Nie wszyscy wiedzą, że mnisi i mniszki żyją dłużej od przeciętnego człowieka, cieszą się doskonałą kondycją fizyczną i jasnością umysłu. W czym tkwi tajemnica ich zdrowia i długowieczności? W pożywnej kuchni - bogatej w smaki, aromaty oraz składniki odżywcze. W naszej dzisiejszej kuchni Anna Starmach, zwyciężczyni 1. edycji "Gotuj o wszystko" przybliża tajemnicze przepisy z klasztornych kuchni.
Na desce serów powinno się pojawić od trzech do pięciu różnych rodzajów serów. Serwujemy je oczywiście w temperaturze pokojowej - radzi Andrzej Polan. Co pasuje do długo dojrzewających polskich serów - orzechy, miód czy żurawina?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy uczestnika programu MasterChef Adama Kozaneckiego i szefa kuchni Magdalenę Domowicz. Przygotowali: sałatkę z zielonej fasolki szparagowej oraz letnie koktajle i smoothie. Pyszności!
Przepisy na świąteczny obiad przedstawia w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz z Poznania.
Jakich zasad i reguł, zgodnie z zasadami spartańskiego wychowania, przestrzegają w swojej codziennej diecie? W kuchni Dzień Dobry TVN warszawscy Warsaw Spartans: Maciej Pobudkiewicz, Tomasz Piskała, Mateusz Gołoś, Łukasz Mrozek, Radosław Rykiel, Tomasz Ochnio zgotowali nam prawdziwe igrzyska!
Zimne przekąski na zakończenie karnawału serwował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Nachosy i okrasa z warzyw oraz tosty z tortilli z pieca z sadzonym jajkiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą kucharza Andrzeja Polana, raczymy się dziś jajami. Na miękko, na twardo, sadzone lub klasyczna jajecznica... tak najchętniej spożywamy i przygotowujemy jaja. A można je przecież przygotować nieco inaczej. Można zrobić jaja w panierce, możemy zrobić jajko w koszulce lub zapiec je w piekarniku. Smacznego!
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN ogłosił sezon na botwinkę. Kucharz przygotował pęczak z botwinką i serem dojrzewającym, kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem oraz chłodnik z grzankami.
Agata Jędraszczak jest autorką bloga kulinarnego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała jajka po benedyktyńsku, francuskie tosty i szakszukę. Do tego przygotował pyszne placuszki drożdżowe. Smacznego!
Pół Polak, pół Hiszpan. Conrado Moreno do dwunastego roku życia mieszkał w Hiszpanii wraz z rodzicami. Potem przeniósł się do Polski, gdzie skończył studia w warszawskim Collegium Civitas. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN razem ze swoim ojcem przygotował dla nas kilka typowo hiszpańskich potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował znane i lubiane tosty, ale w zupełnie nowej aranżacji. Co powiecie na tosty z kiełbasą i sosem curry, tosty z bundzem i smażonymi pomidorami lub rollsy z owocami i cynamonem?
Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.
Po okresie zimowym nasz organizm łaknie nowalijek i świeżych warzyw. Dobrze przyjąć je w postaci sałatki. Nie masz na nią pomysłu? Sprawdź, jakie propozycje ma dla Ciebie Andrzej Polan. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: sałatkę na ciepło z awokado, nachosów i chorizo, brokuły z ricottą i botwinką oraz sałatę masłową z kurczakiem, mango i ogórkiem.
Czy "polska" Borussia, ponownie, pokona Real Madryt, a Barcelona da radę wygrać z Bayernem? O tym, kto ma szansę wygrać Ligę Mistrzów, w kuchni Dzień DobryTVN, rozmawialiśmy z Radkiem Majdanem i Andrzejem Polanem.
Mistrz Andrzej Polan przygotował dziś w naszej kuchni potrawy z ziemniaków.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Co powiecie na zupę krem z młodej kapusty z szynką, zapiekankę z młodych ziemniaków, dymki i jabłek oraz tort serowy z mango i truskawkami?
Agnieszka Więdłocha, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała: kaczkę na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek, jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek oraz paschę na słono.
Suszone pomidory to cudowny dodatek do niejednego dania. Jak wykorzystać je w kuchni? Wypróujcie przepisy Piotra Kucharskiego na: faszerowaną focaccię z suszonymi pomidorami i oliwkami, makaron z suszonymi pomidorami z chilli, pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami, aromatyzowaną oliwę suszonymi pomidorami i chilli oraz aromatyzowany ocet winny suszonymi pomidorami z chilli.
Tym razem pogodna kuchnia trafiła do Kołobrzegu. Jakie potrawy przygotowała dla mieszkańców miasta i turystów Daria Ładocha? Jak pomagał jej prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak?
Goście mistrza Andrzeja Polana była Agnieszka Pająk z rodzicami. Zapraszamy na rodzinne gotowanie z Kucharkiem!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Klaudia Halejcio. Razem przygotowali propozycje na niestandardowe świąteczne śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: polędwica w cieście chlebowym i paszteciki z szynką.
Kto nie lubi tart? W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska pokazała, jak przygotować te na słodko i na słono. Na naszym stole pojawiły się: tarta czekoladowa z orzechami laskowymi, tarta warzywna, a także tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli.
Wrapy z kurczakiem to przekąska, którą można zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Poza mięsem mogą zawierać warzywa. Tortilla z kurczakiem to potrawa, na którą przepis może uwzględniać też sos czosnkowy, musztardę czy ketchup.
Karnawałowe, kuchenne szaleństwo rozpętał dziś w naszej kuchni, uczestnik MasterChefa, Adam Kozanecki. Próbowaliście kiedyś: pomarańczowego kremu z marchwią, sakiewek z drobiowym udkiem i pigwą lub ponczu z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą? Nie? To przetestujcie nasze dzisiejsze przepisy!
Zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN filety z piersi kurczaka, wątróbkę z rukolą, kakaowca clafoutis oraz sos Chutney. A do wszystkiego dodał agrest.
Jak przyrządzić falafel lub shish kebab z wołowiny? Zobacz, jak to zrobił Józek w Dzień Dobry TVN!
Dziś kuchnia tylko dla mężczyzn! Piotr Kucharski proponuje panom w Dzień Dobry TVN bardzo zdrowe i treściwe dania - stek, angielskie śniadanie i babeczki z borówkami. Nie mogło zabraknąć też chleba wypiekanego przez Piotra.
Marynowane pomidory z rzodkiewką, pieczone pomidory cherry na toście z sałatą, faszerowane miętą, kuskusem i mango? W świat pomidorowych inspiracji kulinarnych, dziś w Dzień Dobry TVN przeniesie Was mistrz najlepszego smaku - Joseph „Józek” Seeletso! Życzymy Smacznego!
Anna Jurksztowicz i jej mąż Krzesimir Dębski są prawdziwymi pasjonatami podróży. Zwiedzili właściwie każdy zakątek świata. W programie przyrządzili dla nas potrawy, które najbardziej przypadły im do gustu.
Ocet winny, ryżowy, jabłkowy, malinowy a może balsamiczny? Idealny do sałatek, mięs, marynat, a nawet jako dodatek do lodów. Zwany przez wielu „darem natury” poprawia nie tylko smak potrawy, ale także procesy trawienne organizmu. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski uczynili go królem swoich dań. Smacznego!