Bita śmietana z mleka krowiego lub napoju roślinnego to pyszny dodatek do deserów oraz do gorących napojów. Świetnie komponuje się z płynną czekoladą lub aromatyczną kawą. Jak przyrządzić bitą śmietanę z mleka?
Śniadanie to dobry początek dnia. Można je przygotować na różne sposoby. Martyna Chomacka proponuje omlet z pimientos de padron i grzybkami, mango sticky rice oraz crepes Suzette. Poznaj przepisy na śniadania z różnych stron świata.
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!
Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.
Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.
Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych kuchni: portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej. Można tu także zauważyć wpływy afrykańskie. Potrawy brazylijskie zachwycają smakiem egzotycznych owoców, dań będących połączeniem wpływów indiańskich, afrykańskich i portugalskich. Kuchnię brazylijską charakteryzuje obfitość posiłków oraz dominacja potraw mięsnych.
Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.
Dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: filet z indyka z młodą marchwią, krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem, a także warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca.
Sos guacamole, inaczej salsa, znany jest już od czasów azteckich. Głównym jego składnikiem jest awokado, obok którego najważniejsze są limonka i sól. Istnieje niezliczona ilość przepisów na tę pastę. Różnią się one doborem dodatkowych składników. Mogą to być pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Pastę guacamole najczęściej podaje się z kukurydzianymi chipsami, nachos.
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.
Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!
Już za kilka godzin najważniejsza noc w roku! Jeśli nie zdążyliście jeszcze zaplanować i przygotować przekąsek dla gości, nie wpadajcie w panikę – Andrzej Polan ma dla was przepisy „last minute”, z którymi poradzi sobie każda osoba! Zobaczcie, jak szybko i smacznie przygotować sylwestrowe potrawy.
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!
Szukasz pomysłu na sylwestrowe przekąski? Nie wiesz, co podać swoim dzieciakom, żeby zjadły ze smakiem? Na ratunek przybywa niezastąpiony Grzegorz Zawierucha, który w kuchni DDTVN przygotuje sylwestrowe smakołyki. Cukierki z łososia i sera żółtego, serowe rózgi lub ptak z "serowym afro", lub serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi mogą gościć na waszych stołach. Co będzie potrzebne do ich przygotowania?
Jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki, które przekonają panów do zmiany nawyków żywieniowych? Grzegorz Zawierucha i Hanna Stolińska zdradzili swoje pomysły
Jak wprowadzić brokuły do diety na stałe? Nie musisz się już tym martwić. Makaronowa zapiekanka z brokułami to zdrowie i przyjemność na talerzu w jednym!
Tradycyjnie na święta przygotowujemy dużo potraw, a kiedy święta się kończą, zostajemy z dużą ilością resztek. Co z nimi zrobić, aby ich nie zmarnować? Można przyrządzić kolejne dania! Sprawdź nasze pomysły na potrawy z resztek.
Tuż po wigilii hasło "zostaw, to na święta" magicznie ewoluuje w "jedzcie, bo się zepsuje", jednak po trzech dniach beztroskiego łakomstwa ochota na świąteczne dania przemija. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i ze smakiem zjeść to, co po świętach zostało?
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych w Polsce. Wynika to nie tylko z jego walorów smakowych, ale również wielu możliwości jego przygotowania. Jedną z nich jest tatar z łososia, zarówno wędzonego, jak i surowego. Można serwować go z jajkiem i awokado, kaparami, koperkiem i ogórkiem. Opcji jest sporo i zależą tylko od posiadanych przez nas składników oraz naszych preferencji smakowych.
Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
"Dzisiejsza Wigilia to jest dawne pogańskie święto".
Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.
Jak smacznie przyrządzić dorsza? Czy dorsz bałtycki jest zdrowy? Co można zrobić z dorsza? Przepisy na dorsza: dorsz smażony, pieczony, na parze.
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Opłatkiem dzielimy się w noc wigilijną. Jest to symbol pojednania i przebaczenia, jednak co jeszcze wyraża opłatek? Czy we wszystkich krajach ludzie dzielą się nim przed Wigilią? O tym w Dzień Dobry TN opowiedział Piotr Kucharski, kucharz.