Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak są właścicielami knajpki w Poznaniu. Małżeństwo podróżuje po świecie i zamiast pamiątek ze strefy wolnocłowej przywozi egzotyczne przepisy i przyprawy. Zobaczcie, co ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.
Carpaccio z buraka to świetna przystawka na każdą uroczystość. Możesz także ją podać podczas kolacji jako alternatywę sałatki. Sprawdź przepisy na carpaccio z buraków.
Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z Porsche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś mogliście się przekonać, jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.
Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)
Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki.
Zapraszamy do kuchni inspirowanej obrazem "Narodziny Wenus" Sandro Botticellego w wykonaniu Anny Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN palmę pierwszeństwa dzierżą dwaj kumple z Krakowa. Jeden gotuje, a drugi fotografuje to, co ten pierwszy ugotował. Potem wszystko konsumują. W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Grzegorz Targosz oraz Paweł Łukasik. Towarzyszyła im Ania Starmach.
Dzięki jurorce programu MasterChef Ani Starmach i Piotrowi Pielichowskiemu mogliśmy spróbować dań kuchni sycylijskiej: caponatę, sycylijskie ciasto pomarańczowe, śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego oraz kuskus z owocami morza i rybą. Smacznego!
Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały Joanna oraz Jola Szabłowskie. Towarzyszył im znany szef kuchni Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje pomysły na pyszne potrawy piknikowe: bajgle pełnoziarniste, surówkę z selera, sałatkę ze szparagów, jajko poszetowe i młode warzywa z dipami.
Państwo Olbrychscy postanowili pokazać widzom Dzień Dobry TVN nieco własnej prywatności i opowiedzieć o swoim życiu we dwoje. Zgodzili się też zaprezentować nam kilka potraw, które często goszczą na ich stole.
Plastyczny, smaczny i szybki do przygotowania. Makaron można podać nie tylko jako tradycyjne kluski, ale i w postaci sałatek. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała: sałatkę z makaronem i kurczakiem, sałatkę z makaronem, cukinią i serem feta, sałatkę z krewetkami, papryką i pesto oraz sałatkę z łososiem i z zielonym groszkiem.
W naszej kuchni rządził dziś Matteo Brunetti finalista VI sezonu programu MasterChef. Specjalnie dla naszych widzów przygotował swoje ulubione włoskie desery. Koniecznie wypróbujcie jego przepisy!
Dziś w naszej kuchni mogliście zobaczyć Ivonę Pavlović. Jak Czarna Mamba poradziła sobie z Robertem Sową? O tym mogliście przekonać się tylko w Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, w towarzystwie Nikoletty Koszek Andrzeja Skupienia, którzy odpadki z Masterchefa, zajmowała się bakłażanami. Co zrobić, by nie były gorzkie? Trójka kucharzy przygotowała: pastę z bakłażana, roladki z bakłażana z ricottą, bakłażana prosto z Azji i caponatę.
W kuchni Dzień Dobry TVN: Mariusz Bizub i klasyka zakopiańskiej kuchni! Co jest najważniejsze w kwaśnicy i jak dobrze przygotować żeberka wieprzowe? Zobaczcie!
Dziś w kuchni ulubione dania Adama Małysza. Mimo tego, że nasz skoczek gustuje w owocach morza i daniach azjatyckich, to na pierwszym miejscu stawia mimo wszystko kaczkę w jabłkach.
Anna Starmach, finalistka programu "Gotuj o Wszystko", przygotowała w Dzień Dobry Wakacje potrawy z czarnym akcentem m.in.: grzanki z czarną tapendą z oliwek, piersi kaczki marynowane w czarnej kawie z kardamonem, cynamonem i imbirem oraz czarny makaron tagiatelle z krewetkami i sosem limonkowym.
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa zazwyczaj do połowy lipca. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie ze świeżych warzyw przepysznej zupy. Krem ze szparagów możesz ugotować z odmiany zielonej i białej, a sposobów na jego przyrządzenie jest co najmniej kilka.
Agnieszka Cygan zgłosiła swoją mamę Joannę jako swojego Mistrza Smaku w kategorii "Kocham". W naszej kuchni, wspólnie z Michelem Moranem, przygotowały swoje popisowe dania! Poznajcie ich przepisy i ... zgłaszajcie swoich Mistrzów Smaku!
Jednym z najbardziej popularnych dań w Portugalii są zupy. Są tak gęste i treściwe, że często są jedynym posiłkiem w porze obiadu. Caldo verde to zielona zupa, która swoja nazwę zawdzięcza dużej ilości zielonej kapusty. Sopa da pedra, czyli zupa z kamienia, jest portugalskim odpowiednikiem bardziej nam znanej "zupy z gwoździa", fasola symbolizuje tutaj wspomniane kamienie.
Korzystając z końcówki sezonu pomidorowego, Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne suszone pomidory, sos pomidorowy idealny do makaronów i mięsa, grzanki z pomidorami, malinami i miodem, krokiety z kaszy z grzybami do sosu pomidorowego i pomidory kolorowe z makaronem maślanym. Smacznego!