Pasztet z kurczaka będzie stanowił idealny dodatek do kanapek. Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany. Pasztet ma delikatny smak, nie kruszy się, nie jest suchy. Można go kroić i kłaść na kanapki lub smarować nim pieczywo. Pasztet z kurczaka z wątróbką będzie mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnego pasztetu przygotowywanego z królika. Będzie on zatem ciekawą propozycją dla osób, które dbają o linię.
Pasztet z kurczaka – możliwości przygotowania
O tym, jak zrobić pasztet z kurczaka, przekonasz się w dalszej części niniejszego artykułu. Pasztet z kurczaka i wątróbki to podstawowa wersja pasztetu, którą można urozmaicać poprzez dodawanie do niego różnego rodzaju dodatków. Eksperymentując z dodatkami, uda ci się osiągnąć swój ulubiony smak.
Wśród najciekawszych propozycji przyrządzenia pasztetu można wskazać pasztet z kurczaka z pieczarkami , dietetyczny pasztet z kurczaka oraz pasztet z kurczaka w słoikach . Ten ostatni będzie doskonałą propozycją dla amatorów pasztetów do smarowania kanapek, dostępnych w supermarketach. Domowy pasztet ze słoika jest zdrowszą alternatywą dla tego kupionego w sklepie. Zaletą tego pasztetu jest także to, że mamy wpływ na to, co jest w jego składzie, a ponadto możemy dodać do niego ulubione dodatki, które wzbogacą smak tak, by odpowiadał on naszym preferencjom smakowym. Kurczaka w pasztecie ze słoika można zastąpić wieprzowiną, indykiem czy kaczką.
Pieczony pasztet z kurczaka jest smaczny i zdrowy , a ze względu na sposób przygotowania nie jest bardzo kaloryczny. Jeśli jednak jesteś na diecie i liczysz każdą kalorię, możesz przygotować pasztet z kurczaka fit . Kaloryczność pasztetu z kurczaka zmniejszysz, usuwając z jego składu takie składniki jak wątróbka, śmietana czy boczek.
Pasztet z kurczaka – przepis
Składniki na 1 podłużną blachę:
- 1 kurczak,
- 300 g kurzej wątróbki,
- 3 udka kurczaka,
- 4 jajka,
- 2 bułki,
- 200 ml tłustej śmietany,
- 2 cebule,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- sól i pieprz do smaku;
- bułka tarta, by wysypać formę.
Przygotowanie:
- Umyj kurczaka. Przekrój go na cztery części i włóż do garnka. Umyj udka i dodaj do kurczaka.
- Obierz i przekrój cebulę na pół. Włóż je do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu.
- Do garnka wlej wodę. Mięso powinno być nią przykryte na wysokość dwóch palców. Gotuj wszystko przez 60 minut na małym ogniu.
- Gdy kurczak jest miękki, wyjmij go z garnka, a w jego miejsce włóż wątróbkę. Zagotuj wszystko i gotuj przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij wątróbkę, zdejmij garnek z ognia. Do wywaru z kurczaka włóż bułki.
- Obierz kurczaka, następnie zmiel go w maszynce (drobne oczka) z cebulą, liściem laurowym, wątróbką, zielem angielskim i bułkami namoczonymi w wywarze. Powtórz czynność dwa razy. Dopraw mięso pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodaj jajka.
- Wysmaruj blachę olejem, wysyp ją bułką i przełóż do niej zmielone mięso, zostawiając 1 cm od krawędzi blachy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃. Wstaw blachę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 90 minut. Ostudź pasztet, wstaw go do lodówki i podawaj następnego dnia.
Pasztet z kurczaka z warzywami - przepis
Składniki na 1 podłużną blachę:
- 1 kurczak,
- 300 g wątróbki,
- 400 g boczku,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 3 marchewki,
- 1 seler,
- 2 pietruszki,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- ¼ szklanki rosołu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka imbiru,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Umyj kurczaka. Ugotuj go z marchewką, pietruszką i selerem. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmij kurczaka z wywaru i oddziel mięso od kości.
- Zmiel mięso w maszynce razem z ugotowanymi warzywami, wątróbką, odciśniętą bułką, boczkiem i natką pietruszki. Czynność powtórz dwa razy.
- Do mięsa dodaj jajka, przyprawy (gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, sól i pieprz). Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do nich rosół (wywar z gotowania kurczaka), by masa nie była zbyt sucha.
- Blachę wysmaruj olejem, wysyp ją bułką tartą. Przełóż do niej pasztet. Na wierzchu możesz ułożyć plastry boczku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃. Piecz pasztet przez 40 minut. Ostudź pasztet i wstaw go do lodówki.
Wykorzystując powyższe przepisy, przygotujesz pasztet z kurczaka z wątróbką. Jeśli jednak za nią nie przepadasz, pasztet z kurczaka możesz przygotować bez wątróbki.
Zobacz także:
Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk