Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką - przepis Bartka Durdy

Produkty w kuchni DDTVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Maria Widawska
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharze przygotowywali dania z kuchni francuskiej. Bartek Durda, pasjonat gotowania mieszkał we Francji prawie 20 lat. Sprawdź jego przepis na Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką. 

Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką - przepis krok po kroku

Składniki na ok 20- 40 ptysi:

  • 250 ml wody,
  • 1 szczypta soli,
  • 75 g miękkiego masła pokrojonego w kawałki,
  • 150 g mąki typu 550,
  • 4 jajka,
  • 140 g tartego sera typu Ementaler/Gouda.

Składniki na farsz ziołowy “Fines herbes”:

  • 1 biały serek twarogowy kozi,
  • pół ząbka czosnku,
  • 3 cm pęczka szczypiorku,
  • 3 cm pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Składniki na farsz rybny “Saumon fumé-aneth”:

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 50 g łososia wędzonego,
  • 1/3 pęczka koperku,
  • pieprz.

Sposób wykonania Gougères au fromage

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy na raz mąkę. Szybko mieszamy, zdejmujemy z gazu i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
  3. Przekładamy ciasto do miksera, studzimy liściem, dodajemy po jednym jajku.
  4. Na koniec wsypujemy tarty ser i mieszamy jeszcze raz.
  5. Formujemy kulki z ciasta i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C ok 25 min.
  7. Wszystkie składanki na farsz ziołowy blendujemy i napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.
  8. Koperek do farszu rybnego drobno siekamy, mieszamy z serkiem, sokiem z cytryny i pieprzem. Łososia drobno siekamy i mieszamy z resztą farszu. napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości