Poznaj przepisy na faszerowanego ziemniaka, faszerowaną cukinię i... faszerowaną kapustę!
Dziś Dzień Czekolady. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania bazujące na czekoladzie, ale niekoniecznie na słodko. Co powiecie na czekoladę w wersji wytrawnej np. z chilli, z kurczakiem lub czekoladowy hummus?
Piotr Kucharski zaproponował nam dziś trzy przepisy na dania z kaczką: zupa z kaczki ala ramen, brioszki z szarpaną kaczką i filety z kaczki z cykoria i gruszkami.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Wiktora Dopierałę, cukiernika amatora, ale z sukcesami. Wiktor, kiedy piecze ciasta relaksuje się. Dla nas przygotował swoje ulubione i sprawdzone przepisy na serniki.
Placek pszenny z rukolą i burattą, płaska zapiekanka makaronowa i cantucinni z kremem cytrynowym. To dania, którymi uraczył nas dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski.
W kuchni DDTVN - smaki Francji. Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na zapiekane brie z żurawiną, zupę cebulową z serem Raclette, sernik crème brûlée i ratatouille sosem z sera fourme d'ambert
Dziś w kuchni DDTVN Beata Kartowicz przedstawiła swoje propozycje na śniadanie na słodko. Poznajcie jej przepisy na: jaglankę na mleku migdałowym z masłem orzechowym i bananami, pancakes z konfiturą malinową i serkiem mascarpone, pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango, puszysty omlet na słodko z piekarnika i chałkę po francusku z cynamonem i miodem.
Ziemniaki w mundurkach niektórym mogą kojarzyć się przede wszystkim z ogniskami. Jednak można je przygotować również jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do innych potraw, np. mięsa lub sałatek. Można też piec je lub gotować – wszystko zależy od naszych upodobań. Bardzo popularne są obecnie pieczone ziemniaki w piekarniku – w mundurkach smakują jeszcze lepiej.
W kuchni Dzień dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na jajkach.
W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie dania, które posmakują każdemu. Daria Ładocha przygotowała: ziemniaczaną sałatkę z awokado i łososiem, roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem, a także frytki z warzyw.
Zrazy wołowe to danie z długą tradycją. Serwowano je na dworach szlacheckich. Dziś to danie jest popularne w każdym regionie Polski, a szczególnie w kuchni śląskiej. Najbardziej znane są zrazy wołowe zawijane, choć można je przyrządzać również w postaci plastrów mięsa duszonych w sosie własnym.
Szukasz prostego przepisu na słodką przekąskę do herbaty? Polecamy przepis na ciastka z galaretką owocową! Przygotowywanie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. To także świetna zabawa dla maluchów, które wprost uwielbiają samodzielnie wycinać i dekorować ciasteczka. Zróbcie je wspólnie – dzięki naszym poradom na pewno wyjdą pyszne i rumiane.
Nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych uda Ci się przygotować pożywne i zdrowe muffinki dla dzieci. Najważniejsze to umieć dobrze przystroić babeczki, bo to właśnie odpowiednia oprawa najczęściej zachęca dzieci do próbowania nowych smaków. Dowiedz się, jak upiec kolorowe muffinki dla dzieci i jak przemycić w nich kaszę jaglaną lub płatki owsiane.
Chleb z kaszy gryczanej przygotowuje się bez mąki i drożdży, ale może znaleźć się w nim wiele innych dodatków dopasowanych do indywidualnych preferencji smakowych. To zdrowy odpowiednik pszennych wypieków. Można go przygotować z dwóch rodzajów kasz – kaszy gryczanej niepalonej lub palonej. Sprawdź, którą z nich wybrać i dlaczego.
W kuchni Dzień Dobry TVN - Sławek Szelc, kucharz i juror konkursów kulinarnych kół gospodyń wiejskich, który od lat jeździ z Rafałem Sonikiem na Dakar jako kucharz i zaopatrzeniowiec. Poznajcie jego przepisy na żeberka duszone w kapuście w sosie borowikowym i zupę trzykolorową.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma przygotował dania z gęsi: bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą, gęś z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i sosem winnym, a także gęś faszerowaną kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem. Natomiast Mikołaj Rey zabrał nas do stolicy gęsiny na Kujawach - Kołudy Wielkiej.
Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. W kuchni Dzień Dobry TVN restaurator, Tadeusz Müller przygotował pyszności właśnie z tym składnikiem. Na stole pojawiły się pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną oraz jabłecznik z kaszą jaglaną.
Dynia to jesienne warzywo, które możemy włączyć już do diety niemowląt. Ceniona za bogactwo minerałów i witamin, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a jej spożywanie zalecane jest w czasie odchudzania, antybiotykoterapii czy chemioterapii. Sok z dni działa przeciwnowotworowo, regenerująco, doskonale wpływa na stan skóry, zwłaszcza tej dotkniętej trądzikiem. Dynia charakteryzuje się łagodnym smakiem i może być łączona z innymi warzywami.
W kuchni Dzień dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował przekąski, które każdy z nas lubi pochrupać, zwłaszcza oglądając telewizję. Szymon proponuje własnoręcznie usmażone chipsy z ziemniaka, pietruszki czy buraka oraz ceviche. Brzmi pysznie! A smakuje jeszcze lepiej :)
Mąka owsiana jest bezglutenowa, dlatego znajduje zastosowanie w przepisach wykorzystywanych przez chorych na celiakię. O tym, jak zrobić mąkę owsianą, powinny przeczytać osoby starające się schudnąć. Wykazuje ona właściwości wspomagające trawienie, z uwagi na znajdujący się w niej błonnik.
Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek wegańskich. Jeśli szukasz przepisów na wegańskie przekąski na imprezę i na co dzień, przychodzimy z pomocą. Zobacz nasze przepisy na bezmięsne przekąski!
Kuchnia japońska to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Uwielbiane przez wszystkich sushi, ramen, owoce morza w tempurze i japońska zupa miso na stałe zagościły w jadłospisach osób pochodzących z różnych zakątków świata, niekoniecznie z Azji. Skąd tak wielka popularność kuchni japońskiej?
Przepisy na pastę z bakłażana - baba ghanoush, bakłażana faszerowanego wołowiną i pieczonego z figami oraz kozim serem zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN: Samar Khanafer – finalistka MasterChefa, autorka książek kulinarnych.
Dal z chlebkami roti, ragù z makaronem i bezmięsny bigos to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na pyszne dania jednogarnkowe. Poznajcie jego przepisy na te potrawy.
Piernik jest świątecznym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Środek jest lekko wilgotny, a sam deser puszysty i pyszny. Kiedy zaczniesz piec piernik, w całym domu będzie pięknie pachnieć. Wypróbuj przepis na tradycyjny piernik staropolski i piernik bezglutenowy.
Żółta herbata, mimo że nie jest wśród napojów stawiana na pierwszym miejscu pod względem działania prozdrowotnego, na pewno jest warta zainteresowania. Posiada unikalny smak i barwę. Wyróżnia się na tle innych herbat delikatnym, ale skutecznym oddziaływaniem na organizm. Dowiedz się, dlaczego warto pić żółtą herbatę.
Każda kolejna dieta spędza ci sen z powiek, a ochota na słodycze nie mija? Przekonaj się sam, że nie musisz rezygnować ze wszystkiego, co smaczne, aby utrzymać zgrabną figurę. Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu, żeby nie zaprzepaścić efektów dotychczasowej diety? Co jeść na podwieczorek, aby było smaczne, niskokaloryczne i zaspokajało ochotę na niezdrowe przekąski?
Czym różni się jabłecznik od szarlotki? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na szarlotkę z przyprawami, szybki jabłecznik oraz szarlotkę z masą kajmakową i konfiturą z pomarańczy zaprezentowała Beata Kartowicz.
Do przygotowania wina z czarnej aronii niezbędne będzie wiaderko fermentacyjne, cukier, woda oraz rurka fermentacyjna. Jaka jest podstawowa różnica między wiaderkiem a butlą? Użycie wiadra w praktyce pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Po okresie burzliwej fermentacji należy pozbyć się moszczu, co w przypadku butli z wąskim lejkiem jest kłopotliwe, szczególnie gdy balon jest dużych rozmiarów. Wiadro z kolei pozwala na szybkie usunięcie przefermentowanych resztek owoców. Jak zrobić wino z aronii? Przepis na 20 l wina zakłada użycie około 14 kg owoców, 5 kg cukru oraz 5 l świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepis na prawdziwy sos boloński i lasagne alla bolognese zaprezentował nam Matteo Brunetti. Zobaczcie jak zrobić idealny ragù alla bolognese!