W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiły się dania typowe dla regionu Morza Śródziemnego. Jak zrobić szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym, sałatkę z grillowaną doradą, pesto z ajvaru i makaronem gemelli oraz cevapcici z pieczonymi ziemniakami i ajvarem? Sprawdź pyszne przepisy Sebastiana Olmy.
Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.
Pieczywo szybko czerstwieje. Zobacz, co można zrobić, by suche kromki się nie zmarnowały.
Już wkrótce cieplejsze dni, a w takie idealnie sprawdzają się lemoniady. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował niesamowity napój - lemoniadę rabarbarową z miętą i rozmarynem. Jak ją zrobić w domu? Zdradzamy przepis.
Krem ze szparagami, kurczakiem i ziemniakami to pyszna propozycja Szymona Czerwińskiego, która idealnie sprawdzi się na lekki i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę V. edycji Master Chefa. Sprawdź jego przepis.
Wiosna to czas, w którym cieszymy się smakiem rabarbaru. W kuchni Dzień Dobry TVN finalista 5. edycji Master Chefa, Szymon Czerwiński, przygotował przepyszny sernik z rabarbarem. Jak przygotować to ciasto? Zdradzamy przepis.
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne caprese szparagowe z okazji wiosny. To idealny moment na to, aby cieszyć się smakiem szparagów. Sprawdź przepis.
W Kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista V. edycji Master Chefa przygotował pyszną tartę grecką ze szparagami. To idealny moment, aby się nimi zajadać. Sprawdź jego przepis na to pyszne danie w sam raz na wiosnę.
Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?
Szaszłyki na grilla to bardzo proste danie. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności sposobów, w jakie można je przyrządzić. W tym przypadku po prostu każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić szaszłyki na grilla, by były wyjątkowo smaczne i soczyste?
Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem to propozycja w sam raz na wiosenny obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przyrządzać to danie. Sprawdź jej przepis.
Pyszna i lekka zupa z krewetkami z dodatkiem selera naciowego. To jedno z dań wiosennej, lekkiej kuchni Darii Ładochy, które pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź jej przepis i sam zrób to danie.
Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis.
Tatar kojarzy się przede wszystkim z mieloną wołowiną. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała niezwykły tatar z pomidorów z pistacjami. Sprawdź jej przepis i wypróbuj pyszne lekkie, wiosenne dania.
Czosnek to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych przypraw – każdej potrawie nadaje niezwykłego charakteru, sprawia, że staje się ona nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku. Jednak do czego można go dodać, aby jeszcze bardziej kreatywnie wykorzystać ukochany smak czosnku?
Makaron z sosem serowym to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Przygotowanie tego posiłku nie zajmuje więcej niż 15-20 minut, dlatego może być podany na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, by pomyśleć o świątecznym menu. Jakie dania zagoszczą na waszych stołach w tym roku? W ramach inspiracji przygotowaliśmy listę 10 najpopularniejszych wielkanocnych potraw.
Pyszny schab z masłem klarowanym, chrzanem i kaszą jęczmienną to pyszne danie, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Andrzej Polan. Sprawdź jego autorski przepis i ciesz się smakiem.
Pyszna zapiekanka z młodych ziemniaków, pomidorków cherry i zielonych oliwek. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Sprawdź, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.
Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.
Wielkanoc nie może się obyć bez sałatek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić zieloną sałatkę z serem kozim? Sprawdź pyszny przepis.
Szukasz pomysłu jaką sałatkę na Wielkanoc przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić sałatkę strasburską? Sprawdź prosty przepis.
Jak co roku stajemy przed trudnym wyborem - jaka sałatka na Wielkanoc będzie odpowiednia? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić wiosenną sałatkę z pieczarkami, ziemniakami i papryką?
Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Jak przygotować je w trzech różnych kolorach? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski.
Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.
Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?