W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i aktorka Klaudia Halejcio przygotowali super dania śmietanką i miodem płynące. Na stole znalazły się: żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą, łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku i ptysie z kruszonką i bitą śmietanką. Smacznego!Żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą
Składniki:
1 kg kości wędzonych
500 ml zakwasu do żurku
2 garście grzybów suszonych
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula palona
250 ml śmietanki łaciatej 18%
2 łyżki chrzanu tartego
koper
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
majeranek
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę, dodaj kości wędzone, włoszczyznę, cebulę, przyprawy i ugotuj mocny wywar. Do gotowego wywaru dodaj klarowną część zakwasu bez osadu z mąki. Wymieszaj, dopraw ewentualnie raz jeszcze. Do żuru dodaj śmietankę łaciatą 18%, dokładnie wymieszaj, zagotuj i do smaku dodaj chrzanu. Śmietankę możesz podać osobno, wtedy każdy indywidualnie dodaje ją sobie na talerz.
Składniki:
600 g mąki
ok. 330 ml wody
15 g soli
30 g drożdży
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw do wyrośnięcia.
Składniki:
250 g białej surowej kiełbasy
500 g brukselki
4 łyżki ziemniaków puree
koper
szczypior z dymki
czarnuszka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kiełbasę obierz z osłonki i wysmaż na patelni na chrupiącą kruszonkę. Brukselkę obierz na pojedyncze liście i przesmaż na patelni na maśle. Podlej ją kilkoma łyżkami wody. Ziemniaki puree wymieszaj z chrzanem, dodaj kapustę, kiełbasę, posiekany koper i szczypior z dymki. Wymieszaj dokładnie, farsz wyłóż na rozwałkowany cienki arkusz z ciasta drożdżowego. Zwiń jak tradycyjną struclę, posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 min. Podawaj z żurem.
Łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku
Składniki:
500 g filetu z łososia
lubczyk świeży
bazylia
koper
liść laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
25 g soli
10 g cukru
500 ml wody
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj raz jeszcze, dodaj łososia i zestaw rondel z palnika. Przez 6–8 min. ryba dojdzie w zalewie na miękko. Wyjmij i schłodź.
Składniki:
500 ml śmietanki łaciatej 12%
20 g żelatyny
6 jajek ugotowanych
60 g masła
1 pęczek cebulki dymki
1 pęczek koperku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy rosyjskiej
pieprz czarny
liście botwinki
koperek
ogórek zielony
groszek zielony mrożony
rzodkiewka
Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce, połącz z miękkim masłem, chrzanem, musztardą i ziołami. Dopraw pieprzem. Podziel na mniejsze porcje. Śmietankę 12% łaciatą podgrzej, połącz z rozpuszczoną żelatyną, dopraw solą. Wstaw do lodówki do schłodzenia, tężejącą zalej porcje sałatki z jajek i wstaw do lodówki ponownie. Podaj z kawałkami łososia na miękko, liśćmi botwinki, kopru, plasterkami ogórka zielonego, groszkiem zielonym.
Ptysie z kruszonką i bitą śmietanką
Składniki:
60 g masła
80 g cukru trzcinowego
120 g mąki
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Masło miękkie rozcieraj z cukrem trzcinowym, dodaj mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na folię spożywczą i rozwałkuj na cienki arkusz, schłodź. Foremką okrągłą wytnij krążki.
Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. wody
100 g masła
4-5 jajek
Przygotowanie:
Wodę zagotowuj ze szczyptą soli oraz masłem. Do wrzątku dodaj mąkę, zaparz ją, zdejmij rondel z kuchenki. Ciasto przełóż do miski, ucieraj mikserem, dodając po jajku. Masę wyciśnij na blaszkę wyłożoną pergaminem, na każdą połóż kółko z kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. Podczas pieczenia absolutnie nie otwieraj piekarnika.
Składniki:
1 l śmietanki łaciatej 30%
100 g cukru
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Śmietankę schłodź wcześniej w lodówce, to zapewni pełen sukces podczas ubijania. Ubijaj początkowo na małych obrotach, dodaj cukier i ubijaj na szybkich obrotach. Upieczone ptysie nabijaj śmietaną bitą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"