Dal z chlebkami roti, ragù z makaronem i bezmięsny bigos to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na pyszne dania jednogarnkowe. Poznajcie jego przepisy na te potrawy.
Piernik jest świątecznym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Środek jest lekko wilgotny, a sam deser puszysty i pyszny. Kiedy zaczniesz piec piernik, w całym domu będzie pięknie pachnieć. Wypróbuj przepis na tradycyjny piernik staropolski i piernik bezglutenowy.
Żółta herbata, mimo że nie jest wśród napojów stawiana na pierwszym miejscu pod względem działania prozdrowotnego, na pewno jest warta zainteresowania. Posiada unikalny smak i barwę. Wyróżnia się na tle innych herbat delikatnym, ale skutecznym oddziaływaniem na organizm. Dowiedz się, dlaczego warto pić żółtą herbatę.
Każda kolejna dieta spędza ci sen z powiek, a ochota na słodycze nie mija? Przekonaj się sam, że nie musisz rezygnować ze wszystkiego, co smaczne, aby utrzymać zgrabną figurę. Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu, żeby nie zaprzepaścić efektów dotychczasowej diety? Co jeść na podwieczorek, aby było smaczne, niskokaloryczne i zaspokajało ochotę na niezdrowe przekąski?
Czym różni się jabłecznik od szarlotki? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na szarlotkę z przyprawami, szybki jabłecznik oraz szarlotkę z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy zaprezentowała Beata Kartowicz.
Do przygotowania wina z czarnej aronii niezbędne będzie wiaderko fermentacyjne, cukier, woda oraz rurka fermentacyjna. Jaka jest podstawowa różnica między wiaderkiem a butlą? Użycie wiadra w praktyce pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Po okresie burzliwej fermentacji należy pozbyć się moszczu, co w przypadku butli z wąskim lejkiem jest kłopotliwe, szczególnie gdy balon jest dużych rozmiarów. Wiadro z kolei pozwala na szybkie usunięcie przefermentowanych resztek owoców. Jak zrobić wino z aronii? Przepis na 20 l wina zakłada użycie około 14 kg owoców, 5 kg cukru oraz 5 l świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepis na prawdziwy sos boloński i lasagne alla bolognese zaprezentował nam Matteo Brunetti. Zobaczcie jak zrobić idealny ragù alla bolognese!
Gulasz po węgiersku to bardzo stare danie, które początkowo nie cieszyło się zbytnim uznaniem wśród bogatej części społeczeństwa. Z czasem jednak, ze względu na niezwykły smak, podbiło serca nie tylko Węgrów, ale i innych narodowości.
W meksykańskiej kulturze trwające dwa dni (1 i 2 listopada) Święto Zmarłych - Día de Muertos jest radosną okazją na spotkanie i wspólne ucztowanie ze zmarłymi. W kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne dania przygotowała Isabel Balderas, szefowa kuchni w restauracji meksykańskiej w Warszawie.
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk, a do tego są niezastąpione w skutecznym wspomaganiu trawienia. Domowa kapusta kiszona jest świetnym pomysłem na to, jak oczyścić organizm z toksyn oraz jednocześnie wzmocnić system obronny. O mocy kiszonek opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Iwonę Niemczewską, która jest dyplomowanym szefem kuchni oraz cukiernikiem. Pani Iwona, która z wykształcenia jest prawnikiem, uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu w Londynie (najstarsza szkoła kulinarna założona w 1895 roku. Dla nas przygotowała rodzinny obiad.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała menu na przyjęcie Halloween. Będzie strasznie pysznie! Co powiecie na: krwawy popcorn albo deser w dżdżownice?
Dynia to tanie, smaczne i łatwo dostępne warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw. Dowiedz się, jak przerobić dynię, aby powstała z niej zupa, puree lub zapiekanka. Każda z tych potraw jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
W sklepach możemy zaopatrzyć się w różne gatunki win, ale dlaczego nie spróbować własnej produkcji? Sprawdźmy, w jaki sposób możemy przygotować wino z róży.
W kuchni Dzień dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy bazujących na cebuli. Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, które doceniamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W cebuli znajdziemy wiele substancji bakteriobójczych oraz witaminę C, która poprawia naszą odporność i jest niezbędna w czasie przeziębienie.
Klasyczne muffinki bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wśród przepisów na babeczki bananowe możemy znaleźć również rozwiązania bez użycia jajek – dla wegan, czy bez mleka – dla osób z nietolerancją laktozy. Sprawdźmy, jak przygotować muffinki z bananami w różnych kombinacjach: z masłem orzechowym, nutellą czy kawałkami czekolady.
Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.
W naszej kuchni - Nicole Just - wnuczka rzeźnika, która została weganką. Jak rodzina zareagowała na jej decyzję? Okazuje się, że kuchnia wegańska zaczęła smakować nawet Marcinowi Mellerowi: "Mięsko trzeba trzasnąć czasami ale coraz bardziej zaczynam rozumieć bezmięsnych". Lubicie wegańskie dania?
W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!
Aromatyczne i kruche ciasteczka korzenne można przygotować przynajmniej na kilka sposobów. W zależności od tego, czy wolisz pierniczki tradycyjne, czy też w wersji bardziej dietetycznej, przy ich przyrządzaniu musisz użyć innych składników. Każdy ich rodzaj idealnie wpisuje się jednak w świąteczny klimat i doskonale pasuje do wspólnego biesiadowania.
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.
W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane . To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.
Dania dla osób mających alergię wcale nie muszą być nudne. Codziennie udowadnia to Hanka Ciężadło – mama bliźniaków, którzy zmagają się z tą dolegliwością. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby pokazała, jak przygotować smaczne i zdrowe potrawy dla alergików.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Joannę Prus. Dzieci nazwałyby ją czarodziejką, bo - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - wyczarowała na stole specjalnie dla nich pyszne, zdrowe i do tego kolorowe słodkości: domową galaretkę, ciastka, mus czekoladowo-kokosowy z awokado, lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym i lemoniadę malinową. Na naszym stole nie postały zbyt długo. Jak myślicie dlaczego? :)
Co to jest "miska Buddy" i jak ją przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś - Michał Kurek – bloger kulinarny i szef kuchni.
Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!