Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!

    Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to para młodych kuchennych zapaleńców, którzy na swoim blogu przywracają świetność ponad stuletnim przepisom, które często odeszły w zapomnienie. Skąd czerpią inspirację? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dania świąteczne: trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli, rybę po grecku oraz pilaf z kurczakiem.

    W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.

    Zgodnie z polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia gotujemy dużo i tłusto. A może w tym roku powinniśmy inaczej przygotować świąteczne potrawy, na przykład, po wegańsku? W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa - Dominika Wójciak - przygotowała bożonarodzeniowe dania w wersji wegańskiej.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i miniburgery. Kto nauczył go gotować?

    Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?

    Dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.

    Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.

    Osi Ugonoh znana jest z udziału w programie Top Model. Jako pierwsza czarnoskóra modelka wygrała polską edycję show. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz ze swoją siostrą Ogi przygotowała dania z dzieciństwa. Były to: ryż z czerwonym sosem, plantany z wołowiną, plantan na słodko i sałatka.

    Raclette i Fondue to atrakcje kulinarne rodem ze Szwajcarii. Często podaje się je podczas spotkań ze znajomymi. Jak je przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey.

    Po erze sushi i kebaba do Polski przyszła moda na hummus. Pasta z cieciorki zawiera dużo białka roślinnego i długo pozostaje w żołądku, dzięki czemu jest idealną przekąską nie tylko dla wegetarian, ale również osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć z przeróżnymi dodatkami. A może warto samodzielnie zrobić hummus w domu? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyny Bosackiej!

    Co można wyczarować z ryżu? Zdradza w Dzień Dobry TVN kucharz Artur Moroz, czyli Harry Potter naszego kulinarnego zakątka - jak mówi Marcin Prokop. Zobaczcie, jak przygotować idealne ristotto. Jakich składników ze sobą nie łączyć? Lubicie risotto?

    Zwycięzca MasterChefa Damian Kordas od dzieciństwa choruje na cukrzycę. Z tego też powodu musi zdrowo się odżywiać i tak komponować posiłki, aby unikać nagłych skoków cukru we krwi. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania odpowiednie dla diabetyków: mini fritatty z cukinią, pęczakotto z kurkami oraz batoniki z musli.

    Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.

    Jak zachować się przy stole zgodnie z zasadami savoir-vivre? Spytaliśmy o to, eksperta w tej dziedzinie, Mikołaja Reya. Jak prawidłowo zasiąść do stołu, w jakiej kolejności należy używać sztućców i, który kieliszek jest do wina, a który do wody?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?

    Jedną z pasji Czesława Langa jest zdrowa, wegańska kuchnia. W Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich popisowych dań, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Wypróbujecie przepisy legendy polskiego kolarstwa?

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.

    Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stermach i Paweł Gradowski z Masterchefa zajęli się truflami. Z czym podać tak wyjątkowy i drogi specjał aby wydobyć jego niezwykły smak? Oczywiście z czymś prostym. W garnkach pojawiły się włoskie kluski z ziemniaków, czyli gnocchi. Czym różnią się od polskich kopytek?

    Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.

    W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!

    W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.