Materiał promocyjny

Dania z kurczaka na każdą okazję. Sprawdzone przepisy Tomasza Grabskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kurczakowe przekąski
Kurczakowe przekąski
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Dania z kurczaka są jednymi z najpopularniejszych, mięsnych potraw lądujących na naszych stołach. Jak sprawić, aby smak drobiu nie zaczął nam się nudzić? Z pomocą przychodzi Tomasz Grabski.

Nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym - przepis krok po kroku

Składniki na nuggetsy z kurczaka

  • Polędwiczki z kurczaka 0,50 kg,
    • jajka 3 szt.,
      • mleko 3,2 % 1 szklanka,
        • mąka pszenna 0,2 kg,
          • mąka kukurydziana 0,2 kg,
            • olej 0,5 l,
              • papryka wędzona 2 łyżki,
                • sól i pieprz do smaku.

                  Składniki na sos serowy:

                  • Mleko 3,2% 0,5 l,
                    • masło 82% 0,05 kg,
                      • mąka pszenna 0,05 kg,
                        • ser cheddar zółty 0,2 kg,
                          • sól, cukier, cytryna do smaku.

                            Jak przygotować nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym

                            Nuggetsy: 

                            1. Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki.
                              1. Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto.
                                1. Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy. 
                                  1. Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście - tą czynność wykonaj 2 razy.
                                    1. Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.

                                      Sos serowy:

                                      1. Rozpuść masło i dodaj do niego mąkę tworząc zasmażkę.
                                        1. Następnie zalej zimnym mlekiem. Dokładnie mieszaj, doprowadzając do zagotowania. 
                                          1. Kiedy sos będzie gorący dodaj starty ser cheddar, zagotuj ponownie i podawaj.

                                            Skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - przepis krok po kroku

                                            Składniki na skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

                                            • Skrzydełka z kurczaka 0,5 kg,
                                              • sól 3 łyżki,
                                                • cukier ½ łyżki,
                                                  • woda 1l,
                                                    • sos chilli 0,150 kg,
                                                      • sos worcestershire 1 łyżka,
                                                        • masło 0,300 kg,
                                                          • seler naciowy 1 główka.

                                                            Jak przygotować skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem:

                                                            1. Skrzydełka pokrój na dwie części usuwając lotkę, najmniejszą część mięsa.
                                                              1. Mięso zamarynuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 1 h. 
                                                                1. Następnie zagotuj całość i gotuj przez 15 minut. 
                                                                  1. Przełóż obgotowane mięso na blaszkę do pieczenia i piecz w temperaturze 160 C przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru. 
                                                                    1. Do garnka przełóż masło i gotuj je na ogniu dodając sos Chilli.

                                                                      Chrupiący Kurczak Lollipop z pikantnym majonezem - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki na chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem

                                                                      • Pałka z kurczaka 1 kg,
                                                                        • sól 1 łyżeczka,
                                                                          • pieprz czarny ¼ łyżeczki,
                                                                            • czosnek ½ łyżeczki,
                                                                              • oregano ¼ łyżeczki,
                                                                                • jajko 3 szt.,
                                                                                  • bułka tarta panco 0,150 kg,
                                                                                    • olej do smażenia,
                                                                                      • majonez 0,2 kg,
                                                                                        • sos sriracha 2 łyżeczki,
                                                                                          • sok z limonki do smaku.

                                                                                            Jak przygotować chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem

                                                                                            1. Z pałek z kurczaka za pomocą noża uformuj tzw. „lizaki”, odcinając  mięso od kości i ściągając je na dół.
                                                                                              1. Tak przygotowane mięso dopraw przyprawami i piecz w piekarniku około 25 minut. 
                                                                                                1. Następnie wystudź i panieruj w jajku i bułce Panco, smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru.
                                                                                                  1. Podawaj z sosem przyrządzonym z majonezu, sosu Sriracha i soku z limonki.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Michalina Kobla

                                                                                                    Źródło: Tomasz Grabski

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości