Pieczone Nuggetsy według Pascala Brodnickiego

Pieczone Nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej i puree z groszku i mięty
Pieczone Nuggetsy według Pascala Brodnickiego
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Nuggetsy to potrawa, którą można przyrządzić samodzielnie lub ze swoją pociechą. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej, a do tego puree z groszku i mięty. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu. 

Pieczone Nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej i puree z groszku i mięty - przepis krok po kroku

Składniki na nuggetsy (4 porcje):

  • 120 g ugotowanej komosy ryżowej,
  • 100 g mąki,
  • 2 piersi z kurczaka pokrojonej na nuggetsy,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz.

Składniki na puree z groszku i mięty:

  • 800 g świeżego łuskanego lub mrożonego groszku,
  • 25 ml płynnej śmietany,
  • 30 g masła,
  • 10 listków mięty,
  • sól i pieprz,
  • kiełki do dekoracji, np. buraczane.

Sposób przygotowania pieczonych nuggetsów z puree z groszku

  • Groszek świeży, łuskany gotuj ok. 15 minut we wrzącej (groszek mrożony ok. 8 minut), osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedź go. Podgrzej śmietankę i zmiksuj ją z groszkiem, miętą, masłem, odrobiną soli i pieprzu, aż uzyskasz gładkie purée. Przechowuj do podania w ciepłym miejscu.
  • Następnie przygotuj nuggetsy.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Pokrój piersi z kurczaka na kawałki odpowiedniej wielkości na nuggetsy.
  • Na 3 osobnych talerzach dodaj mąkę, rozbełtane jajka, ugotowaną komosę ryżowa.
  • Kawałki piersi kurczaka zanurz kolejno w mące, w jajku, a następnie w komosie ryżowej.
  • Upewnij się, że kurczak jest dobrze przykryty panierką.
  • Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez około 20 minut.
  • Na głęboki talerz dodaj puree z groszku i na wierzchu ułóż nuggetsy. Udekoruj np. kiełkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości