Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub z indyka,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- duży burak upieczony,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 2 garście jarmużu,
- 120 g twardego sera koziego,
- 50 g płatków migdałów.
Sposób przygotowania roladek drobiowych z kozim serem
- Na średnio rozgrzanej oliwie zeszklij płatki czosnku, dołóż jarmuż i smaż do momentu kiedy jarmuż straci jędrność. Dopraw solą i pieprzem.
- Piersi z kurczaka lub indyka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak aby ich nie przedziurawić.
- Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojonego w kostkę buraka i migdały, dodaj jarmuż.
- Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami.
- Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Zobacz także:
- Roladki z tortilli na 4 sposoby – najlepsze przepisy
- Trzy pomysły na rolady przepisu Andrzeja Polana
- Z bakłażanów: pasta, roladki i caponata. Przepisy Ani Starmach
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: