Przepisy kulinarne

Dania z kurczaka na każdą okazję. Sprawdzone przepisy Tomasza Grabskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Michalina
Kobla
Źródło:
Tomasz Grabski
Kurczakowe przekąski
Kurczakowe przekąskiDzień Dobry TVN
wideo 2/4
Dzień Dobry TVNKurczakowe przekąski

Dania z kurczaka są jednymi z najpopularniejszych, mięsnych potraw lądujących na naszych stołach. Jak sprawić, aby smak drobiu nie zaczął nam się nudzić? Z pomocą przychodzi Tomasz Grabski.

Nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym - przepis krok po kroku

Składniki na nuggetsy z kurczaka

  • Polędwiczki z kurczaka 0,50 kg,
  • jajka 3 szt.,
  • mleko 3,2 % 1 szklanka,
  • mąka pszenna 0,2 kg,
  • mąka kukurydziana 0,2 kg,
  • olej 0,5 l,
  • papryka wędzona 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos serowy:

  • Mleko 3,2% 0,5 l,
  • masło 82% 0,05 kg,
  • mąka pszenna 0,05 kg,
  • ser cheddar zółty 0,2 kg,
  • sól, cukier, cytryna do smaku.

Jak przygotować nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym

Nuggetsy: 

  1. 1Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. 2Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto.
  3. 3Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy. 
  4. 4Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście - tą czynność wykonaj 2 razy.
  5. 5Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.

Sos serowy:

  1. 1Rozpuść masło i dodaj do niego mąkę tworząc zasmażkę.
  2. 2Następnie zalej zimnym mlekiem. Dokładnie mieszaj, doprowadzając do zagotowania. 
  3. 3Kiedy sos będzie gorący dodaj starty ser cheddar, zagotuj ponownie i podawaj.

Skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - przepis krok po kroku

Składniki na skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

  • Skrzydełka z kurczaka 0,5 kg,
  • sól 3 łyżki,
  • cukier ½ łyżki,
  • woda 1l,
  • sos chilli 0,150 kg,
  • sos worcestershire 1 łyżka,
  • masło 0,300 kg,
  • seler naciowy 1 główka.

Jak przygotować skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem:

  1. 1Skrzydełka pokrój na dwie części usuwając lotkę, najmniejszą część mięsa.
  2. 2Mięso zamarynuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 1 h. 
  3. 3Następnie zagotuj całość i gotuj przez 15 minut. 
  4. 4Przełóż obgotowane mięso na blaszkę do pieczenia i piecz w temperaturze 160 C przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru. 
  5. 5Do garnka przełóż masło i gotuj je na ogniu dodając sos Chilli.

Chrupiący Kurczak Lollipop z pikantnym majonezem - przepis krok po kroku

Składniki na chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem

  • Pałka z kurczaka 1 kg,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz czarny ¼ łyżeczki,
  • czosnek ½ łyżeczki,
  • oregano ¼ łyżeczki,
  • jajko 3 szt.,
  • bułka tarta panco 0,150 kg,
  • olej do smażenia,
  • majonez 0,2 kg,
  • sos sriracha 2 łyżeczki,
  • sok z limonki do smaku.

Jak przygotować chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem

  1. 1Z pałek z kurczaka za pomocą noża uformuj tzw. „lizaki”, odcinając  mięso od kości i ściągając je na dół.
  2. 2Tak przygotowane mięso dopraw przyprawami i piecz w piekarniku około 25 minut. 
  3. 3Następnie wystudź i panieruj w jajku i bułce Panco, smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru.
  4. 4Podawaj z sosem przyrządzonym z majonezu, sosu Sriracha i soku z limonki.

Zobacz także:

Autor:Michalina Kobla

Źródło: Tomasz Grabski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości