Jajecznica na parze - przepis
Jajecznica przygotowywana na parze jest zdrowszą i lżej strawną alternatywą klasycznej jajecznicy – z jajek smażonych na tłuszczu.
Składniki:
- dobrej jakości jajka
- pół łyżki mleka na jedno jajko
- szczypta soli i pieprzu
- drobno posiekany szczypiorek
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jajecznica na parze — sposób przygotowania
- W garnku ugotować wodę. Jajka umyć i rozbełtać w kubku z dodatkiem mleka i soli.
- Nad wrzącą wodą umieścić naczynie (np. metalową miseczkę) i wlać do niego masę jajeczną. Mieszać, aż jajka się zetną - konsystencja wedle uznania.
- Gotowe! Wystarczy posypać szczypiorkiem i pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ulubionym pieczywem.
Zobacz inne przepisy na pyszne dania z jajkami:
- Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
- Muffinki z jajek ‒ niebanalna i pożywna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację
- Pyszna jajecznica z pomidorami – przepisy
- Na miękko, sadzone, jajecznica, a może omlet? Pascal i jego sposoby na jajka
- Czy picie surowych jajek ma pozytywny wpływ na zdrowie?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images
podziel się: