Walentynkowe słodkości: zakochane eklerki, różowa beza i torcik dla zakochanych

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Nic tak nie umili walentynek, jak pyszne słodkości. Swoje popisowe desery przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Na naszym stole pojawiły się eklerki, beza i torcik.

Zakochane eklerki

Składniki na eklerki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
    • 250 ml mleka
      • 200 g masła
        • 7 g soli
          • 7 g cukru
            • 250 g mąki
              • 9 jajek

                Krem:

                • 500 ml mleka
                  • 100 g cukru
                    • wanilia w lasce
                      • 10 g żelatyny
                        • 180 g masła
                          • 6 żółtek
                            • 50 g skrobi kukurydzianej

                              Dodatkowo:

                              • 500 g malin
                                • 100 g cukru
                                  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
                                    • 250 g mascarpone
                                      • 200 g śmietanki 36 proc.
                                        • cukier puder do smaku
                                          • sok malinowy

                                            Przepisy Andrzeja Polana

                                            Źródło: Dzień Dobry TVN
                                            Kulinarna podróż z Polanem
                                            Kulinarna podróż z Polanem
                                            Szparagowy zawrót głowy
                                            Szparagowy zawrót głowy
                                            Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                            Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                            Wigilijne potrawy Polana
                                            Wigilijne potrawy Polana
                                            Pizza a la Polan
                                            Pizza a la Polan
                                            Kuchnia winogronowa
                                            Kuchnia winogronowa

                                            Jak przygotować eklerki:

                                            Wodę, mleko, sól oraz cukier zagotować. Zaparzyć mąkę i mieszać na ogniu ok. 2 min. Po wystudzeniu połączyć ciasto z jajkami do powstania gładkiej masy. Szprycować eklerki i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Mleko ugotować z cukrem, 6 żółtkami i wanilią. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone masło.

                                            Krem waniliowy ostudzić. Maliny zagotować z cukrem, zagęścić skrobią kukurydzianą. Wystudzić. Mascarpone ubić ze śmietanką i odrobiną cukru pudru oraz dodać kilka kropel soku malinowego.

                                            Różowa beza

                                            Składniki na bezę:

                                            Beza:

                                            • 8 białek
                                              • 500 g drobnego cukru
                                                • sok z malin lub buraka

                                                  Krem:

                                                  • 250 g mascarpone
                                                    • 200 g śmietanki 36 proc.
                                                      • cukier puder do smaku
                                                        • 500 g owoców leśnych
                                                          • 100 g cukru
                                                            • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
                                                              • świeże truskawki
                                                                • świeże maliny
                                                                  • świeże borówki
                                                                    • płatki róży

                                                                      Jak przygotować bezę:

                                                                      Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Na końcu dodać kilka kropel soku z buraka lub malin. Szprycować niewielkie okręgi na papierze do pieczenia. Piec ok. 80 min. w 110 st. C. Ubić śmietankę i serek mascarpone. Dodać cukier puder do smaku. Owoce leśne ugotować z cukrem. Zagęścić skrobią kukurydzianą. Odstawić do wystudzenia. Bezę szprycować kremem mascapone, do środka, dodając owoce leśne. Całość udekorować świeżym owocami i płatkami róż.

                                                                      Torcik dla zakochanych

                                                                      Składniki na torcik:

                                                                      Ciasto:

                                                                      • 5 jajek
                                                                        • 135 g cukru
                                                                          • 150 g mąki
                                                                            • kilka kropel różowego barwnika

                                                                              Krem:

                                                                              • 250 g serka Philadelfia
                                                                                • 100 g mascarpone
                                                                                  • 100 g śmietanki 36 proc.
                                                                                    • świeże maliny
                                                                                      • liofilizowane maliny

                                                                                        Jak przygotować torcik:

                                                                                        Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać barwnik. Ręcznie połączyć z mąką. Ciasto wylać na papier do pieczenia i upiec w 170 st. C. Z gotowego, ostudzonego ciasta wykroić 3 serca. Serek Philadelfia ubić z mascarpone oraz śmietanką. Złożyć torcik szprycując krem sernikowy do środka, przekładając świeżymi malinami. Udekorować świeżym owocami i płatkami róż.

                                                                                        Kartki Walentynkowe
                                                                                        Kartki Walentynkowe

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Izabela Dorf

                                                                                        Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana