Lato to czas wspólnego grillowania, podczas którego prym wiodą mięsa i wędliny. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie jako grillowanej potrawy sera camembert. Potrawa pochodzi z Francji. Zapieczony ser rozpływa się w ustach, a dodatek żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Ser camembert z grilla – jak przyrządzić
Do przygotowania sera z grilla potrzebujemy specjalnej marynaty, którą możemy przygotować samodzielnie. Łyżeczkę tymianku łączymy z łyżeczką słodkiej papryki i czarnym pieprzem oraz oliwą (3 łyżki). Ser wkładamy do marynaty na pół godziny, następnie układamy na grillu/ruszcie. Musimy pamiętać, aby nie nakłuwać go widelcem. W tym celu używamy szczypiec lub łopatki do grilla. Przypiekamy z obu stron i podajemy z żurawiną. Przepisów na marynatę jest jednak kilka, więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Kolejna propozycja to marynata z gotowym sosem do sałatek. Sos łączymy z miodem, ostrą papryką w proszku, łyżką oliwy oraz odrobiną świeżego tymianku. Folię aluminiową smarujemy delikatnie oliwą, układamy ser i polewamy przygotowaną marynatą. Możemy posypać ulubionymi, drobno posiekanymi orzechami. Zawijamy ser i układamy na ruszcie. Pieczemy około 15 minut. Gotowy możemy udekorować gałązką tymianku. Tak przygotowaną potrawę możemy podać z sałatką i grzankami. Ser ma wyrazisty słodko-ostry smak. Możemy też posmarować go oliwą zmieszaną jedynie z czarnym pieprzem lub specjalną przyprawą do grilla. Zamiast żurawiny na zimno, możemy podać żurawinę zasmażaną z cukrem. Ser pleśniowy dobrze komponuje się również z sałatką z rukoli. Przepis na camembert z grilla jest bardzo łatwy, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Potrzebujemy:
· sera camembert
· ząbka czosnku
· łyżeczki oliwy z oliwek
· bazylii i oregano
· suszonego niedźwiedziego czosnku.
Serki układamy na folii aluminiowej, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i zwykłym oraz przyprawami i polewamy oliwą. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Grillujemy, aż serki będą miękkie, około 10-20 minut. Rukolę mieszamy z suszonymi pomidorami w oleju i oliwkami. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i ziołami. Na sałatce układamy grillowane serki. Możemy je także podać z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia czy bakłażan, lub po prostu z pomidorkami koktajlowymi. Sos do posmarowania serków możemy przygotować na wiele sposobów. Wystarczy połączyć zmiażdżony czosnek z posiekaną natką pietruszki, pieprzem i oliwą z oliwek. Camembert grillowany to danie, które powinno zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.
Sposób na ser pleśniowy – camembert z grilla elektrycznego
Ser możemy grillować również na grillu elektrycznym. Składniki do przyrządzenia dania to:
· ser camembert
· słoiczek żurawiny
· miód lub syrop daktylowy
· świeży tymianek.
Ser układamy na folii aluminiowej, nakładamy porcję miodu i żurawiny, nakłuwamy patyczkiem. Następnie kładziemy tymianek i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Tak przygotowany ser układamy na ruszcie. Przykrywamy, aby zachować wysoką temperaturę. Po około 8 minutach danie powinno być gotowe. Sprawdzamy to, naciskając na jego środek. Camembert z grilla elektrycznego możemy podawać, jeśli ugina się lekko, jest miękki i ciepły.
Camembert na słodko
Grillowany ser pleśniowy to bardzo efektowna i wyjątkowo smaczna przystawka. Choć za każdym razem przyrządza się go podobnie, dania różnią się rodzajem marynaty, dodatkami i przyprawami. Najbardziej znanym i chyba najczęściej podawanym jest ser camembert z grilla z żurawiną. Warto jednak poeksperymentować i spróbować innych połączeń. Dodatkami dobrze komponującymi się z serem są też różnego rodzaju orzechy: włoskie, migdały, nerkowce, pekan, do tego rodzynki i miód. Aby przygotować nieco bardziej zaskakującą wersję potrawy, należy mieć:
· sery pleśniowe camembert
· oliwę z oliwek
· gałązki rozmarynu
· orzechy – dowolne, ulubione
· rodzynki
· miód
· krem balsamiczny
· sok z połowy cytryny
· mielony imbir
· sałatę – mogą być różne rodzaje
· natkę pietruszki lub kiełki
· bagietkę
· ewentualnie konfiturę z fig.
Zaczynamy od uprażenia orzechów na suchej patelni. Do nich dodajemy miód, krem balsamiczny i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Dokładamy rodzynki i mielony imbir. Całość przez chwilę dusimy, a następnie zdejmujemy z ognia. Ser nacieramy oliwą, kładziemy na nim gałązki rozmarynu i wszystko układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Obsmażamy z obu stron, na koniec dokładamy bagietkę pokrojoną na kromki. Ser przekładamy na talerz (możemy posmarować konfiturą z fig), polewamy przygotowanym sosem miodowo- orzechowym. Obok sera układamy sałatę i podgrzane zarumienione kawałki bagietki. Możemy jeszcze udekorować natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Ser camembert z grilla w takiej wersji może zostać podany jako przystawka, ale sprawdzi się także jako deser.