Tarta Tatin z karmelizowanych bananów - przepis krok po kroku
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego,
- 150 g brązowego cukru,
- 20 g masła,
- lody waniliowe lub gęsta śmietana.
Sposób przygotowania tarty Tatin z karmelizowanych bananów
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
- Wysmaruj masłem foremki do tarty i pokryj grubą warstwą brązowego cukru.
- Z ciasta francuskiego wytnij krążki nieco większe niż foremki.
- Obierz banany i pokrój je na grube talarki wysokości foremki.
- Ułóż je równomiernie na foremkę na wierzchu brązowego cukru. Przykryj je ciastem francuskim, zaginając jego brzegi krawędzią do wewnątrz.
- Piecz przez 20 minut (ciasto powinno być złoto-brązowe). Poczekaj trochę aż tarta wystygnie i odwróć ją na dużym talerzu.
- Podaj tartę jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi lub gęstą śmietaną.
Zobacz także:
- Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
- Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek?
- Pieczone i smażone banany w cieście – najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Pascal Brodnicki
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: