Nie od dziś wiadomo, że dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać. Kiszonki są tego doskonałym przykładem. Swoimi innowacyjnymi przepisami podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Sęk w tym, że o poranku nie zawsze mamy czas, by przygotować energetyczne danie. Dlatego spróbujcie przepisu z TikToka na szybkie, ale i pyszne tosty z jajkiem w okienku. Na długo was nasycą, a i dzień od razu stanie się piękniejszy.
W Dniu Zakochanych w naszej kuchni królują afrodyzjaki. Pyszne walentynkowe dania proponuje Agnieszka Cegielska, dziennikarka i propagatorka naturalnego stylu życia. Zobacz, jak przyrządza koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą, zupę z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów, owsiankę z daktylami, figami, granatem i makiem, carpacio z buraka z rozmarynem, owocami i świeżą miętą i bazylią oraz kaszę gryczaną z komosą, grzybami, lubczykiem i świeżą kolendrą. Poznaj niezwykłe przepisy na potrawy pełne miłości.
Sos sojowy na dobre zagościł w polskich kuchniach. W ostatnich latach stał się bardzo łatwo dostępny, można go znaleźć niemal w każdym markecie. Można go również zrobić samodzielnie, zwłaszcza z naszym przepisem.
Przepyszny, czekoladowy tort został stworzony przez Franza Sachera w XIX wieku, w stolicy Austrii. Ten utalentowany cukiernik skomponował arcydzieło określane dziś mianem ,,króla deserów”. Czekoladowy tort przekłada się słodką morelową marmoladą, a całość wzbogacona jest sporą ilością polewy.
Nic tak nie umili walentynek, jak pyszne słodkości. Swoje popisowe desery przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Na naszym stole pojawiły się eklerki, beza i torcik.
"Żeby mieć power na szusowanie, trzeba zjeść porządne śniadanie".
Tłusty czwartek coraz bliżej i w związku z tym w naszej kuchni pojawia się sporo propozycji pysznych, domowych deserów. Nie brak u nas przepisów na najlepsze pączki czy faworki, również te w wersji fit. Tym razem dzielimy się przepisem na faworki po amerykańsku, czyli lane funnel cakes.
Pieczenie bezy wymaga tylko dwóch składników, a przy tym nie jest to wcale jeden z prostszych przepisów. Żeby upiec bezę, nie wystarczy odpowiednio długo ubijać jajek z cukrem – trzeba wiedzieć, jak długo ją piec i w jakiej temperaturze. Sprawdź, jak zrobić chrupiące, nieprzypalone bezy.
Hiszpańskie smaki zapanowały w naszej kuchni. Marieta Marecka i Conrado Moreno przygotowują pyszne papryczki pimientos de padron, fideua de pato, czyli makaron z kaczką, a na deser churros z gorącą czekoladą. Poznaj niezwykłe przepisy na hiszpańskie dania.
Andrzej Polan wraca do tradycji polskiej kuchni, którą kiedyś rządziły pory roku. W kuchni Dzień Dobry TVN zabrał widzów w niepowtarzalną kulinarną podróż przez wszystkie
Chińskie pierożki dim sum to jedna ze sztandarowych pozycji w menu restauracji oferujących potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dziwi więc fakt, że lokale oferujące jej specjały wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak przygotować pierożki?
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Zupa z brządu - ta nazwa, zwłaszcza jej drugi człon, może być niezrozumiała dla osób spoza Kaszub. Sprawdź, czym jest brząd i jak przygotować prostą zupę z jego wykorzystaniem.
Placki z warzyw są szybkie, smaczne i zdrowe - doskonałe jako samodzielne danie, ale także uzupełnienie czy dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzą się także na deser. Słone czy słodkie – swoje pomysły na placki pokazuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na korzenne placki twarogowe z musem malinowym, placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami, placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką oraz placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi.
Przygotowanie idealnej pizzy wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Podczas wyrabiania samego ciasta można popełnić błędy, przez które danie będzie zbyt wilgotne lub zwyczajnie niesmaczne. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać i jakich błędów unikać podczas robienia domowej pizzy.
Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.
18. urodziny to przełomowy moment w życiu każdej młodej osoby. Warto uczcić ten czas i przygotować dla solenizanta coś wyjątkowego, np. tort. Nie musi on być skomplikowany, wystarczy prosta receptura i ciekawe udekorowanie wypieku, aby cieszył się uznaniem gości. Tort na 18. urodziny dla chłopaka w zasadzie będzie różnić się od tortu dla dziewczyny jedynie wykończeniem.
Muffinki jogurtowe to jeden z najbardziej klasycznych deserów. Samodzielnie w domu można przygotować sycące i słodkie muffinki jogurtowe z budyniem lub dietetyczne babeczki bez cukru. Jak wygląda podstawowy przepis na muffinki jogurtowe i jakie dodatki można w nim wykorzystać?
Jedzenie nie zastąpi terapii, ale bez wątpienia wpływa na nasze samopoczucie i pozwala łagodzić mniejsze kryzysy. Przepisy Cristiny Catese na wytrawny pasztet z bakłażana i słodkie banoffee sprawdzą się idealnie, jako remedium na zły humor.
Kokosowe pralinki domowej roboty są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego smakują przepysznie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako słodki prezent, np. na walentynki. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.
Jesteś wegetarianinem, który nie wyobraża sobie życia bez spaghetti bolognese lub klopsików? Ten przepis z TikToka na wege mięso mielone spełni twoje zachcianki. Jest prosty w wykonaniu i – co więcej – nie zawiera sztucznych konserwantów.
Dania niskobudżetowe są popularne nie tylko wśród studentów. Wystarczy kilka złotych i dobry przepis, żeby na stole pojawiło się zdrowe, sycące i smaczne danie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje pokazała Ola Juszkiewicz, zwyziężczyni 9. edycji programu Masterchef.
Wyjazd na narty to nie tylko szaleństwa na stoku. Po skończonej jeździe warto zjeść coś naprawdę smacznego. Po co sięgnąć? Co doda nam energii do dalszych szaleństw? Swoje propozycje przygotował Sebastian Olma, kucharz.
Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pączki twarogowe to idealny sposób, aby przemycić nieco zdrowych składników do przysmaków, które jemy z okazji karnawału i tłustego czwartku. Dzięki obecności białego sera podnosimy w pączkach ilość białka, które jest ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdź, jak je przygotować.
Aktorka Magda Kumorek stawia na zdrową kuchnię, pełną warzyw i owoców. W naszym programie przyrządza zielony koktajl, bataty w pomidorach z czarną soczewicą i chlebkami chapati oraz budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym. Poznaj proste, sprawdzone przepisy gwiazdy.
Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?
Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.
Dania z pieczarkami są smaczne i zdrowe. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Były to: portobello nadziewane boczkiem, portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki, flan z pieczarkami z ricottą, a także kurczak pieczony w maśle z pieczarkami.