z zimową sałatką oraz babka z makiem i smażonymi cytrynami. Takie dania przygotowuje w naszej kuchni Piotr Kucharski. Oto jego wypróbowane przepisy.
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.
Dania z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, resztek sera czy mrożonek są doskonałe dla osób, które nie lubią marnować jedzenia. Swoje pomysły na pyszne potrawy z recyklingu zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka.