Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.
Sprawdź, jak przygotować muffinki na słono w wersji z kurczakiem, z szynką i suszonymi pomidorami. Domowe wypieki wcale nie muszą być tuczące, tłuste i niezdrowe. Nie musisz unikać słonych przekąsek, jeśli tylko poznasz dobre przepisy dietetyczne.
Domowe sposoby leczenia stanowią częstą odpowiedź na liczne dolegliwości. Ból gardła, kaszel, osłabienie, gorączka? Od lat w wielu polskich domach pije się wtedy mleko z miodem. Jednak czy ta mikstura faktycznie działa?
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały winogrona.
Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, żółtek oraz z mąki (krupczatki lub innej pszennej). Z kruchego ciasta można przygotować kruche ciasteczka lub pełnowymiarowe ciasto. Kruche ciasto stanowić może spód do szarlotki lub sernika.
Pyszne muffinki waniliowe możesz przygotować w niecałe 40 minut. To szybki deser, który wymaga minimalnej ilości składników, zawsze dostępnych pod ręką. Niespodziewani goście albo nagła ochota na coś słodkiego nie będą już kłopotem. Sprawdź, jak zrobić muffinki waniliowe z kawałkami czekolady lub z dżemem.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Świszcz to chyba jedno z najprostszych dań, jakie proponujemy w naszej kuchni. Do jego przygotowania potrzebne będą tylko trzy składniki. Warto wypróbować ten prosty przepis nie tylko w okresie świątecznym, dla którego jest typowy, zwłaszcza na Dolnym Śląsku. Świetnie sprawdza się również w roli śniadania czy pożywnej kolacji.
Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce. Choć w czasie PRL były bardzo niedoceniane, dziś, 30 lat po upadku komunizmu odzyskują swoją świetność. Najpopularniejsi szefowie kuchni wciąż poszukują nowych receptur na ich przygotowanie. W naszej kuchni swoimi przepisami na te wyjątkowe warzywa podzieliły się Katarzyna i Zofia Pilitowskie.
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Osoby, które chodzą na siłownię lub uprawiają sporty, pewnie doskonale znają bulletproof coffee, czyli kawę kuloodporną - do której dodaje się masło. Ostatnimi czasy TikToka podbija kawa białkowa, czyli proffee, od słowa
Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.
Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.
Amaretto to jeden z popularniejszych likierów, który pije się na całym świecie. Wysoka zawartość alkoholu sprawia, że najczęściej wykorzystuje się go jako składnik drinków. Istnieje jednak wiele innych, sprawdzonych sposobów na to, jak go pić. Można stosować go również podczas przygotowywania niektórych potraw.
Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.
Premiera kulinarna w Dzień Dobry TVN. Swoje popisowe dania serwuje małżeństwo Smykiewiczów. Zobacz, jak według nich przygotować makaron z krewetkami, ośmiornicę i tartę z gruszkami lub śliwkami.
Pigwa jest bogata w witaminę C, która sprzyja budowaniu naszej odporności. W połączeniu z miodem, imbirem i cytryną jest witaminową bombą. Idealnie sprawdzi się pod postacią naparu, herbatki i syropu do herbaty. Poznaj nasze sposoby na pigwę.
Kasztany mają wiele zdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływają na ściany naczyń krwionośnych, pomagają w walce z żylakami i hemoroidami, a także działają przeciwobrzękowo. Jest wiele powodów, dla których warto stosować nie tylko maści z tym orzechem, ale także nalewkę. Poznaj nasz domowy przepis.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania na parze. Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na warzywa z kurczakiem, bułeczki z wieprzowiną i owoce z kremem angielskim.
Brzdąc to proste, a jednocześnie nieco pracochłonne ciasto znane głównie w Wielkopolsce. Składa się z delikatnego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z dodatkiem kakao. Sprawdź przepis krok po kroku.
Słodkie i szybkie placuszki na śniadanie dla dzieci nie muszą oznaczać niezdrowego i kalorycznego posiłku. W przygotowaniu wartościowych śniadań liczy się pomysł i dobór składników. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy, które przypadną do gustu rodzicom, a co najważniejsze – dzieciom.
Dolmades to grecki odpowiednik polskich gołąbków. Tradycyjnie potrawa jest wegetariańska i serwuje się ją na zimno, jednak można również spotkać wersje mięsne. Jaki jest sprawdzony przepis na greckie gołąbki w liściach winogron, który pozwoli zachwycić się ich aromatem i smakiem?
Witarianizm to dieta uważana przez wielu za jedną z najtrudniejszych do przestrzegania. Przepisy witariańskie jednak nie są tak trudne do wykonania, a dzięki odpowiednim umiejętnościom kulinarnym możemy stworzyć prawdziwe witariańskie cuda. Sprawdź nasze witariańskie przepisy!
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.
Ciepła kasza jaglana z dodatkiem jabłka i przypraw korzennych to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w długie, chłodne wieczory, które zaczynają się jesienią. Taki posiłek to również dobra propozycja śniadania. Sprawdź ten prosty, bardzo krótki przepis i kilka innych na posiłki dostosowane do aktualnej pory roku.
W polskich kuchniach ziemniaki goszczą bardzo często. Woda wykorzystana do ich ugotowania zazwyczaj jest później wylewana. Tymczasem okazuje się, że może mieć wiele wartościowych zastosowań. Do czego można ją wykorzystać?