Walentynkowe słodkości: zakochane eklerki, różowa beza i torcik dla zakochanych

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Nic tak nie umili walentynek, jak pyszne słodkości. Swoje popisowe desery przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Na naszym stole pojawiły się eklerki, beza i torcik.

Zakochane eklerki

Składniki na eklerki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 7 g cukru
  • 250 g mąki
  • 9 jajek

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • wanilia w lasce
  • 10 g żelatyny
  • 180 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36 proc.
  • cukier puder do smaku
  • sok malinowy

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Jak przygotować eklerki:

Wodę, mleko, sól oraz cukier zagotować. Zaparzyć mąkę i mieszać na ogniu ok. 2 min. Po wystudzeniu połączyć ciasto z jajkami do powstania gładkiej masy. Szprycować eklerki i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Mleko ugotować z cukrem, 6 żółtkami i wanilią. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone masło.

Krem waniliowy ostudzić. Maliny zagotować z cukrem, zagęścić skrobią kukurydzianą. Wystudzić. Mascarpone ubić ze śmietanką i odrobiną cukru pudru oraz dodać kilka kropel soku malinowego.

Różowa beza

Składniki na bezę:

Beza:

  • 8 białek
  • 500 g drobnego cukru
  • sok z malin lub buraka

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36 proc.
  • cukier puder do smaku
  • 500 g owoców leśnych
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • świeże truskawki
  • świeże maliny
  • świeże borówki
  • płatki róży

Jak przygotować bezę:

Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Na końcu dodać kilka kropel soku z buraka lub malin. Szprycować niewielkie okręgi na papierze do pieczenia. Piec ok. 80 min. w 110 st. C. Ubić śmietankę i serek mascarpone. Dodać cukier puder do smaku. Owoce leśne ugotować z cukrem. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Odstawić do wystudzenia. Bezę szprycować kremem mascapone, do środka, dodając owoce leśne. Całość udekorować świeżym owocami i płatkami róż.

Torcik dla zakochanych

Składniki na torcik:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 135 g cukru
  • 150 g mąki
  • kilka kropel różowego barwnika

Krem:

  • 250 g serka Philadelfia
  • 100 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 36 proc.
  • świeże maliny
  • liofilizowane maliny

Jak przygotować torcik:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać barwnik. Ręcznie połączyć z mąką. Ciasto wylać na papier do pieczenia i upiec w 170 st. C. Z gotowego, ostudzonego ciasta wykroić 3 serca. Serek Philadelfia ubić z mascarpone oraz śmietanką. Złożyć torcik szprycując krem sernikowy do środka, przekładając świeżymi malinami. Udekorować świeżym owocami i płatkami róż.

Kartki Walentynkowe
Kartki Walentynkowe

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości