Likier piernikowy domowej roboty to jeden z prostszych przepisów na pyszny, zimowy, rozgrzewający napój. Potrzeba tylko kilku składników, aby cieszyć się nim przez całą zimę. Sprawdź, jak łatwo go zrobisz!
Odpowiednie jedzenie sprzyja nauce i pomoże przygotować się do matury. Zabieganym licealistom Natalia Paździor, zwyciężczyni 1. edycji MasterChef Junior, proponuje smaczne i proste obiady. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza warzywny bowl z ciecierzycą, kotleciki z kalafiora z jogurtem oraz makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym. Wypróbuj jej oryginalne przepisy.
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Przepis na piernik i pierniczki świąteczne nie musi być trudny. Ten rodzaj słodkości to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a dekorowanie wypieków przyniesie wiele radości również dzieciom. Przygotuj świąteczne słodkości według sprawdzonych przepisów.
Każdy choć raz, oglądając amerykańskie filmy opowiadające o tradycyjnym święcie, zamarzył o wystawnym obiedzie z wielkim pieczonym ptakiem. W polskiej kuchni można bez trudu znaleźć przepisy na drób, które - choć proste w wykonaniu - oczarują gości. Kurczak po polsku bez wątpienia stanie się gwiazdą uroczystego obiadu.
Proste, tanie, smaczne - te trzy przymiotniki najczęściej przychodzą nam na myśl, kiedy zadajemy sobie pytanie, jakie danie chcielibyśmy zjeść. Z pomocą przychodzi Daria Ładocha, prezentując przepisy na przepyszne i nieskomplikowane potrawy, których przygotowanie nie nadwyręży naszego budżetu.
Kwiaty nie tylko mogą posłużyć jako dekoracje i dodatki do wnętrz. Okazuje się, że są bardzo praktycznymi elementami natury i znajdują zastosowanie także w kuchni.
Ciasto pijana wiśnia to, jak sama nazwa wskazuje, deser na bazie wiśni, którego smak pogłębia dodatek niewielkiej ilości mocnego alkoholu. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Odrywaniec to pyszne ciasto o oryginalnym wyglądzie i proponowanym sposobie częstowania się nim. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale jednocześnie łatwe. Sprawdź przepis na cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania krok po kroku.
Rozgrzewające dania z piekarnika to świetna propozycja na chłodne, jesienne dni. Piotr Kucharski proponuje zapiekane faszerowane papryki, faszerowane muszle, pizzę na grubym cieście, a na deser sernik baskijski. Sprawdź wypróbowane przepisy szefa kuchni.
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Przed wiekami uważana za antidotum na jad żmii, obecnie wraca do łask dzięki bogactwu witamin i minerałów, które w sobie skrywa. Naszym dzisiejszym bohaterem jest skorzonera, nazywana także wężymordem czarnym. To nieco zapomniane warzywo, którego nazwa brzmi niezwykle enigmatycznie.
Pyszne kapuśniaczki z kapustą grzybową są idealnym dodatkiem do zup lub przekąską samą w sobie. Zazwyczaj robi się je na święta i podaje z czerwonym barszczem. Sprawdź nasze proste przepisy na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego i kruchego.
W królestwie afrodyzjaków najsłodsza jest czekolada, a najbardziej znanymi są ostrygi.
Jeśli nie wiesz, z czego słynie kuchnia ormiańska, dobrze trafiłeś. Składają się na nią przede wszystkim mięsa, warzywa strączkowe i produkty pszeniczne. Szaszłyk ormiański, zupa ormiańska czy ormiański kebab to tylko niektóre z popularnych dań. Zobacz, jak zrobić ormiański kebab czy chleb ormiański – lawasz.
Rosół to prawdziwa klasyka polskiego smaku, która co niedzielę gości na naszych stołach. Jednak wersji tego wywaru jest tyle, ile kucharzy. Podpowiadamy więc, jakie mięso wybrać do rosołu, żeby był esencjonalny, klarowny i smaczny.
Kto z nas nie tęskni za smakiem świątecznego barszczu, ryby po grecku, czy kapusty z grzybami? W większości domów te dania pojawiają się raz w roku - w święta. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował codzienne wersje tych dań.
Ser żółty to stały lokator większości lodówek. Często wykorzystywany do klasycznych kanapek, ale też jako dodatek do wielu dań. I choć te najbardziej klasyczne wydania nie tracą na popularności, coraz więcej osób poszukuje nowych, niebanalnych przepisów na dania z serem w roli głównej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Piotr Kucharski.
Idealne do kawy, herbaty albo gorącego mleka – kruche ciasteczka maślane to absolutny klasyk wśród wypieków. Te pieczone przez nasze babcie cechował wspaniały maślany aromat, a delikatne ciasto wprost rozpływało się w ustach. Tęsknisz za tym niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa? Przepis na kruche ciasteczka maślane nie wymaga wielkich umiejętności. Dzięki poniższym poradom przygotujesz je w mgnieniu oka. Przekonaj się, jakie to proste!
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to kolejna w naszej różnorodnej kuchni propozycja polskiej potrawy regionalnej o wyjątkowej nazwie. Jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis. I kilka ciekawostek!
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
Nic tak nie poprawia humoru jak jedzenie. Zwłaszcza teraz, kiedy dni stają się coraz krótsze i szybciej staje się ciemno. W naszej kuchni Cristina Catese przyrządza raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem, wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi oraz smażone oponki. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy.
Smakowicie, zdrowo i naturalnie w jednym - czy to możliwe? Ależ tak.
Kuchnia argentyńska słynie z wołowiny i steków. Będąc w Buenos Aires lub innym argentyńskim mieście, trzeba spróbować befsztyku z grilla, klasycznej parillady czy sznycla milanesa. Do tego koniecznie wino tino. Nie tylko wołowina argentyńska warta jest skosztowania. Warto skusić się na choripan con chimichurri, czyli kiełbaski z chorizo lub argentyńskie pierożki sorrentinos. Oczywiście nie można zapominać o deserach – ciasteczka alfajones lub lody z masą krówkową to tylko przykłady niezliczonych argentyńskich słodkości.
Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść.
Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych.
Możliwość mrożenia żywności dała ludziom wiele kulinarnych opcji. Dzięki temu można sięgać po sezonowe owoce, warzywa i grzyby o każdej porze roku. Kolejną zaletą jest oczywiście możliwość przygotowywania zapasów „na później” i unikanie marnowania jedzenia. Prócz tego, co sami możemy zamrozić, warto sięgać również po dobrej jakości gotowe mrożonki. Zwłaszcza wtedy, gdy czas jest ograniczony, a zależy nam na sięgnięciu po jak najlepsze, zdrowe jedzenie.
Egg Nog, to słodki napój, który często podawany jest z alkoholem w formie ponczu. Może być przygotowany na ciepło lub na zimno. To idealny napój na zimowe wieczory. Sprawdź, jak go zrobić.