Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.
Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.
"MasterChef Junior" cieszy się niesłabnącą popularnością wśród widzów TVN. Nic dziwnego, pomysły i przepisy młodych kucharzy często potrafią wpędzić w kompleksy najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Dlatego też, odpowiadając na liczne zapytania o potrawy przygotowane przez bohaterów kultowego programu powstał program "Mali Szefowie", w którym uczestnicy "MasterChefa Juniora" mogą podzielić się z fanami swoimi kolejnymi pomysłami.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to warzywo znane w kuchni polskiej od XVIII wieku. Jego jadalną częścią jest bulwa. Sprawdź, jak przygotować krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu z przepisu Jaśka Kuronia.
Trewal jest bardzo smaczną i chudą rybą, której niemal zupełnie brak ości. Stąd też jest świetnym produktem do przygotowania z niej pasty rybnej. Sprawdź, jak przyrządzić pastę śniadaniową z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi.
Roladki z piersi kurczaka lub indyka to doskonały pomysł na obiad. W połączeniu z kozim serem, burakami i jarmużem komponują się idealnie. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.
Ciasto biedaczek swoją sugerującą jakieś braki nazwę zawdzięcza przede wszystkim wyjątkowo niepozornemu wyglądowi. W smaku jednak jest wyśmienite. To doskonałe połączenie kwaśnej cytryny, lekkiego, kremowego budyniu i słodkiej czekolady. Jak zrobić ciasto biedaczek? Sprawdź nasz przepis.
Pąki roślin to prawdziwe bomby witaminowe, podobnie z resztą, jak kiełki. Wiele z nich można bezpiecznie spożywać, a do tego mają bardzo odżywcze działanie. Wyciągi stosowane są w ziołolecznictwie i kosmetologii. Które z nich można jeść? Co można z nich przygotować?
Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, którą wykonuje się z chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Jest bardzo kremowa i sycąca. To pyszne danie, które pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach . Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób przygotowania krok po kroku.
Lasagne to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Coraz popularniejsze stają się również wegańskie odpowiedniki wielu różnych, tradycyjnych potraw, w których zwykle występują składniki pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić wegańską lasagne? Sprawdź nasz przepis.
Pyszna fasola z ziołami i pistacjami to autorski przepis kucharki i edukatorki ekologicznej, Jagny Niedzielskiej. Sprawdź, jak przygotować danie z fasolą i pistacjami z jej przepisu.
Doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach gotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej na pyszną zupę cebulową.
Pieczony kalafior z pastą orzechową - taką potrawę zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN, kucharka i edukatorka ekologiczna, Jagna Niedzielska. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie i nie marnować jedzenia.
W kuchni Dzień Dobry TVN, Jagna Niedzielska, kucharka i edukatorka ekologiczna pokazała, jak wykonać pyszną pastę z grzybów shiitake. Zanim się ją przygotuje warto przetrzymywać grzyby w materiałowym lub papierowym woreczku. Sprawdź przepis na Mushpaste.
W kuchni Dzień Dobry TVN, Daria Ładocha, nowa prowadząca "Doradcy Smaku" zaprezentowała swój sposób na przyrządzenie pstrąga. Sprawdź, jak zrobić z jej przepisu sałatkę z wędzonym pstrągiem, jajkiem i ogórkiem małosolnym w sosie curry.
W kuchni Dzień Dobry TVN, Daria Ładocha, nowa prowadząca "Doradcy Smaku" przygotowała dania z warzywami w roli głównej. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą.
Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewką na ostro to danie, które przygotowała Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN. To nowa prowadząca "Doradcy Smaku". Sprawdź jej autorski przepis na pyszną rybę.
Żurek wielkanocny w chlebie to coraz bardziej popularna forma podawania tej potrawy. Tak zaserwowana zupa nie tylko wygląda bardziej okazale, ale również smakuje inaczej. Co trzeba wiedzieć, jeśli planujesz w ten sposób zaskoczyć bliskich w Wielkanoc?
Ciasto leśny mech lub leśna murawa to niesamowity deser w przepięknym, żywym, zielonym kolorze. Idealne na rozpoczęcie wiosny. Za jego wspaniałą barwę odpowiada szpinak. Sprawdź, jak przygotować ciasto w wersji fit i tradycyjnej.
Typowym wiosennym daniem z Wenecji Euganejskiej jest tisi e bisi, czyli risotto z groszkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała, jak przygotować pyszne risotto z fenkułem i groszkiem, prostu z kuchni włoskiej. Sprawdź, jak je ugotować.
Sekret pysznej kuchni włoskiej tkwi w świeżych i idealnie skomponowanych przyprawach. O tej porze roku gospodynie sięgają po pierwsze nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała tartę z ricottą, cukinią i szpinakiem. Sprawdź jej przepis.
W tradycyjnej kuchni włoskiej w marcu pojawiają się już pierwsze warzywa. To dzięki nim i świeżym przyprawom dania są tak pyszne i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała przepis na zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem. Sprawdź, jak je zrobić.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka wersji tradycyjnej paschy. Andrzej zaproponował paschę stracciatellę z ciepłymi bakaliami, tropikalną z mango, a także paschę z majonezem i warzywami. Sprawdź, jak zrobić je w domu.
Proste ciasta z patelni to idealny sposób, na przygotowanie słodkiego podwieczorku w kilka minut. To też przepisy, które podbijają serca użytkowników TikToka. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, ani specjalnych form. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto brownie z patelni.
Właściwości liści rzodkiewki są już od dawna cenione w Azji Wschodniej. W Polsce zwykle zjada się tylko czerwone, bulwiaste korzenie, a liście się wyrzuca. A szkoda, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Co można z nich zrobić?
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych i aromatycznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić francuskie raclette? Sprawdź przepis.
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią? Sprawdź przepis.
Popcorn na stałe zagościł już na sklepowych półkach i w kinowych barach. Lekka przekąska wyjątkowo dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli tak jak my kochacie słodycze, a w waszej lodówce nigdy nie brakuje popularnego czekoladowego kremu, musicie wypróbować ten przepis. Co powiecie na popcorn o smaku nutelli?
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła francuska kuchnia. Kucharz pasjonat, Bartek Durda, przygotował tarte migdałową z czarną porzeczką z ciastem “sablé”. Sprawdź, jak przygotować to danie.