Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.
Muffiny uwielbiają dzieci i dorośli, a przepisy są banalnie proste. Można je przygotować na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Poznaj przepisy blogerki kulinarnej na muffiny bananowo-kakaowe, waniliowe z białą czekoladą i wytrawne babeczki z maślanym kremem.
Karkówka wieprzowa z kminkiem, grzybami i rozmarynem, rolowany boczek z ziołami oraz szynka wieprzowa w miodzie i goździkach - te trzy pieczone dania przygotowuje Sebastian Olma. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Żeby odkryć smak prawdziwego mięsa Mikołaj Rey pojechał do Olsztyna w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odwiedził folwark, w którym dowiedział się, jak samemu zrobić wędlinę.
Potrawy jednogarnkowe to przepisy dla osób zabieganych, które nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni. Samar Khanafer pokazała nam, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego!
Uwielbiasz zapach i smak świeżego chleba? Upiecz go według przepisów Andrzeja Polana. Do pełni szczęścia brakuje już tylko świeżego masła - to nic trudnego. Zobacz, jak je przygotować w domowej kuchni.
Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi.
Jak długo należy piec kurczaka? Zrób to według przepisów Ani Starmach. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować smaczny obiad i skorzystaj z pomysłów na to, jak wykorzystać resztki mięsa.
Kawa podawana w kawiarniach nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda dzięki zachwycającym wzorkom. W naszej kuchni gościliśmy utytułowanego baristę Pawła Krysińskiego, który pokazał, jak kilkoma sprytnymi ruchami wykonać na kawie ładne zdobienia.
Marynata jest sekretem każdego aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa. O tym jak je przygotować mówił w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Pokazał również, jak zrobić m.in.: goździkową szynkę w marynacie miodowej, pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej, a także łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie. Smacznego!
Z deserów lubisz najbardziej śledzie? To znak, że te przepisy są dla Ciebie. Grzegorz Zawierucha zaproponował dziś kilka ciekawych przepisów. Przygotuj: tatara ze śledzia, marynowanego w sosie salsa lub smażonego.
Spróbuj przepisów Mariety Mareckiej na klasyczne krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem, oraz zapiekane biszkoptowe krokiety z pomarańczami i mascarpone waniliowym. Które będą najsmaczniejsze?
Tort biszkoptowy. Jak go wykonać, aby uniknąć niepowodzenia? Skorzystaj z przepisów doświadczonych cukierników. Zobacz, jak przygotować dobry biszkopt, krem do przykrycia ciasta oraz estetyczne dekoracje.
Zima to okres przeziębień, dlatego warto w tym czasie sięgać po białe warzywa, które są naturalnym antybiotykiem. W Dzień Dobry TVN szef kuchni Tomasz Grabski przygotował sałatkę z karmelizowanych białych warzyw, kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem i alzacką tartę cebulową.
To dziś ten dzień - tłusty czwartek! W naszej kuchni Beata Kartowicz, która przygotowuje pyszne słodkości dla tych, których znudziły tradycyjne pączki i faworki. Będzie pysznie! P.S. dziś wyjątkowo nie liczymy kalorii.
Tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku coraz bliżej. Już za chwilę pączki i faworki staną się głównym posiłkiem dnia, a kolejki do cukierni ciągnąć się będą w nieskończoność. Tłusty czwartek w 2020 wypada 20 lutego. Przygotuj z tej okazji pyszne domowe pączki według przepisu Magdy Gessler.
Piotr Sajdak kilka lat temu stanął w obronie koleżanki, podczas szamotaniny z nożownikiem został ranny. Lekarze zdecydowali się na amputację. Od tego czasu Piotr nie ma jednej ręki. Pomimo wypadku przyznaje, że ostatnie 5 lat jego życia były tymi najszczęśliwszymi. W 2015 roku Piotr wziął udział w programie Masterchef. Dziś mówi, że spróbuję swoich sił ponownie. A w naszej kuchni przygotował potrawy na dobry dzień!
Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.
Potrawy, które smakują jak w oryginale, ale nie zawierają mięsa. Spróbuj smalcu z fasoli, makaronu bolognese z kalafiora, burgerów z bakłażanem i szarpaniny z boczniaków
Nie masz czasu na gotowanie, ale lubisz domowe obiady? Wystarczy 30 minut, aby przygotować pyszne i pożywne danie. Poznaj przepisy Kasi Bukowskiej na makron z gorgonzolą i szpinakiem, stir-fry z warzywami, gnocchi z parmezanem.
Valerio Valle to prawdziwy mistrz pizzy. Stworzył i prowadzi szkołę w Pescara, w której dzieli się zdobytym doświadczeniem w przygotowywaniu tego włoskiego przysmaku. W naszej kuchni pokazał, jak wyrobić domowe ciasto na prawdziwą pizzę.
Krem z kalafiora z wędzonym oscypkiem, grzanki serowe z sosem beszamelowym, a może stek z sosem z sera pleśniowego? Przygotuj dania według przepisów Mikołaja Reya.
Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli, tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola i klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym – takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma. Wszystkie są potrawami kuchni francuskiej.
Z okazji Walentynek Michał Toczyłowski przygotował w naszej kuchni dania, które śmiało można zaserwować ukochanej osobie. Kucharz wraz z seksuologiem klinicznym Robertem Kowalczykiem napisali książkę „Seks and Cook”. To publikacja, która jako jedna z nielicznych poświęcona jest dietetyce seksualnej opartej na dowodach naukowych. Co należy jeść, by nasze życie intymne było dobre?
Drożdżowe, gniazdka ptysiowe, a może ciasto półfrancuskie? Co wybierasz do kawy? Przygotuj desery według przepisów Andrzeja Polana - z pewnością się nie zawiedziesz.
Przygotuj potrawy z 3, 5, 7 lub 9 składników. Sprawdź propozycje Piotr Kucharskiego na śniadanie, przekąskę, obiad i podwieczorek. Każde danie ma swój "wspólny mianownik" - miód i płatki owsiane. Skusisz się?
Potrawy z fasoli, grochu, soi, soczewicy są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego stanowią cenny składnik diety i są dobrym zamiennikiem mięsa. Dziś Światowy Dzień Roślin Strączkowych.Co pysznego przyrządzi z nich Damian Kordas?