Sos pomidorowy do pizzy to obowiązkowy dodatek. Domowy, zrobiony na bazie koncentratu pomidorowego, w zależności od doprawienia będzie dodatkiem do każdej pizzy. Sprawdź przepisy na pyszne pomidorowe sosy.
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?
Do ciasta na muffinki możesz dodawać dowolne owoce, orzechy lub kremy. Dowiedz się, jak wygląda podstawowy przepis na muffinki i czym różnią się od siebie babeczki angielskie i amerykańskie. Koniecznie przygotuj obie wersje w domu i nie bój się eksperymentować ze składnikami.
Rosół, choć uwielbiają go niemal wszyscy, smakuje zupełnie inaczej w każdym domu. Na jego aromat wpływa wiele czynników (chociażby czas gotowania) i składników. Ten, którego dodanie wam proponujemy, jest dość zaskakujący, ale dynia wkomponuje się w tę klasyczną zupę idealnie.
Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.
Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu staje się u nas coraz popularniejsza. Choć może kojarzyć się przede wszystkim z daniami mięsnymi, oferuje wiele zdrowych, lekkich, wegetariańskich potraw. Należy do nich m.in. tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur.
Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan, wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami oraz czerwona fasola z ryżem. Takie dania serwuje w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Sprawdź wypróbowane przepisy.
Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.
Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego serka mascarpone i rozpływającej się w ustach słodkiej białej czekolady musi zaowocować czymś przepysznym. Będzie to tort rafaello – idealny deser w przypadku każdej uroczystości rodzinnej czy imprezy urodzinowej. Spotykamy go na komuniach, ślubach i wszędzie tam, gdzie liczy się połączenie wybitnego smaku i wykwintnego stylu.
Śląski deser? To możliwe! Eki to pyszne, kruche ciasto z dżemem, które świetnie komponuje się z gorącą herbatą czy aromatyczną kawą. Sprawdź tradycyjny przepis krok po kroku.
Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.
Coraz więcej osób zmaga się z otyłością brzuszną. Aby się jej pozbyć, należy postanowić m.in. na zdrowy jadłospis. Kilka przykładowych dań przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk, Monika Stromkie-Złomaniec. Na naszym stole pojawiły się: pasta z fasoli, burrito wegetariańskie, sos tzatziki, a także sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką.
Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.
Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.
To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.
Dania rozgrzewające idealnie nadają się na okres jesienno-zimowy. Kilka z nich przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia. Na naszym stole pojawiły się: śniadanie na ciepło, zupa miso, makaron bolognese z soczewicą, a także mleczny tonik na sen.
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.
Anita Włodarczyk jest trzykrotną mistrzynią olimpijską, ale nie tylko na zawodach odnosi sukcesy. Potrafi wyczarować obłędne dania. Sportsmenka ma waleczną naturę i nie poddaje się w razie niepowodzeń, zatem jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Swoje popisowe desery przygotuje pod czujnym okiem Bartka Boratyna, eksperta od słodkości. Zobacz jak przygotować idealne tiramisu, sernik na zimno i brownie.
Topinambur – uprawa w Polsce jest możliwa! Jakie zalety może mieć uprawa topinamburu? Czytaj dalej i dowiedz się, jak rozpocząć uprawę topinamburu.
Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, barw i aromatów. Stanowi połączenie wieloletnich tradycji, wpływów po francuskim kolonizatorze oraz Republice Chińskiej. Wietnamskie jedzenie uznawane jest nie tylko za jedno z najsmaczniejszych na świecie, ale i jedno z najzdrowszych.
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.
Galaretka z żołędzi pochodzi z Korei, nazywana jest
Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.
Tymianek jest dobrze znany jako przyprawa, zwłaszcza do mięsa i grzybów. To ziele ma jednak o wiele więcej zastosowań. Susz i olejek tymiankowy są wykorzystywane m.in. w kosmetyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Sprawdź, jak jeszcze działa olejek tymiankowy.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno dostarczać energii i ułatwiać koncentrację. Można je przygotować z prostych składników. Sprawdź pomysły na szybkie śniadanie na ciepło. Jak zrobić szybkie zdrowe śniadanie?
Muffinki z budyniem waniliowym i czekoladowym to pyszny deser, od którego można się uzależnić. Jeśli zależy Ci na całkowicie własnoręcznym wypieku i masz czas, żeby spędzić w kuchni trochę więcej czasu, to samodzielnie w domu możesz przygotować nawet budyń o dowolnym smaku. Budyniowe babeczki można przygotować również z bananami i czekoladą. Poznaj smaczny i prosty przepis na muffinki z budyniem.
Ekipa to jedna z najpopularniejszych grup youtuberów, zwłaszcza wśród młodzieży. Niedawno do sklepów wszedł napój wyprodukowany w kolaboracji z zespołem. Nikt nie spodziewał się, że będzie on tak prosty do odtworzenia w domu i to za tak niską cenę! Sprawdź jak zrobić własny napój Ekipy za 30 groszy.
Studenci wyruszyli już na uczelnie. To idealny moment, aby zacząć przygotowywać pyszne posiłki w słoikach. Można w nich przechowywać sałatki, surówki, kiszonki, ale również całe obiady. Przedstawiamy 3 proste przepisy na obiad do słoika. Podpowiadamy też, w jaki sposób wekować słoiki, aby jedzenie się nie zepsuło.