Krokiety z bananami, mascarpone, rodzynkami z zupą jabłkową
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z mlekiem, wodą, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Miksujemy wszystko razem, smażymy naleśniki.
Nadzienie bananowych krokietów
- 2 banany
- 400 g serka mascarpone
- 100 g rodzynek
- 4 jajka
- 2 op. herbatników petit
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- sok z cytryny
- cukier wanilinowy
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, ser mascarpone. Herbatniki rozgniatamy, łączymy z mielonymi orzechami laskowymi. Serek bananowy wykładamy na naleśnik, zwijamy klasyczny krokiet, obtaczamy w jajku z waniliną, herbatnikach z orzechami, smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Kamil Piklikiewicz/East News
Zupa jabłkowa
Składniki:
500ml mleko skondensowane niesłodzone
4 jabłka
cukier do smaku
sok jabłkowy
Przygotowanie:
Jabłka prużymy na patelni, miksujemy i łączymy z mlekiem skondensowanym, sokiem jabłkowym w razie potrzeby dosładzamy. Podajemy do krokietów.
O bananach czytaj na zdrowie.tvn.pl >>>
Banan. Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów
Odwrócone bananowe drożdżowe, cynamon i karmel
Składniki:
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- drożdże
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 banany
- 600 g mąki
Przygotowanie:
Z drożdży, niedużej ilości mąki, cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia, po zakończonym procesie dodajemy rozgniecione banany, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy.
Cynamonowe nadzienie
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon. Taką miksturą smarujemy rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry.
Cynamonowy karmel
2 łyżki miód
200 g cukru trzcinowego
100 g masła
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier trzcinowy, miód, wanilinę, gotujemy, aż powstanie nam karmel, wylewamy na formy do pieczenia, posypujemy orzechami włoskimi. Na wierzchu układamy ciasto drożdżowe, odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku, temp. 180 stopni, około 40 minut. Po upieczeniu odwracamy na drugą stronę.
Kamil Piklikiewicz/East News
Sernik bananowy
Spód ciasta
Składniki:
- 400 g herbatników czekoladowych lub korzennych
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Czekoladę i herbatniki miksujemy, zalewamy rozpuszczonym masłem, wykładamy wszystko na dno tortownicy.
Sernik
- 700 g twaróg półtłusty niemielony
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 banany
- 150 g cukier
- 1 cukier waniliowy
- 2 tabl. czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ser mielimy w maszynce do mięsa. Ser miksujemy z jajkami, cukrem, waniliną, śmietanką i rozgniecionymi bananami. Wykładamy masę na spód z herbatników i czekolady, wstawiamy do pieczenia, temp. 170 stopni na około godzinę. Upieczony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz też:
Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego
Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat