Grzyby boczniaki są nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe, bo kryją w sobie sporo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej grzybom tym przypisuje się też właściwości lecznicze. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kilka dań bazujących na tych grzybach.
Jeśli nie masz zielonego pojęcia, jak zabrać się za przygotowanie przetworów, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś spróbować, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy dobry, prosty przepis i do roboty!
Jego inna nazwa to ogórek afrykański, rogaty lub kolczasty. Faktycznie wygląda dość specyficznie i niektórym przywodzi na myśl pomarańczowe... kasztany! Jednak to, co skrywa miąższ owocu kiwano, to istne bogactwo witamin i minerałów.
Uczestniczka Masterchefa i blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradza swoje przepisy na wigilijne śledzie. Skorzystajcie z przepisu na: placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką, śledzie piernikowe, ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki oraz bliny ze śledziem na paście jajecznej. Jakie śledzie lubicie najbardziej?
W środowisku tanecznym jest znana i ceniona, ale postanowiła pójść w inną stronę- chce być psychologiem. W ubiegłym roku wróciła z Hiszpanii. Spędziła tam rok. Przywiozła piękne wspomnienia i miłość do aromatycznej kuchni hiszpańskiej. Jak jada się w kraju Saury i Almodovara, ile tam przytyła oraz co jest wyjątkowego w tym południowym regionie opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Po świątecznym przejedzeniu nasz kucharz przygotował nieco lżejsze potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: zupa porowa z orzechami, gulasz z buraków i zapiekanka z dyni. macie ochotę?
Czy Twój mężczyzna robi zakupy i gotuje, tak jak kucharz Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski? Co można zrobić z dwóch kilogramów schabu? Piotr przygotował faszerowany schab z jabłkami. W naszej kuchni zaserwował także: pieczony boczek z sosem śliwkowym, polędwicę wołową z szalotkami, ciasto bez pieczenia i bułki na parze. Skorzystajcie z jego prostych przepisów!
Autorzy książki "Jem to co kocham i chudnę", Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Czy psychologia jest podstawą odchudzania? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej przygotowali propozycję zdrowego i smacznego menu na cały dzień: krem jaglano-kokosowy z owocami, nadziewane papryki z ryżem i sałatką, pistou z czarną soczewicą i surowe brownie z suszonymi malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw. Na stole pojawiły się: krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw; pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki; archew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa oraz buraki w cieście. Smacznego!
Okres przedświąteczny to czas wzmożonych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Na kilka dni przed wigilią tłumy ludzi odwiedzają centra handlowe, aby zrobić ostatnie zakupy. Chcąc uniknąć niepotrzebnego stresu i nerwów, warto z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie potrawy i zrobić zakupy zanim wybuchnie przedświąteczna gorączka. Co przyrządzić na Święta Bożego Narodzenia?
Zdrowa i piękna skóra to nie tylko maseczki i kremy. Agata Ziemnicka i Julien Sosso pokazali jak dostarczyć skórze odpowiednich składników, stosując właściwą dietę. Poznajcie ich przepisy na proste dania, które dodadzą nam energii i zadbają o naszą skórę.
W kuchni Dzień dobry TVN Beata Śniechowska przygotowała jesienne przysmaki. Co powiecie na leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii lub kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami?
W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy rozgrzewające. Co powiecie na orientalnego śledzia lub spaghetti w rozgrzewającym sosie pomidorowym?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować pyszne dania, w których główną rolę gra… kajzerka! Zobaczcie jak zmienić najzwyklejszą bułkę w pierwszorzędny frykas.
Cydr domowy przygotowuje się w dość nieskomplikowany sposób, dlatego każdy, kto chce przygotować ten niskoprocentowy alkohol samodzielnie, powinien skorzystać z poniższych propozycji. Największą popularnością cieszy się w Belgii, we Francji oraz na Litwie. Przepis na cydr nie zawiera cukru, dlatego napój coraz częściej wypiera wina i inne dosładzane alkohole. Sprawdź, jak zrobić cydr domowym sposobem.
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne. Ciekawą alternatywą dla wędlin i serów są pasty, które można przygotować w domu, korzystając z ulubionych produktów. Jedną z częściej przyrządzanych past jest pasta jajeczna. Rozmaitość przepisów sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję tej potrawy – pastę jajeczną z tuńczykiem, serem, awokado lub po prostu ze szczypiorkiem.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Finalista programu „Masterchef” przygotował potrawy bliskie jego sercu, czyli: jajka na szpinaku, nogi kacze z musem jabłkowymi i pieczoną doratę z oliwkami i rozmarynem.
Joanna i Artemis oraz Ich Wielka Grecka Historia, to nieomal gotowy scenariusz romantycznego hitu kinowego. Poznali się na obczyźnie w Wielkiej Brytanii. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Wspólnie wyjechali do Grecji, a tam: własna tawerna, spacery nad brzegiem morza i nostalgia, która kazała Joannie wrócić do Polski. Tu rzeczywistość okazała się wroga, Polacy nie docenili greckiej kuchni Artemisa. Małżeństwo Joanny i Artemisa rozpadało się jak domek z kart. Wtedy pojawiła się Magda Gessler i zrobiła w ich greckiej kuchni prawdziwą rewolucję.. Część ich historii mogliście poznać dziś w Dzień Dobry TVN.
Kucharz Andrzej Polan radzi, by na zakupy nie wybierać się "na głodniaka" i koniecznie robić je z przygotowaną wcześniej listą. Co działo się z Polanem, gdy na czczo poszedł na zakupy? W naszej kuchni radził, jak przygotować oszczędne posiłki na weekend i zapowiedział nowy kulinarny cykl "Kurnika polskiego". Zobacz jego przepisy na sznycle z indyka z jabłkami i roladę z udźca.
Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!
Polacy nie kupują ryb wcale albo kupują ich niewiele. Nie doceniamy ich walorów zdrowotnych. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni restauracji La Iberica Jose Perez Diaz przygotował najsmaczniejsze potrawy z owoców morza.
Nowy serwis kulinarny ruszył z kopyta! Kulinarni.pl to zindywidualizowany, responsywny i odmienny od dotychczasowych internetowy serwis kulinarny. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Dominik Stachowiak przygotowali potrawy, na które przepisy znajdziecie we wspomnianym serwisie internetowym. Czy Marcin Wyrostek pomaga w przyrządzaniu wigilijnych potraw oraz co robił tydzień temu robił (i jadł!) w Azerbejdżanie?
W kuchni Agnieszka Cegielska i jej przepisy na carpacio z kalarepy, z burakiem i awokado, ryż z boczniakami, tofu i suszonymi pomidorami, bataty pieczone i bigos z daktylami. 26 listopada, miała miejsce premiera książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni". Dochód ze sprzedaży tej książki przeznaczony będzie na rehabilitację, będącej w śpiączce Grażyny Dymeckiej - mamy naszej redakcyjnej koleżanki.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na typowe kubańskie dania zaprezentowali Rey Ceballo i Anna Ceballo. Zobaczcie jak przygotować kubańską tortillę i frytki z plantanów.
W kuchni Dzień dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne burgery, tatara wołowego z piklami oraz wędzonego węgorza. Sebastian podpowiedział również, jak przygotować smakowe majonezy, które idealnie podkreślą smak naszych potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji programu "MasterChef". Ola właśnie wróciła z Wietnamu, gdzie poprowadziła warsztaty tygodniowe z kuchni polskiej. Wietnamczycy na kuchnię polską zareagowali bardzo pozytywnie. W naszej kuchni Ola przygotowała rozgrzewający ramen.
Chętnie dodajemy orzechy do deserów, ponieważ mają nie tylko prozdrowotne właściwości, ale też wspaniały smak. Tak zwany orzechowiec to świetny pomysł na deser, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy mamy szczególną ochotę na korzenne smaki.
W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy na bazie białego sera. Co powiecie na krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli oraz ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów.