W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała menu na przyjęcie Halloween. Będzie strasznie pysznie! Co powiecie na: krwawy popcorn albo deser w dżdżownice?
Dynia to tanie, smaczne i łatwo dostępne warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw. Dowiedz się, jak przerobić dynię, aby powstała z niej zupa, puree lub zapiekanka. Każda z tych potraw jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
W sklepach możemy zaopatrzyć się w różne gatunki win, ale dlaczego nie spróbować własnej produkcji? Sprawdźmy, w jaki sposób możemy przygotować wino z róży.
W kuchni Dzień dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy bazujących na cebuli. Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, które doceniamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W cebuli znajdziemy wiele substancji bakteriobójczych oraz witaminę C, która poprawia naszą odporność i jest niezbędna w czasie przeziębienie.
Klasyczne muffinki bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wśród przepisów na babeczki bananowe możemy znaleźć również rozwiązania bez użycia jajek – dla wegan, czy bez mleka – dla osób z nietolerancją laktozy. Sprawdźmy, jak przygotować muffinki z bananami w różnych kombinacjach: z masłem orzechowym, nutellą czy kawałkami czekolady.
Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.
W naszej kuchni - Nicole Just - wnuczka rzeźnika, która została weganką. Jak rodzina zareagowała na jej decyzję? Okazuje się, że kuchnia wegańska zaczęła smakować nawet Marcinowi Mellerowi: "Mięsko trzeba trzasnąć czasami ale coraz bardziej zaczynam rozumieć bezmięsnych". Lubicie wegańskie dania?
W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!
Aromatyczne i kruche ciasteczka korzenne można przygotować przynajmniej na kilka sposobów. W zależności od tego, czy wolisz pierniczki tradycyjne, czy też w wersji bardziej dietetycznej, przy ich przyrządzaniu musisz użyć innych składników. Każdy ich rodzaj idealnie wpisuje się jednak w świąteczny klimat i doskonale pasuje do wspólnego biesiadowania.
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.
W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane . To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.
Dania dla osób mających alergię wcale nie muszą być nudne. Codziennie udowadnia to Hanka Ciężadło – mama bliźniaków, którzy zmagają się z tą dolegliwością. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby pokazała, jak przygotować smaczne i zdrowe potrawy dla alergików.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Joannę Prus. Dzieci nazwałyby ją czarodziejką, bo - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - wyczarowała na stole specjalnie dla nich pyszne, zdrowe i do tego kolorowe słodkości: domową galaretkę, ciastka, mus czekoladowo-kokosowy z awokado, lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym i lemoniadę malinową. Na naszym stole nie postały zbyt długo. Jak myślicie dlaczego? :)
Co to jest "miska Buddy" i jak ją przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś - Michał Kurek – bloger kulinarny i szef kuchni.
Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!
Pomysły na wegetariańskie dania wielkanocne zaproponowała nam dziś Magda Targosz.
Wiele osób, które zmuszone były odstawić gluten, najbardziej boleje nad brakiem makaronu w diecie. Dlatego z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przychodzi Daria Ładocha! Wypróbujcie jej przepisy na: zapiekankę z makaronu kukurydzianego z łososiem, zapiekankę z makaronem ryżowym i kurczakiem oraz warzywną zapiekankę z makaronem gryczanym. Smacznego!
Na co dzień pracuje w biurze, gdzie zajmuje się sprawami administracyjnymi, a w wolnych chwilach prowadzi fotograficznego bloga. Ewelina Majdak, w kuchni Dzień Dobry TVN rozgrzała piekarnik aż do czerwoności!
Przepisy na dania bez cukru: gruszki na kruszonce, brownie z burakami i chałwą oraz cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami przedstawił w DDTVN Piotr Kucharski.
Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.
Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?
Magda Różczka, Patrycja Woy-Wojciechowska i Agnieszka Więdłocha razem z grupką rezolutnych dzieciaków w naszej kuchni! Zobaczcie, co udało im się przygotować?
Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.
Quinoa, wakame, amarantus, poping, orzo- w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali sycące i osobliwe potrawy, idealne nie tylko na śniadanie.
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.