Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Przygotowanie smacznego, pełnowartościowego obiadu może zająć tylko kilka minut.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zatem masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!
Grzaniec to podgrzany alkoholu. Jest wiele gatunków, które można pić na ciepło, a także doprawiać różnego rodzaju przyprawami korzennymi, a nawet miodem! Sprawdź, jak przygotować samodzielnie grzaniec, grog i inne.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu? Do tego dania, które właściwie robi się samo, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Zobacz, jak przygotować makaron z pomidorkami i fetą z piekarnika.
Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?
Mamy na to sposób.
Leniwy sobotni, czy niedzielny poranek nie może się obejść bez pysznego śniadania. Gorące bułeczki cynamonowe, domowe burgery z dynią i czosnkiem, czy pieczona owsianka z pewnością świetnie się wpiszą się w tę konwencję. Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokaże, jak je przygotować.
Delikatny, kremowy sernik z dodatkiem puree z dyni to doskonała propozycja na pyszny, jesienny deser. Warto go przygotować w dyniowym sezonie, gdy jest najlepsza, pełna smaku, aromatu i witamin. Polecamy przepis na sernik dyniowy według Ani Starmach.
Kotlety są znane w wielu krajach świata i można je przyrządzić na wiele sposób. Szymon Czerwiński pokazuje w naszej kuchni, jak zrobić kotlety vege, kotlety ziemniaczane, bifteki z fetą i grecką sałatką oraz kotlety drobiowe z camembertem. Poznaj niezwykłe przepisy.
Bazą tradycyjnych kopytek są oczywiście ziemniaki. Jeśli jednak postaramy się o odpowiednią konsystencję, to można kombinować z różnymi dodatkami, np. dynią. Kopytka z dynią to doskonały pomysł na pyszny, jesienny obiad.
Z głogu można przygotowywać napary, herbaty, nalewki, ale też soki i syropy. W tym celu można wykorzystywać jego kwiaty lub owoce, które są w różnych kolorach, od zielonego, przez żółty, ciemnoczerwony, a nawet fioletowy. Sprawdź jak łatwo można przygotować domowy sok z głogu.
Szybki, prosty i zdrowy obiad. Propozycje potraw z mrożonek.
Jak możemy wykorzystać winogrona w kuchni?
Do dań mięsnych i ryb najczęściej podaje się dodatek bogaty w węglowodany, np. gotowane warzywa lub puree. Topinambur to roślina bulwiasta, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, również tych z kuchni wegetariańskiej. Przyrządzenie puree z topinamburu jest proste i szybkie, a przepis można modyfikować, dodając ulubione warzywa oraz przyprawy.
Pieczenie własnego pieczywa, poza tym, że jest bardzo zdrowe i ekonomiczne, może okazać się też świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Dodatkowo twój wypiek na pewno docenią domownicy. Jak upiec chleb orzechowy?
Owoc Kaki nazywany jest też owocem persymony lub sharonem. To słodki owoc, który pochodzi z tropików - jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. Sprawdź, co możesz z niego przygotować.
Włoskie desery cieszą się dużą popularnością. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała dla nas pyszne słodkości, z których słyną Włochy: cantucci, tiramisu oraz panna cotta. Palce lizać!
Śledzie w oleju można przyrządzać na wiele sposobów. Do tradycyjnego przepisu wykorzystuje się olej, cebulę i niewielką ilości octu. Znana jest też wersja z musztardą, o bardziej intensywnym smaku. Można także przyrządzić korzenną zalewę do śledzi. Do przygotowania śledzi w oleju potrzebne są przede wszystkim solone filety śledziowe (matjasy), najlepiej bez skóry, i duży słoik.
Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.
Sezon na dynie trwa. Warto zapoznać się z ciekawymi przepisami, które pozwolą na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Zobacz, jak przygotować sałatkę z dynią.
Orzechy laskowe są smaczne, zdrowe i świetnie wzbogacają smak potraw. Mikołaj Rey wybrał się do Jankowic, gdzie rośnie leszczynowy sad. Czego dowiedział się o orzechach? Jakie dania miał okazję spróbować? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.
Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.
Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską.
Jesień i zima to czas, który niespecjalnie kojarzy się nam z daniami z wykorzystaniem sałat i ziół, a to błąd! W sklepach przez cały rok dostępne są świeże warzywa, które fantastycznie urozmaicą codzienne menu.
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.
Daria Ładocha przygotowała dania, które rozgrzeją organizm i wzmocnią odporność. Poznaj przepisy na imbirowo-paprykową zupę z czerwoną soczewicą, gulasz z bakłażanem i suszonymi śliwkami, bigos z chorizo oraz na deser muffiny z gorzką czekoladą, gruszką i imbirem.
TikTok wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze śmiesznymi filmikami i modą na krótkie układy taneczne. Nic bardziej mylnego. Niedawno tysiące osób na całym świecie zachwycił przepis na budyniowe placuszki w wersji mini. Banalnie proste danie wykonamy zaledwie w kilkanaście minut, a wasze dzieci je pokochają. Wyjaśniamy, na czym polega fenomen.
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.