Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem z przepisu Jaśka Kuronia

Roladki z piersi kurczaka z kozim serem
Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem z przepisu Jaśka Kuronia
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Roladki z piersi kurczaka lub indyka to doskonały pomysł na obiad. W połączeniu z kozim serem, burakami i jarmużem komponują się idealnie. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub z indyka,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • duży burak upieczony,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 2 garście jarmużu,
  • 120 g twardego sera koziego,
  • 50 g płatków migdałów.

Sposób przygotowania roladek drobiowych z kozim serem

  1. Na średnio rozgrzanej oliwie zeszklij płatki czosnku, dołóż jarmuż i smaż do momentu kiedy jarmuż straci jędrność. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka lub indyka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak aby ich nie przedziurawić.
  3. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojonego w kostkę buraka i migdały, dodaj jarmuż.
  4. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami.
  5. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości