Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych. To już ostatni moment na przygotowanie, jeśli chcemy zdążyć przed Wielkanocą.
Na Sycylii Wielkanoc obchodzona jest hucznie. O tym, jakie dania jada się z okazji tych świąt, opowiadał Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu tort ricotta.
Taganu d’Aragona to danie z Sycylii - "ciasto" przygotowane z makaronu i sera. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować to danie na Wielkanoc.
W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino.
Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino
Sprawdzamy, jak ugotować jajka strusie, ile kurzych jaj mieści się w strusim i dlaczego warto go w ogóle spróbować?
W kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski przygotował portugalskie pyszności, w tym własny przepis na Pastel de nata. Czym zajadają się w Portugalii? Sprawdź, jak przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego.
Bolo de caco to placek z kuchni portugalskiej, tradycyjnie przygotowywany na płaskiej płycie z bazaltowego kamienia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował go Piotr Kucharski. Przygotował też inne portugalskie pyszności. Sprawdź jego przepis.
Caldo verde to popularna zupa z tradycyjnej kuchni portugalskiej. W Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski, który wrócił z podróży z Madery. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu caldo verde.
Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych. Weganie i wegetarianie wcale nie muszą z niej rezygnować, bo na rynku są jej bezmięsne zamienniki. A jak przyrządzić ją samemu?
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez pysznych deserów? My też nie! Dlatego wybraliśmy dla Was kilka przepisów spośród świątecznych słodkości proponowanych przez Annę Starmach i Annę Lewandowską. Zobacz, jak zrobić paschę z bakaliami, sernik, babkę cytrynowo-pomarańczową, tiramisu, makowiec i mazurek daktylowo-czekoladowy.
Rzeżucha to dla wielu symbol świąt Wielkanocnych. Co zrobić, żeby zdążyć z jej wysianiem? Jak długo powinna rosnąć? Sprawdź, jak zdążyć z rzeżuchą przed świętami i co zrobić, jeśli zostało nam mało czasu.
Peklowanie służy do obróbki mięs. Dawniej służyło zabezpieczaniu go przed psuciem, dzisiaj wykorzystywane głównie ze względu na walory smakowe. Jak przygotować zalewę do peklowania mięs? Jak powinno się je peklować?
6 kwietnia we Włoszech i na świecie obchodzony jest Dzień Carbonary. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce przygotował pyszne dania z carbonarą. Sprawdź jego przepis na Spaghetti alla carbonara pistacjowa.
Matteo Brunetti to finalista 6. edycji MasterChefa oraz ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Z okazji Dnia Carbonary zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje wariacje na temat tego dania. Sprawdź przepis na risotto alla carbonara.
Carbonara to jedna z najbardziej lubianych włoskich potraw. W Dzień Carbonary w kuchni Dzień Dobry TVN gości Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Sprawdź jego autorski przepis na pyszne gnocchi alla Carbonara.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Już dziś możecie pobrać ebook „Wyjątkowa Wielkanoc”, w którym znajdziecie mnóstwo inspiracji zarówno na potrawy, jak i dekoracje. Sprawcie, by tegoroczne święta były wyjątkowe.
Filet z kurczaka w sezamie to zdrowe połączenie, idealne dla osób dbających o linię. Podpowiadamy dwa wyjątkowe fit przepisy na kurczaka w sezamie.
Kolacja dla dwojga w domowym zaciszu przygotowana własnoręcznie może być świetną alternatywą dla drogiej randki w restauracji. Przygotuj pyszny posiłek, wykorzystując nasze ciekawe przepisy na kolację. Sprawdzą się dla dwojga, na romantyczny wieczór lub towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi.
Jeśli jeszcze nie wiecie, jak zastawić wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie propozycje Ani. Jak zrobić doskonały barszcz biały?
Nie masz pomysłu na coś pysznego? Z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha, który często dzieli się swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić zapiekany ser feta ze szpinakiem? Sprawdź przepis.
Szukasz pomysłu na pyszne, domowe ciasto? W kuchni Dzień Dobry TVN prostym i wyjątkowym w smaku przepisem, inspirowanym kuchnią francuską, podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kremowe ciasto francuskie? Sprawdź przepis.
Dania inspirowane francuskimi przysmakami to specjalność Grzegorza Zawieruchy. Jak zrobić szparagi i szynkę prosciutto zapiekane w cieście francuskim? Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.
Kuchnia francuska jest pełna wyjątkowych smaków. Jak zrobić Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem? Sprawdź pyszny przepis Grzegorza Zawieruchy.
Mazurek kajmakowy z pewnością zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Jest prosty w wykonaniu, dlatego może go upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Dzięki masie kajmakowej i bakaliom smakuje wyśmienicie.
Naleśniki Crêpes Suzette przygotowuje się z napoju owsianego i odrobiny rumu. Podane z sokiem ze skórki pomarańczy i likierem smakują fenomenalnie. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował gryczane naleśniki "galettes". Podawane z szynką wiejską, serem Gruyere i miodem smakują wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować ten przepis.
Syrnyky to placuszki z twarogu i kaszy manny obtaczane w mące pszennej i smażone na maśle. Pyszne danie pochodzi z kuchni ukraińskiej. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda. Zobacz, jak je przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Baghrir to naleśniki z kuchni marokańskiej podawane z wodą z kwiatów pomarańczy i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda na to nie zwykłe danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.