Przepyszne ptysie z kruszonką i bitą śmietanką

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i aktorka Klaudia Halejcio przygotowali super dania śmietanką i miodem płynące. Na stole znalazły się: żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą, łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku i ptysie z kruszonką i bitą śmietanką. Smacznego!

Żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą

Składniki:

1 kg kości wędzonych

500 ml zakwasu do żurku

2 garście grzybów suszonych

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula palona

250 ml śmietanki łaciatej 18%

2 łyżki chrzanu tartego

koper

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz czarny ziarnisty

majeranek

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę, dodaj kości wędzone, włoszczyznę, cebulę, przyprawy i ugotuj mocny wywar. Do gotowego wywaru dodaj klarowną część zakwasu bez osadu z mąki. Wymieszaj, dopraw ewentualnie raz jeszcze. Do żuru dodaj śmietankę łaciatą 18%, dokładnie wymieszaj, zagotuj i do smaku dodaj chrzanu. Śmietankę możesz podać osobno, wtedy każdy indywidualnie dodaje ją sobie na talerz.

Składniki:

600 g mąki

ok. 330 ml wody

15 g soli

30 g drożdży

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw do wyrośnięcia.

Składniki:

250 g białej surowej kiełbasy

500 g brukselki

4 łyżki ziemniaków puree

koper

szczypior z dymki

czarnuszka

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kiełbasę obierz z osłonki i wysmaż na patelni na chrupiącą kruszonkę. Brukselkę obierz na pojedyncze liście i przesmaż na patelni na maśle. Podlej ją kilkoma łyżkami wody. Ziemniaki puree wymieszaj z chrzanem, dodaj kapustę, kiełbasę, posiekany koper i szczypior z dymki. Wymieszaj dokładnie, farsz wyłóż na rozwałkowany cienki arkusz z ciasta drożdżowego. Zwiń jak tradycyjną struclę, posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 min. Podawaj z żurem.

Łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku

Składniki:

500 g filetu z łososia

lubczyk świeży

bazylia

koper

liść laurowy

ziele angielskie

sok z cytryny

25 g soli

10 g cukru

500 ml wody

Przygotowanie:

Wodę zagotuj, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj raz jeszcze, dodaj łososia i zestaw rondel z palnika. Przez 6–8 min. ryba dojdzie w zalewie na miękko. Wyjmij i schłodź.

Składniki:

500 ml śmietanki łaciatej 12%

20 g żelatyny

6 jajek ugotowanych

60 g masła

1 pęczek cebulki dymki

1 pęczek koperku

1 łyżka chrzanu

1 łyżka musztardy rosyjskiej

pieprz czarny

liście botwinki

koperek

ogórek zielony

groszek zielony mrożony

rzodkiewka

Przygotowanie:

Jajka zetrzyj na tarce, połącz z miękkim masłem, chrzanem, musztardą i ziołami. Dopraw pieprzem. Podziel na mniejsze porcje. Śmietankę 12% łaciatą podgrzej, połącz z rozpuszczoną żelatyną, dopraw solą. Wstaw do lodówki do schłodzenia, tężejącą zalej porcje sałatki z jajek i wstaw do lodówki ponownie. Podaj z kawałkami łososia na miękko, liśćmi botwinki, kopru, plasterkami ogórka zielonego, groszkiem zielonym.

Ptysie z kruszonką i bitą śmietanką

Składniki:

60 g masła

80 g cukru trzcinowego

120 g mąki

1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Masło miękkie rozcieraj z cukrem trzcinowym, dodaj mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na folię spożywczą i rozwałkuj na cienki arkusz, schłodź. Foremką okrągłą wytnij krążki.

Składniki:

1 szkl. mąki

1 szkl. wody

100 g masła

4-5 jajek

Przygotowanie:

Wodę zagotowuj ze szczyptą soli oraz masłem. Do wrzątku dodaj mąkę, zaparz ją, zdejmij rondel z kuchenki. Ciasto przełóż do miski, ucieraj mikserem, dodając po jajku. Masę wyciśnij na blaszkę wyłożoną pergaminem, na każdą połóż kółko z kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. Podczas pieczenia absolutnie nie otwieraj piekarnika.

Składniki:

1 l śmietanki łaciatej 30%

100 g cukru

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Śmietankę schłodź wcześniej w lodówce, to zapewni pełen sukces podczas ubijania. Ubijaj początkowo na małych obrotach, dodaj cukier i ubijaj na szybkich obrotach. Upieczone ptysie nabijaj śmietaną bitą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości