W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała swój przepis na zupę z botwinki. Maj to sezon na świeże, młode buraczki, czyli boćwinkę, a zaczyna się on już w kwietniu. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Majową botwinkę można jeść na surowo, jednak idealnie sprawdzi się też do przygotowania pysznej tarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała przepis na tartę z botwinką. Takie danie sprawdzi się na obiad i popołudniową przekąskę w pracy. Sprawdź, jak ją zrobić.
Pak choi – kapusta, która pochodzi z Chin, ale od pewnego czasu jest bardzo popularna w kuchni europejskiej – także u nas. Lubiana za swoją delikatną goryczkę, chrupkość i soczystość. Jest bardzo uniwersalnym warzywem – można ją przygotować w wielu wariantach. W każdej będzie równie smaczna.
Od maja do września jest sezon grillowy, ale też na tzw. garden party. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował pyszne, włoskie dania w sam raz na tę okazję. Sprawdź, jak przygotować Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią.
Focaccia to włoski, płaski chlebek, który idealnie sprawdzi się jako przekąska, zwłaszcza na garden party. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował wielosmakowe focaccie. Sprawdź, jak je przygotować w trzech wersjach smakowych.
Tort Paesana to włoskie danie przygotowane z czerstwego chleba. Świetnie się sprawdzi na szybką przekąskę na garden party lub wiosenny piknik. Sprawdź, jak przygotować to danie, które przygotował Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pod koniec kwietnia do Listy Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi dopisano trzy kolejne produkty regionalne z woj. podlaskiego. Są to busłowe łapy, karp knyszyński i podlaski kisiel owsiany.
Pyszny łosoś z sezonowymi zielonymi szparagami doprawiony świeżymi ziołami i cytrusami. To danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Maj to moment, w którym warto jak najczęściej korzystać z nowalijek, jakimi są szparagi. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Makaron canneloni to świetny pomysł na obiad i większą różnorodność w kuchni. W Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował taki makaron z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdź jego przepis i przygotuj to pyszne danie samodzielnie.
Coraz cieplejsze dni nadchodzą, a wraz z nimi sezon na chłodnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem. Sprawdź, jak zrobić to danie z przepisu kucharza.
Sos z pokrzyw na bazie jogurtu pełen jest nie tylko smaku, ale również właściwości korzystnych dla zdrowia. Jak go zrobić? Sprawdź nasz prosty przepis i możliwości wykorzystania sosu pokrzywowego w kuchni.
Domowa lemoniada z arbuza to słodki i niezwykle orzeźwiający koktajl, który doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. Owocowa baza i dodatki w postaci ziół, czy słodkich syropów sprawiają, że naprawdę trudno jej się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, które zachwycą się jej smakiem i intensywnym, czerwonym kolorem. Sprawdź prosty przepis na domową lemoniadę z arbuza.
Nie tylko bulwa kalarepy jest jadalna. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka zaprezentował, co można przygotować z łodyg i liści kalarepy. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną salsę z przepisu zwycięzcy 6. edycji Master Chefa.
Spring rollsy ze świeżymi warzywami i owocami to pyszna przekąska na kolację i drugie śniadanie, może też być pełnym daniem obiadowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka przygotował proste spring rollsy z surowej kalarepy i jabłka. Sprawdź, jak je przygotować.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu Master Chef, przygotował dania z kalarepą w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną, wytrawną tartę z tym warzywem i gorgonzolą. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dania z niego można jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdź przepis Mateusza Zielonki na pastę z pieczonej kalarepy i czosnku, która nada się jako przekąska i smarowidło do kanapek.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przygotował pyszne dania z kalarepy. To niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Sprawdź, jak przyrządzić smażoną kalarepę z tymiankiem i purée z selera.
To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym zagościła kuchnia grecką, ale tym razem wyłącznie w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić koktajl z gruszki i kiwi na zielonej herbacie? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić śniadaniowe smoothie z figami i letnimi owocami? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić revithokeftedes, czyli greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić marynowane pieczone bakłażany? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy dania kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić puree z grochu z karmelizowaną cebulą? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić kanapkę z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić zupę botwinkową z tiftelami z jajkiem przepiórczym? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
Mlecz to nie to samo, co mniszek lekarski (pospolity). Choć obie rośliny należą do rodziny astrowatych, to mlecz jest trujący. To odróżnia go od posiadającego właściwości prozdrowotne mniszka lekarskiego, z którego przygotowuje się syrop, wino, miód czy nalewkę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przedstawił swoje propozycje na dania ze zsiadłym mlekiem. Sprawdź jego przepisy na placki z jabłkami na zsiadłym mleku, chłodnik miętowy, czekoladowe brownie z malinami i smoothie owocowe na zsiadłym mleku.
Pyszny deser dla osób, które nie mogą jeść glutenu? W kuchni Dzień Dobry TVN z okazji Dnia Pieczenia cukiernik Bartek Boratyn przygotował pyszny bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Sprawdź, jak przygotować ten deser w domu.