Pasta z grochu - taramasalata - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 szklanka grochu łuskanego (namoczony 6h w wodzie),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- ½ łyżeczki kuminu mielonego,
- 1 liść laurowy,
- 3 gałązki świeżego oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek + chlust do obsmażania cebuli.
Do serwowania:
- wędzona papryka w proszku,
- oliwa z oliwek,
- kiełki pora,
- bagietka.
Pasta z grochu - taramasalata - sposób przygotowania
- Do garnka z grubym dnem wlewamy chlust oliwy z oliwek i dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- Obsmażamy do miękkości ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 30 sekundach odsączony groch.
- Całość mieszamy, dodajemy liść laurowy, kumin, świeże oregano oraz sól.
- Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy ok. 25 minut (aż groch zacznie się rozpadać).
- Następnie lekko odcedzamy z nadmiaru wody, usuwamy liść laurowy i wkładamy do blendera. W trakcie blenderowania dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, kurkumę oraz sok z cytryny.
- Przelewamy do miseczki lekko studzimy ( w trakcie studzenia pasta stanie się gęstsza)
- Serwujemy na cieniutkich kromkach z bagietki, lekko oprószamy papryką, skrapiamy oliwą z oliwek oraz dekorujemy kiełkami pora lub rzeżuchą.
Zobacz także:
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
- Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
- Chleb do święconki - prosty przepis
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: