Mało kto wie, że Polska jest jednym z największych producentów malin. Dlaczego warto wprowadzić je do swoje diety? Jakie odmiany można spotkać na rynku i jak wykorzystać je w kuchni? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Perliczka to wyjątkowo szlachetny gatunek drobiu - znawcy cenią ją szczególnie za wyjątkowy, zbliżony do dziczyzny smak. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne, zawiera też dużo białka i niewiele tłuszczu. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z perliczki.
Doskonała kawa z jesiennymi dodatkami rozpieści Wasze zmysły.
Codziennie każdy z nas staje przed wyborem, co zjeść w pracy i w szkole, by zadbać o organizm, portfel, a zarazem oszczędzić czas. Lunchbox wydaje się być idealnym pomysłem na posiłek poza domem. Co można ugotować, by nie znudzić się posiłkami oraz ich przygotowaniem?
Zdrowe śniadanie to podstawa każdej dobrze zbilansowanej diety. Stanowi ono najważniejszy element codziennego menu nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Trend na styl życia fit przenika coraz bardziej do naszej rutyny i wpływa na zmianę charakteru przygotowywanych posiłków oraz na wykonywane czynności.
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Sos pomidorowy do pizzy to obowiązkowy dodatek. Domowy, zrobiony na bazie koncentratu pomidorowego, w zależności od doprawienia będzie dodatkiem do każdej pizzy. Sprawdź przepisy na pyszne pomidorowe sosy.
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?
Do ciasta na muffinki możesz dodawać dowolne owoce, orzechy lub kremy. Dowiedz się, jak wygląda podstawowy przepis na muffinki i czym różnią się od siebie babeczki angielskie i amerykańskie. Koniecznie przygotuj obie wersje w domu i nie bój się eksperymentować ze składnikami.
Rosół, choć uwielbiają go niemal wszyscy, smakuje zupełnie inaczej w każdym domu. Na jego aromat wpływa wiele czynników (chociażby czas gotowania) i składników. Ten, którego dodanie wam proponujemy, jest dość zaskakujący, ale dynia wkomponuje się w tę klasyczną zupę idealnie.
Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.
Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu staje się u nas coraz popularniejsza. Choć może kojarzyć się przede wszystkim z daniami mięsnymi, oferuje wiele zdrowych, lekkich, wegetariańskich potraw. Należy do nich m.in. tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur.
Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan, wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami oraz czerwona fasola z ryżem. Takie dania serwuje w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Sprawdź wypróbowane przepisy.
Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.
Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego serka mascarpone i rozpływającej się w ustach słodkiej białej czekolady musi zaowocować czymś przepysznym. Będzie to tort rafaello – idealny deser w przypadku każdej uroczystości rodzinnej czy imprezy urodzinowej. Spotykamy go na komuniach, ślubach i wszędzie tam, gdzie liczy się połączenie wybitnego smaku i wykwintnego stylu.
Śląski deser? To możliwe! Eki to pyszne, kruche ciasto z dżemem, które świetnie komponuje się z gorącą herbatą czy aromatyczną kawą. Sprawdź tradycyjny przepis krok po kroku.
Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.
Coraz więcej osób zmaga się z otyłością brzuszną. Aby się jej pozbyć, należy postanowić m.in. na zdrowy jadłospis. Kilka przykładowych dań przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk, Monika Stromkie-Złomaniec. Na naszym stole pojawiły się: pasta z fasoli, burrito wegetariańskie, sos tzatziki, a także sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką.
Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.
Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.
To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.
Dania rozgrzewające idealnie nadają się na okres jesienno-zimowy. Kilka z nich przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia. Na naszym stole pojawiły się: śniadanie na ciepło, zupa miso, makaron bolognese z soczewicą, a także mleczny tonik na sen.
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.
Anita Włodarczyk jest trzykrotną mistrzynią olimpijską, ale nie tylko na zawodach odnosi sukcesy. Potrafi wyczarować obłędne dania. Sportsmenka ma waleczną naturę i nie poddaje się w razie niepowodzeń, zatem jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Swoje popisowe desery przygotuje pod czujnym okiem Bartka Boratyna, eksperta od słodkości. Zobacz jak przygotować idealne tiramisu, sernik na zimno i brownie.
Topinambur – uprawa w Polsce jest możliwa! Jakie zalety może mieć uprawa topinamburu? Czytaj dalej i dowiedz się, jak rozpocząć uprawę topinamburu.
Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, barw i aromatów. Stanowi połączenie wieloletnich tradycji, wpływów po francuskim kolonizatorze oraz Republice Chińskiej. Wietnamskie jedzenie uznawane jest nie tylko za jedno z najsmaczniejszych na świecie, ale i jedno z najzdrowszych.