Semifreddo to klasyczny mrożony deser prosto z Włoch. Jego konsystencja i smak to propozycja w sam raz na upalne dni. Sprawdź prosty przepis na słodkie orzeźwienie.
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.
Pyszne, mleczne drożdżówki wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem? To przepis Mateusza Zielonki, zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef, który zaprezentował w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem bułeczek.
Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef.
Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.
W gorące dni ciężko nam pracować i gotować, a także jeść. Brak apetytu można obejść dzięki pysznym przekąskom. Hitem wśród letnich smakołyków są mrożone jogurty z owocami. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak je wykonać?
Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie w upały?
Zupa jagodowa to świetna propozycja na letni lunch dla całej rodziny, zwłaszcza dla dzieci. Z naszym przepisem jest również prosta w przygotowaniu. Zrób domową zupę jagodową i się przekonaj.
Chcesz być piękny i gładki? Pij herbatki. A właściwe te jedną, konkretną. Kombucha to naturalne lekarstwo dla jelit, antidotum na zmęczenie i bóle głowy oraz świetny sposób na problemy skórne i alergie. Jak i kiedy pić napój nieśmiertelność?
Tort miodowy to wypiek pochodzący z Armenii, zwany również miodownikiem lub marlenką. Sławę zyskał dzięki czeskim cukiernikom, którzy od lat z zamiłowaniem je wypiekają.
Domowe lody zyskują popularność, a w internecie pojawia się coraz więcej różnych przepisów na nie. Poszukiwacze nowych smaków nie lubią się ograniczać. Dzięki temu powstały domowe lody... ogórkowe!
Chłodnik to niekwestionowany król letnich zup. Ten z dodatkiem mięty i cytryny jest szybki w przygotowywaniu i znakomicie orzeźwia w upalny dzień. Oto łatwy przepis na wakacyjny obiad. Rozsmakuj się!
Pokrojone w paski lub inne kształty, usmażone lub upieczone, z ziemniaków, batatów, a nawet marchewki czy buraków, z sosami, panierkami, różnymi przyprawami. Frytki pokochał cały świat. Za prostotę, dostępność i nieskończoną liczbę wariantów. Dowiedz się, skąd pochodzą frytki i sprawdź nasze przepisy na różne ich rodzaje.
Rumianek to roślina pospolita, którą możemy znaleźć niemal na każdej łące czy polu. Jego właściwości znane i wykorzystywane są przez ludzkość od stuleci. Jak można użyć rumianku w kuchni? Sprawdź nasze przepisy i inspiracje.
Chłodnik jest idealnym daniem na lato. Wielu osobom smak botwinki czy ogórka może się jednak szybko znudzić. Dlatego przedstawiamy kolejny wariant tej wyjątkowej zupy.
Bób to doskonała zdrowa przekąska w letnim sezonie. Nie traci walorów smakowych w postaci mrożonej i suszonej, ale można z niego również robić weki. Przetwory z bobu to ostatnio popularny pomysł na wypełnienie spiżarni.
Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Lato to czas, kiedy w sklepach i na targowiskach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak prawidłowo mrozić owoce? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, co ciekawe, również tych wytrawnych. Poznaj kilka z nich.
Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.
Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.
Pogoda za oknem sprzyja organizowaniu spotkań w ogrodzie i wspólnemu pałaszowaniu smakołyków ze znajomymi. Dlatego przygotowaliśmy dla was propozycję ciekawej sałatki, która jest królową letnich przyjęć.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.