Jajecznica na parze - prosty przepis krok po kroku

Jajecznica na parze
Jajecznica na parze - jak ją zrobić?
Źródło: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Jajecznica na parze - przepis

Jajecznica przygotowywana na parze jest zdrowszą i lżej strawną alternatywą klasycznej jajecznicy – z jajek smażonych na tłuszczu.

Składniki:

  • dobrej jakości jajka
  • pół łyżki mleka na jedno jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • drobno posiekany szczypiorek

Przepisy Darii Ładochy

PRZERYWNIK_DARIA_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Jajecznica na parze — sposób przygotowania

  • W garnku ugotować wodę. Jajka umyć i rozbełtać w kubku z dodatkiem mleka i soli.
  • Nad wrzącą wodą umieścić naczynie (np. metalową miseczkę) i wlać do niego masę jajeczną. Mieszać, aż jajka się zetną - konsystencja wedle uznania.
  • Gotowe! Wystarczy posypać szczypiorkiem i pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ulubionym pieczywem.

Zobacz inne przepisy na pyszne dania z jajkami:

podziel się:

Pozostałe wiadomości