Pieczone Nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej i puree z groszku i mięty - przepis krok po kroku
Składniki na nuggetsy (4 porcje):
- 120 g ugotowanej komosy ryżowej,
- 100 g mąki,
- 2 piersi z kurczaka pokrojonej na nuggetsy,
- 3 jajka,
- sól i pieprz.
Składniki na puree z groszku i mięty:
- 800 g świeżego łuskanego lub mrożonego groszku,
- 25 ml płynnej śmietany,
- 30 g masła,
- 10 listków mięty,
- sól i pieprz,
- kiełki do dekoracji, np. buraczane.
Sposób przygotowania pieczonych nuggetsów z puree z groszku
- Groszek świeży, łuskany gotuj ok. 15 minut we wrzącej (groszek mrożony ok. 8 minut), osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedź go. Podgrzej śmietankę i zmiksuj ją z groszkiem, miętą, masłem, odrobiną soli i pieprzu, aż uzyskasz gładkie purée. Przechowuj do podania w ciepłym miejscu.
- Następnie przygotuj nuggetsy.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Pokrój piersi z kurczaka na kawałki odpowiedniej wielkości na nuggetsy.
- Na 3 osobnych talerzach dodaj mąkę, rozbełtane jajka, ugotowaną komosę ryżowa.
- Kawałki piersi kurczaka zanurz kolejno w mące, w jajku, a następnie w komosie ryżowej.
- Upewnij się, że kurczak jest dobrze przykryty panierką.
- Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez około 20 minut.
- Na głęboki talerz dodaj puree z groszku i na wierzchu ułóż nuggetsy. Udekoruj np. kiełkami.
Zobacz także:
- Dania z kurczaka na każdą okazję. Sprawdzone przepisy Tomasza Grabskiego
- Kurczak w sezamie - jak przygotować fit obiad? Poznaj przepis na nuggetsy z kurczaka z sezamem bez oleju i kurczaka w sezamie po chińsku
- Kurczak w cieście naleśnikowym – przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Pascal Brodnicki
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: