Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną według przepisów Sebastiana Olmy
Śledź w sosie pomidorowym to idealny przepis na święta Bożego Narodzenia. Jak go przygotować krok po kroku? Grzegorz Zawierucha zdradził swój patent na antenie DDTVN.
Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię.
Majonez od razu podnosi walory smakowe dań. Swoje propozycji na przysmaki z tym dodatkiem zaproponowała w kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka. Przygotowała dla nas: tatara, kanapkę z szarpanym kurczakiem i coleslawem, warzywa w tempurze z dipem mayo-curry, a także dorsza w piwnej panierce z sosem aioli, sałatką z buraków i świeżym granatem.
Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.
Tort piernikowy to świetny pomysł na deser na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego piernika staropolskiego. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładany cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!
Dzięki wielu zastosowaniom, poczynając od smażenia i pieczenia, a na smarowaniu kończąc, masło to idealna baza wielu potraw. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. Były to: Crêpes Suzette, risotto i stek z łososia z sosem maślanym.
Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?
Zapiekanki to ten rodzaj dania, który zawsze znajdzie swoich amatorów.
Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.
Rozgrzewający kompot z gruszek idealnie sprawdzi się jako owocowy napój na zimne wieczory lub zamiennik wigilijnego kompotu z suszu. Można go przygotowywać ze świeżych lub suszonych i wędzonych owoców. Jednak w przypadku tych drugich - smak będzie bardzo intensywny. Sprawdź, jak prosto przygotować kompot z gruszek idealny na zimę!
Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia.
Śledzie można znaleźć niemal na każdym świątecznym stole. Dania z tych smacznych ryb przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski. Oto one: kanapka z żytniego chleba ze śledziem, śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem, śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej, a także sałatka śledziowa.
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.
Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?
Pora jesienno-zimowa sprzyja przeziębieniom. Dlatego, aby wzmocnić odporność i nie dać się chorobie, warto zapobiegać pojawieniu się infekcji. Pomocne mogą się okazać napary, które prócz walorów smakowych, wykazują także właściwości prozdrowotne. Oto 6 propozycji herbatek, które świetnie nadają się do picia w długie, chłodne wieczory.
Pieczeń – to brzmi świątecznie. I słusznie, bo w pierwszy czy drugi dzień Bożego Narodzenia to właśnie ona najczęściej pojawia się na naszych stołach. Ale nie tylko wtedy jest wygodnym daniem, bo może zaspokoić obiadowe potrzeby na kilka dni, a to przydatne zwłaszcza teraz, gdy cała energię skupiamy na świątecznych przygotowaniach. Zobacz, jak pieczeń przygotowuje Szymon Czerwiński, finalista MasterChef. Sprawdź przepisy na pieczoną kaczkę z żurawiną, schab pieczony w rękawie oraz rostbef pieczony, z którego można także zrobić kanapki.
Kiedy zapytamy kogokolwiek o to, jakie zna świąteczne ciasteczka, odpowiedź: pierniczki jest więcej niż pewna. Nic dziwnego, korzenny zapach, złocista barwa i nawiązujące do bożonarodzeniowych symboli kształty czynią je niemal idealnym kandydatem do tytułu króla grudniowych łakoci. Jak je przygotować i ozdobić, żeby zachwycić bliskich? Anna Nowak-Ibisz, Agnieszka Winnicka i Magda Socha-Włodarska podzieliły się z nami swoimi patentami na święta.
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!
Przed kilkudniową przerwą świąteczną bardzo często umawiamy się z kolegami z pracy lub przyjaciółmi na tzw. "śledzika". Na tego typu spotkania zwykle każdy przynosi swoje wigilijne danie. Zatem co przygotować, by nie spędzić kilku godzin w kuchni, ale żeby wszystkim smakowało? Daria Ładocha ma kilka sprawdzonych przepisów na takie okazje.
Sandra Hajduk-Popińska i Mateusz Hładki wzięli udział w warsztatach, podczas których - pod okiem ekspertki Zuzi Nowakowskiej-Sikorskiej - uczyli się, jak zrobić i udekorować torty. W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy przetestować ich wiedzę i umiejętności. Nasi reporterzy mieli przygotować tort orzechowo-cynamonowy z praliną z orzechów laskowych i powidłami śliwkowymi. Jak im poszło? Doskonale!
Kuchnia indyjska łączy w sobie dwa bieguny – północny i południowy. Kuchnia północy obfituje w ciężkie sosy i mięsa, na południu natomiast dominuje dieta wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych. Na południu jada się ostro, na północy zaś o wiele łagodniej. Jednak w całym kraju pierwsze skrzypce grają przyprawy: od kurkumy, imbiru, kolendry, po cynamon, kardamon czy czarnuszkę.
Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.
Cena masła nie po raz pierwszy jest na ustach Polaków. Ponownie za kostkę możemy zapłacić więcej. Sposobem na drożyznę może być prosty trik - mrożenie. Sprawdź, jak to robić.
Która potrawa wigilijna jest najważniejsza? Większość Polaków pewnie powie, że smażony karp, część – że pierogi, zaś inni najbardziej kochają barszcz z uszkami. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć makaronu z makiem – swojsko określanego jako „domowe kluski z makiem”.
Dania z cynamonem mają wyjątkowy smak. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: krem selerowy z cynamonem i jabłkami, polędwiczkę z musem cynamonowym pieczoną w cieście francuskim, cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym, a także tartę gruszkową z cynamonem i przyprawą pięciu smaków.
Kuchnia libańska to połączenie kulinarnych tradycji arabskich, silnych wpływów Turcji oraz krajów środkowoafrykańskich. Każda libańska restauracja serwuje dania stanowiące wachlarz smaków, kolorów i wspaniałych zapachów. Czym charakteryzują się tradycyjne dania tego niewielkiego kraju?