Swoje przepisy na pyszne chinkali i chaczapuri zdradził nam dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Levan Dumbowski – szef kuchni Restauracji Leo's Marani.
Oliwa z oliwek to płynne złoto, tajemnica zdrowia i dobrej witalności wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. W sklepach mamy ogromny wyrób oliwy: extra Vergine, z pierwszego tłoczenia, z wytłoczyn z oliwek. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki opowiedział o sekretach eliksiru długowieczności oraz przyrządził kilka swoich popisowych dań.
Wiosna za oknem i wiosna w kuchni Dzień Dobry TVN! Blogerka kulinarna Joanna Prus przygotowała dzisiaj: ciasto marchewkowe z figami na oleju, tofu w sezamie z orientalnym sosem, owsiankowe placuszki na śniadanie. Na stole pojawił się również miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.
Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Tym razem mistrz Robert Sowa przygotował kotleciki jagnięce kebab-gyros, grillowane papryki z tartym serem feta i grillowane kotlety schabowe kebab-gyros. Wypróbójcie jego przepisy!
czyli wszystkie wcielenia aktorskie Katarzyny Kwiatkowskiej! Kiedy poszła na pierwszy casting na parodystkę do show w telewizji TVN, nie spodziewała się wiele. Potrafiła tylko zrobić „Jandę”. W tej chwili nie wyobrażamy sobie parodii Krystyny Jandy, Dody czy Magdy Gessler inaczej niż w wykonaniu Katarzyny Kwiatkowskiej. Sama Kasia przyznaje, że udział w programie Szymona Majewskiego odmienił jej życie. W tej chwili na antenę TVN7 wchodzi serial „Reguły gry”, w którym Kasia gra jedną z głównych ról.
Kucharz Robert Sowa poleca grillowaną karkówkę, nadziewane pikantne pieczarki z grilla i sałatkę sezonową do grillowanych mięs. Pogoda idealna do tego, by grillować, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisów Roberta Sowy.
Świąteczne przygotowania czas zacząć! Dziś Beata Śniechowska, zwyciężczyni Masterchefa, przedstawiła swoje przepisy na pyszne pierniczki. Skorzystacie z jej przepisów? :)
W przygotowaniu pysznych posiłków liczy się smak składników, ale jak przekonają nas dzisiaj chłopcy, również sposób ich produkcji. Zobaczcie sami, jak przygotować prawdziwe jedzenie.
Z okazji Światowego Dnia Jabłka przepisy na bazie tych owoców przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastiana Olma – szef kuchni Restauracji Belvedere. Dziś w menu: krem selerowy z jabłkiem i imbirem, racuchy z daktylami i jabłkiem oraz pieczone jabłka z sosem waniliowym anyżem i goździkami
Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała bezcukrowe wersje świątecznych wypieków: sernik, pierniczki, bułki drożdżowe i komosę, która zastąpi kutię. Skusicie się na takie zdrowe frykasy? :)
Wszyscy znają falafle – to nocna przekąska w barach, najpopularniejsze uliczne jedzenie w Berlinie i ostatni ratunek dla wygłodniałych wegan i wegetarian na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafle znane z tanich barów nie mają nic wspólnego z tymi zrobionymi w domu. Domowe kotleciki z cieciorki są chrupiące, nie za tłuste i już z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Jak je przygotować?
Piotr Kucharski w studiu Dzień Dobry TVN udowadnia, że zapiekanki nie muszą być nudne.Spróbujcie przepisu Piotrka na zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą, zapiekankę z gruszką, ricottą i miodem oraz ze szpinakiem i jajkiem.
Wiosna to doskonały moment na lżejszą kuchnię – z rybami i owocami morza w roli głównej. Jak oryginalnie przyrządzić śledzia, dorsza i sandacza? Jak właściwie upiec rybę, by nie była sucha? Poznajcie sprawdzone przepisy i triki Sebastiana Olmy, szefa kuchni restauracji Belvedere.
Rafał Rutkowski i jego żona Magdalena Godlewska, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: owoce pod białą czekoladą, tost Skagen oraz pierś z kaczki na sałacie. Smacznego!
Agnieszka Kręglicka, właścicielka meksykańskiej restauracji El Popo, przybliża nam kuchnię tego kraju.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.
Tomasz Jacyków potrafi nie tylko stylizować i radzić w sprawach mody, ale także gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym, krem pomidorowo-malinowy i sałatę z łososia.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance, a także barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami. Pokazał również, jak zrobić zakwas do barszczu i żurku.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i awangardowe. Na naszym stole pojawiły się: gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami, a także gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango.
Rosół to tradycyjna polska zupa. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował rosół tradycyjny, bulion warzywny i bulion rybny.
Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)
#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Prawdopodobnie na 24 sierpnia przypada rocznica wynalezienia chipsów ziemniaczanych. To właśnie 24 sierpnia 1853 roku amerykański kucharz George Crum po raz pierwszy podał chipsy ziemniaczane w swoim lokalu. W naszej kuchni Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" przygotowała dziś chipsy nie tylko z ziemniaków i nie tylko smażone.
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!