Zakochane eklerki
Składniki na eklerki:
Ciasto:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 200 g masła
- 7 g soli
- 7 g cukru
- 250 g mąki
- 9 jajek
Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- wanilia w lasce
- 10 g żelatyny
- 180 g masła
- 6 żółtek
- 50 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
- 500 g malin
- 100 g cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36 proc.
- cukier puder do smaku
- sok malinowy
Przepisy Andrzeja Polana
Jak przygotować eklerki:
Wodę, mleko, sól oraz cukier zagotować. Zaparzyć mąkę i mieszać na ogniu ok. 2 min. Po wystudzeniu połączyć ciasto z jajkami do powstania gładkiej masy. Szprycować eklerki i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Mleko ugotować z cukrem, 6 żółtkami i wanilią. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone masło.
Krem waniliowy ostudzić. Maliny zagotować z cukrem, zagęścić skrobią kukurydzianą. Wystudzić. Mascarpone ubić ze śmietanką i odrobiną cukru pudru oraz dodać kilka kropel soku malinowego.
Różowa beza
Składniki na bezę:
Beza:
- 8 białek
- 500 g drobnego cukru
- sok z malin lub buraka
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36 proc.
- cukier puder do smaku
- 500 g owoców leśnych
- 100 g cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- świeże truskawki
- świeże maliny
- świeże borówki
- płatki róży
Jak przygotować bezę:
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Na końcu dodać kilka kropel soku z buraka lub malin. Szprycować niewielkie okręgi na papierze do pieczenia. Piec ok. 80 min. w 110 st. C. Ubić śmietankę i serek mascarpone. Dodać cukier puder do smaku. Owoce leśne ugotować z cukrem. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Odstawić do wystudzenia. Bezę szprycować kremem mascapone, do środka, dodając owoce leśne. Całość udekorować świeżym owocami i płatkami róż.
Torcik dla zakochanych
Składniki na torcik:
Ciasto:
- 5 jajek
- 135 g cukru
- 150 g mąki
- kilka kropel różowego barwnika
Krem:
- 250 g serka Philadelfia
- 100 g mascarpone
- 100 g śmietanki 36 proc.
- świeże maliny
- liofilizowane maliny
Jak przygotować torcik:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać barwnik. Ręcznie połączyć z mąką. Ciasto wylać na papier do pieczenia i upiec w 170 st. C. Z gotowego, ostudzonego ciasta wykroić 3 serca. Serek Philadelfia ubić z mascarpone oraz śmietanką. Złożyć torcik szprycując krem sernikowy do środka, przekładając świeżymi malinami. Udekorować świeżym owocami i płatkami róż.
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN