Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką - przepis krok po kroku
Składniki na ok 20- 40 ptysi:
- 250 ml wody,
- 1 szczypta soli,
- 75 g miękkiego masła pokrojonego w kawałki,
- 150 g mąki typu 550,
- 4 jajka,
- 140 g tartego sera typu Ementaler/Gouda.
Składniki na farsz ziołowy “Fines herbes”:
- 1 biały serek twarogowy kozi,
- pół ząbka czosnku,
- 3 cm pęczka szczypiorku,
- 3 cm pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Składniki na farsz rybny “Saumon fumé-aneth”:
- 200 g serka śmietankowego,
- 50 g łososia wędzonego,
- 1/3 pęczka koperku,
- pieprz.
Sposób wykonania Gougères au fromage
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
- Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy na raz mąkę. Szybko mieszamy, zdejmujemy z gazu i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
- Przekładamy ciasto do miksera, studzimy liściem, dodajemy po jednym jajku.
- Na koniec wsypujemy tarty ser i mieszamy jeszcze raz.
- Formujemy kulki z ciasta i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C ok 25 min.
- Wszystkie składanki na farsz ziołowy blendujemy i napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.
- Koperek do farszu rybnego drobno siekamy, mieszamy z serkiem, sokiem z cytryny i pieprzem. Łososia drobno siekamy i mieszamy z resztą farszu. napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.
Zobacz także:
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie
- Ptysie, eklerki i karpatka, czyli ciasta parzone według przepisów Bartka Boratyna
- Przepyszne ptysie z kruszonką i bitą śmietanką
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Durda
Źródło zdjęcia głównego: Maria Widawska
podziel się: