Pieczone Nuggetsy według Pascala Brodnickiego

Pieczone Nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej i puree z groszku i mięty
Pieczone Nuggetsy według Pascala Brodnickiego
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Nuggetsy to potrawa, którą można przyrządzić samodzielnie lub ze swoją pociechą. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej, a do tego puree z groszku i mięty. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu. 

Pieczone Nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej i puree z groszku i mięty - przepis krok po kroku

Składniki na nuggetsy (4 porcje):

  • 120 g ugotowanej komosy ryżowej,
    • 100 g mąki,
      • 2 piersi z kurczaka pokrojonej na nuggetsy,
        • 3 jajka,
          • sól i pieprz.

            Składniki na puree z groszku i mięty:

            • 800 g świeżego łuskanego lub mrożonego groszku,
              • 25 ml płynnej śmietany,
                • 30 g masła,
                  • 10 listków mięty,
                    • sól i pieprz,
                      • kiełki do dekoracji, np. buraczane.

                        Sposób przygotowania pieczonych nuggetsów z puree z groszku

                        • Groszek świeży, łuskany gotuj ok. 15 minut we wrzącej (groszek mrożony ok. 8 minut), osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedź go. Podgrzej śmietankę i zmiksuj ją z groszkiem, miętą, masłem, odrobiną soli i pieprzu, aż uzyskasz gładkie purée. Przechowuj do podania w ciepłym miejscu.
                          • Następnie przygotuj nuggetsy.
                            • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
                              • Pokrój piersi z kurczaka na kawałki odpowiedniej wielkości na nuggetsy.
                                • Na 3 osobnych talerzach dodaj mąkę, rozbełtane jajka, ugotowaną komosę ryżowa.
                                  • Kawałki piersi kurczaka zanurz kolejno w mące, w jajku, a następnie w komosie ryżowej.
                                    • Upewnij się, że kurczak jest dobrze przykryty panierką.
                                      • Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez około 20 minut.
                                        • Na głęboki talerz dodaj puree z groszku i na wierzchu ułóż nuggetsy. Udekoruj np. kiełkami.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Pascal Brodnicki

                                          Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana