Owoce morza są m.in. źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. O tym dlaczego jeszcze warto je jeść i jak je przyrządzić opowiedział nam Mikołaj Rey. Poznajcie jego przepisy na spaghetti z krewetkami, krewetki z papryką oraz małże i kalmary po włosku.

    Sałatki są idealne na upalne letnie dni. Swoje przepisy na pyszną sałatkę ryżową, włoską sałatkę makaronową i letnią sałatkę owocową zdradziła nam dziś w Dzień Dobry TVN Cristina Catese.

    Skala Scoville’a służy do mierzenia pikantności potraw. Stosuje się ją głównie w stosunku do różnego typu papryk. Skala ostrości ma za zadanie określić stopień zawartości kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za pikantny smak danego produktu spożywczego.

    Truskawki. W sklepach i na straganach pojawiają się już truskawki. Piotr Kucharski postanowił zaproponować nam dziś przepisy na truskawki w wersji wytrawnej: sałatkę z kurczaka, awokado i truskawek, grzanki z botwinką i truskawkami, truskawkowo-ziołową herbatę i pyszną tartę bez pieczenia.

    Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw. Niestety wiąże się ono z wysoką kalorycznością dań. Podstawą smażenia jest tłuszcz, a to oznacza, że jest to sposób mniej zdrowy w porównaniu do pieczenia lub gotowania. Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka rodzajów tłuszczów stosowanych do smażenia oraz zdradziła sposoby na to jak smażyć smacznie i zdrowo.

    Swoje ulubione przepisy na szparagi zdradził nam dziś Mikołaj Rey. Zobaczcie jak należy gotować szparagi i z czym można je podawać. Poznajcie przepisy Mikołaja na szparagi na grzance z sosem holenderskim, dorsza ze szparagami, szparagi w papilocie i kremowe risotto ze szparagami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas i Katarzyna Zadka przygotowali proste i smaczne potrawy bazujące na warzywach. Zobaczcie, w jak prosty sposób mozna przemycić dzieciom w kuchni coś zdrowego!

    Dawid Gaboriaud zaprezentował swoje autorskie pomysły na wielkanocne potrawy. Dla wegetarian: wege pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i pieczarkami, a dla mięsożerców: mięsny pasztet francuski, szynka pieczona w glazurze miodowo-musztardowej i kartofel salad z biała kiełbasą.