Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!
Piotr Kucharski proponuje potrawy z zapomnianym jarmużem (nie udało nam się w środowy poranek kupić świeżego jarmużu dlatego w studiu wykorzystaliśmy kapustę). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nagi z kaczki z jarmużem, calzone z jarmużem i salami, makaron z jarmużem i niebieskim serem pleśniowym oraz zimową zupę z pulpecikami. Wypróbujcie przepisów naszego kucharza!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wiosenne przysmaki: pastę z awokado i smażone kiełki, chleb, zupę z brukselki, tartę z cykorii oraz sałatkę z jarmużu z wołowiną. Oby do wiosny!
Od jakiegoś czasu sporo mówi się o dobrodziejstwach płynących z jedzenia jarmużu. Co ciekawe, już starożytni doceniali wspaniałe zalety tego warzywa. W Polsce przez wiele lat był wykorzystywany głównie jako ozdoba, na szczęście tendencja ta dalece się zmieniła - pojawia się coraz więcej przepisów na jego oryginalne wykorzystanie w kuchni.
Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw, a sezon na niego zaczyna się zimą. To popularne w Holandii i Portugalii warzywo stało się także modne w Polsce. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na bogactwo witaminy C, K, żelaza oraz błonnika. Jednym z możliwych sposobów wykorzystania tego kapustnego warzywa jest pesto.
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, którego liście posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Jest stosowany głównie w profilaktyce nowotworowej, a także w celu zapobiegania osteoporozie czy chorobom oczu. Sok z jarmużu to bomba witaminowa, dlatego warto go włączyć do codziennej diety. Przygotowuje się go z młodych listków pozbawionych przebarwień. Można łączyć go z sokiem jabłkowym, pomarańczowym, maślanką, kefirem czy mlekiem.
Jarmuż jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Nic dziwnego – to należące do rodziny kapustnych warzywo ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jest smaczne, a ponadto łatwe w uprawie.
Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?
W kuchni Dzień Dobry TVN dania we wszystkich kolorach jesieni przygotował Piotr Kucharski! Poznajcie jego przepisy na zapiekane naleśniki, muhammarę, steccę i pomarańczowe pęczotto.
Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN urzędował dziś Piotr Kucharski, który przygotował pikantne potrawy bazując na jesiennych warzywach. Co powiecie na pieczone ziemniaki z łososiem w sosie wasabi, pikantne steki z kalafiora czy sałatka z pieczonych warzyw z musztardowym kurczakiem? Brzmi dobrze, prawda? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski i jego przepisy na: rybę na tłuczonym groszku, sałatkę z dyni, polędwiczkę z sałatką i sałatkę z fasolą.
W okresie jesienno-zimowym nasze pociechy często łapią infekcje. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które warto podawać dziecku, kiedy zachoruje. Oto one: poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem, delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową, pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym oraz kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i Wojciech Zys. Postanowili nas rozgrzać! Poznajcie ich przepisy na chłodne, jesienne dni. Smacznego.
Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?
Dziś Dzień Wszystkich Świętych, w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska zaproponowała przepisy na potrawy, które spożywa się na świecie w tym szczególnym dniu. Zobaczcie co Chińczycy, Anglicy, Ekwadorczycy i Arabowie jadają 1 listopada!
Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś mielone! Czyli klasyka na polskim stole. No bo kto ich nie lubi? Beata Śniechowska przygotowała te tradycyjne, ale nie tylko. Co powiecie na mielone z dyni z soczewicą?
Poprawia wchłanianie takich mienerałów jak: wapń, potas i żelazo. Usprawnia przemianę materii i aktywizuje bakterie w jelitach... ocet jabłkowy w naszej kuchni dziś w roli głównej za sprawą Macieja Szaciłło. Czy to prawda, że zaspokaja głód? Maciej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: pikle, kolorową surówkę z kapusty i pieczoną dynię.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował trzy potrawy, z których każda bazuje tylko na pięciu składnikach. Co powiecie na pieczonego kurczaka z warzywami, pomidorową ciecierzycę z jajkami, a na deser pyszny jabłecznik?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!
Ciasto z dyni to specjalność kuchni amerykańskiej, ale również w Polsce ma spore grono miłośników. Spośród przepisów na ciasto z dynią można wybierać między wersją z jabłkami, z orzechami lub z marchewką. Ciasto z dyni jest pyszne i jednocześnie łatwe do wykonania.
Gulasz to danie idealne na jesień - syci i rozgrzewa. Jak zrobić dobry gulasz? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Kucharz rozgrzał nas gulaszami: z dyni i chorizo, z wieprzowiny z papryką i wędzoną śliwką i z kurczaka z włoską kapustą. Smacznego i... ciepłego! ;-)
... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.
Kotlet po góralsku to wzbogacona wersja kotleta klasycznego. Jest sycący i kaloryczny, ale też naprawdę bardzo smaczny! Jeżeli chcesz przyrządzić taki przysmak w swoim domu, koniecznie sprawdź, jaki jest przepis na oryginalny kotlet po góralsku!
Przepisy na lasagne z dynią, mac’n’cheese i confit bayaldi przedstawił w Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i szef kuchni - Michał Kurek
Sticky rice to pyszny, słodki deser pochodzący z kuchni tajskiej. Jego podstawową wersję, mango sticky rice, przygotowuje się przede wszystkim ze specjalnego, mocno lepkiego po ugotowaniu ryżu, mleczka kokosowego oraz mango. Często dodaje się również cukier i odrobinę soli.
Mało kto nie lubi pierogów. W kuchni Dzień Dobry TVN autorka książek kulinarnych Jolanta Pacuta przygotowała pyszności dla fanów tego dania. Były więc u nas pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze szpinakiem i białym serem, a także pierogi ze śliwkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, w których głównymi składnikami były kukurydza, groszek i cieciorka. Na naszym stole pojawiły się: placki ziemniaczane z groszkiem, smażone drożdżowe z kukurydzą, a także pomidory pieczone z cieciorką.