Pomysł na obiad może być zdrowy, smaczny i wyjątkowo prosty. Często wystarczy tylko kilka składników i kilkanaście minut na przygotowanie potrawy. Znajdź fajny pomysł na obiad i zaskocz swoich bliskich wyśmienitym jedzeniem w innej odsłonie.

    Wśród przystawek cieszących się popularnością jest z pewnością sałatka z makaronem i kurczakiem. Można przygotować ją na wiele sposobów. Za każdym razem może smakować nieco inaczej. Sprawdź przepisy na sałatkę z makaronem i kurczakiem gyros, z ogórkiem konserwowym lub brokułami.

    Kurczak po meksykańsku w tortilli to smakowity i szybki obiad. Z pewnością bardziej zasmakuje twojej rodzinie niż kolejny nudny schabowy, dlatego warto poznać sposoby przyrządzania tego dania. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kulinariów, nie obawiaj się – przepisy nie są skomplikowane. Każdy sobie z nimi poradzi!

    Pyszny wykwintny obiad podawany na specjalne okazje, jeszcze bardziej zyska na jakości, jeśli zostanie przygotowany z produktów świeżych i sezonowych. Aromatyczny, kolorowy i pełen różnych smaków, może być prosty do przygotowania.

    Surówka to podstawa każdego obiadu. Dopełnia smak mięsa, ryb, smakuje również podana samodzielnie. Do jej przygotowania należy wybierać produkty sezonowe i świeże. Regularnie jedzone dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Warto eksperymentować i łączyć ze sobą nietypowe smaki. Jak przygotować surówkę do obiadu? Wybieramy najsmaczniejszą.

    Japońska zupa to danie, które występuje w wielu wersjach: rybnej, warzywnej lub z dodatkiem mięsa wieprzowego. Jest popularna na całym świecie i jedzona chętnie również w Polsce (też w formie błyskawicznych zupek japońskich). Japońskie zupy są gęste, aromatyczne, kolorowe, pełne smaku i zapachów. Jak przygotować tradycyjne japońskie zupy? Sprawdź, jakie są rodzaje zup japońskich.

    Tajskie zupy zyskują coraz większą popularność w kuchniach całego świata. Sycące, rozgrzewające i bardzo aromatyczne, łączą smaki słodkie z ostrymi, aromat warzyw, mogą być podawane z krewetkami lub kurczakiem - wpisują się w gusta wielu smakoszy. Jest wiele wariacji na temat tajskiej zupy. Jak przygotować prostą tajską zupę krewetkową? Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?

    Ananas w cieście to znana od wielu lat potrawa i deser. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Owoc ten ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka: wspomaga odchudzanie, ma właściwości przeciwzapalne i pozwala zapobiegać osteoporozie. Z tych właśnie powodów warto sięgnąć po ananasa w cieście, który jest nie tylko smaczny, ale zdrowy.

    Cukinia w cieście to dobry pomysł na przepyszny obiad, którego przygotowanie zajmie ci tylko chwilę. Cukinia ma wiele wartości odżywczych, a przyrządzona w ten sposób smakuje wyśmienicie! To danie zadowoli także wegetarian, dlatego tym bardziej warto je poznać.

    Cukinia w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na lekki, pożywny, a przede wszystkim niezwykle szybki w przygotowaniu obiad. Poznaj najlepsze przepisy na to nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie, które zadowoli także wegetarian! Lekkostrawne danie jest też dobre dla osób, które nie lubią zbędnie obciążać swojego żołądka. Jak widać, z poznania przepisu na to danie płyną niemal same zalety!

    Testując nowe smaki, koniecznie trzeba sięgnąć po wędzone tofu. Zasmakuje nie tylko jaroszom. Tofu można podać na kanapce, w sałatce i jako danie główne – możliwości jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj przepisy z tofu wędzonym.

    Pstrąg wędzony dobrze komponuje się z sałatką lub pastą kanapkową. Będzie stanowił ciekawe i smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Z czym jeszcze można go serwować? Sprawdź, jak wiele możliwości daje pstrąg wędzony i jak można go podawać.

    Risotto z warzywami i kurczakiem jest bardzo popularne. To danie pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu. Można zrobić je w klasycznej wersji z mięsem i warzywami, ale można też zrezygnować z wina (które jest w standardowej wersji) i przyrządzić risotto z kurczakiem dla dzieci, albo zrezygnować z parmezanu i bulionu, żeby otrzymać fit risotto z kurczakiem.

    Krewetki kojarzą się z kuchnią tajską, a dzięki risottu z krewetkami można nieco tajskiego klimatu wprowadzić do swojego domu. Risotto z krewetkami i szparagami, groszkiem, pomidorami. Sprawdź, jaki jest przepis na risotto z krewetkami w różnych odsłonach i wybierz swój ulubiony smak.

    Osoby, które lubią orientalną kuchnię, koniecznie muszą przyrządzić wyśmienity i aromatyczny rosół chiński. Robi się go prosto, a zapachem przypraw i dodatków przeniesie każdego na Wschód. Sprawdź, jak łatwo można przyrządzić rosół chiński z kurczakiem.

    Risotto z warzywami sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Warzywa do risotto można dobrać dowolnie, do potrawy często dodaje się też mięso lub owoce morza albo grzyby. Przepis na risotto z warzywami jest prosty, a danie można szybko wykonać, jeśli zna się podstawowe zasady robienia dobrego risotto.

    Chcąc przygotować orientalne danie, nie trzeba być znakomitym kucharzem. Ryż w curry można przyrządzić w krótkim czasie i z wykorzystaniem niewielu składników. Sprawdź, jak zrobić ryż curry z warzywami lub smażony i zaskocz swoich domowników smakiem ryżu w zupełnie nowej odsłonie.

    Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.

    Wśród uniwersalnych zestawień produktów spożywczych, jest ryż z jajkiem. Mając te dwa składniki, można przygotować szybki obiad, kolorową sałatkę i danie kuchni chińskiej. Sprawdź, jak niewiele trzeba, by zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem lub ryż po chińsku z warzywami i jajkiem.

    Najczęściej ryż smażony kojarzy się z potrawami chińskimi, ale wcale nie musi być przyrządzany wyłącznie w ten sposób. Równie dobrze ryż podsmażony można podać z warzywami lub jajkiem. Potraw z udziałem smażonego ryżu jest wiele, a jakie się najpopularniejsze przepisy? Jak smażyć ryż, by był sypki?