Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.
Coraz więcej osób zmaga się z otyłością brzuszną. Aby się jej pozbyć, należy postanowić m.in. na zdrowy jadłospis. Kilka przykładowych dań przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk, Monika Stromkie-Złomaniec. Na naszym stole pojawiły się: pasta z fasoli, burrito wegetariańskie, sos tzatziki, a także sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką.
Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.
Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.
To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.
Dania rozgrzewające idealnie nadają się na okres jesienno-zimowy. Kilka z nich przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia. Na naszym stole pojawiły się: śniadanie na ciepło, zupa miso, makaron bolognese z soczewicą, a także mleczny tonik na sen.
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.
Anita Włodarczyk jest trzykrotną mistrzynią olimpijską, ale nie tylko na zawodach odnosi sukcesy. Potrafi wyczarować obłędne dania. Sportsmenka ma waleczną naturę i nie poddaje się w razie niepowodzeń, zatem jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Swoje popisowe desery przygotuje pod czujnym okiem Bartka Boratyna, eksperta od słodkości. Zobacz jak przygotować idealne tiramisu, sernik na zimno i brownie.
Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, barw i aromatów. Stanowi połączenie wieloletnich tradycji, wpływów po francuskim kolonizatorze oraz Republice Chińskiej. Wietnamskie jedzenie uznawane jest nie tylko za jedno z najsmaczniejszych na świecie, ale i jedno z najzdrowszych.
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.
Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.
Tymianek jest dobrze znany jako przyprawa, zwłaszcza do mięsa i grzybów. To ziele ma jednak o wiele więcej zastosowań. Susz i olejek tymiankowy są wykorzystywane m.in. w kosmetyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Sprawdź, jak jeszcze działa olejek tymiankowy.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno dostarczać energii i ułatwiać koncentrację. Można je przygotować z prostych składników. Sprawdź pomysły na szybkie śniadanie na ciepło. Jak zrobić szybkie zdrowe śniadanie?
Muffinki z budyniem waniliowym i czekoladowym to pyszny deser, od którego można się uzależnić. Jeśli zależy Ci na całkowicie własnoręcznym wypieku i masz czas, żeby spędzić w kuchni trochę więcej czasu, to samodzielnie w domu możesz przygotować nawet budyń o dowolnym smaku. Budyniowe babeczki można przygotować również z bananami i czekoladą. Poznaj smaczny i prosty przepis na muffinki z budyniem.
Ekipa to jedna z najpopularniejszych grup youtuberów, zwłaszcza wśród młodzieży. Niedawno do sklepów wszedł napój wyprodukowany w kolaboracji z zespołem. Nikt nie spodziewał się, że będzie on tak prosty do odtworzenia w domu i to za tak niską cenę! Sprawdź jak zrobić własny napój Ekipy za 30 groszy.
Studenci wyruszyli już na uczelnie. To idealny moment, aby zacząć przygotowywać pyszne posiłki w słoikach. Można w nich przechowywać sałatki, surówki, kiszonki, ale również całe obiady. Przedstawiamy 3 proste przepisy na obiad do słoika. Podpowiadamy też, w jaki sposób wekować słoiki, aby jedzenie się nie zepsuło.
Desery w słoikach to świetny sposób, aby przemycić zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, jeśli chodzi się do pracy lub szkoły. Przedstawiamy banalnie prosty sposób na szarlotkę w słoiczkach w wersji klasycznej i wegańskiej.
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.
Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.
Naleśniki ze szpinakiem to danie, które można przygotować na kilka sposobów. Jest bardzo atrakcyjne, ponieważ szpinak jest zdrowy i pyszny. Można go jeść na surowo, zblanszowany, zapiekany czy smażony. W każdym wydaniu smakuje odrobinę inaczej. Świetnie komponuje się z serem fetą. Dodając do tego sycącego kurczaka, zadowolimy każde podniebienie.
Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.
Endometrioza to choroba, z którą zmaga się wiele kobiet. Okazuje się, że odpowiednia dieta spowalnia jej rozwój, łagodzi objawy i zmniejsza stan zapalny. Poznaj przepisy na sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami, kokosową kaszę gryczaną, surówkę z buraków, marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi oraz orzechowy makaron z brokułem, które przygotowała dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
W jesiennej kuchni królują przede wszystkim dynie i wszelkiego rodzaju przyprawy, np. imbir, cynamon czy goździki. Oprócz jadalnych kasztanów, warto spróbować naszych polskich żołędzi! Można z nich zrobić pyszne, kruche ciasteczka, które królowały na staropolskich stołach. Zobacz jak łatwo je przygotować.
W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje ciekawych inspiracji, zachęcających do kulinarnych eksperymentów. Miłośnicy wytrawnych, pożywnych śniadań z pewnością docenią przepis na kanapkę, którą internauci polecają na dobry początek dnia. Sandwich z ziemniakami błyskawicznie podbił serca użytkowników modnej aplikacji.