Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

Robi się coraz cieplej, przestawiamy się więc na wiosenno-letnie jedzenie. Do dania, po które chętnie sięgamy w tym okresie jest chłodnik. Swoje przepisy zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • ogórek długi
  • 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
  • 200 g zielonych szparagów
  • 110 g ciecierzycy
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sok z limonki (do smaku)
  • koperek
  • papryczka chili
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • kmin

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.

Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych

Składniki:

  • 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
  • 1,5 l jogurtu naturalnego
  • 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru z młodą cebulą
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • sól
  • pieprz
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.

Chłodnik pomidorowy z ogórkiem

Składniki:

  • 0,75 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 1/2 dużego ogórka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • pszenne pieczywo bez skóry
  • ocet winny do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę, zielonego ogórka oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, dodajemy oliwę, ocet, sól pieprz do smaku. Dodajemy pszenne pieczywo bez skóry. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy z drobno pokrojonym zielonym ogórkiem, czerwoną papryką.

Orzeźwiający chłodnik truskawkowy z rabarbarem i mięta

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • cukier trzcinowy
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml ubitej śmietany kremówki lub ubitej śmietanki kokosowej
  • łyżka płatków migdałowych
  • cynamon

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek. Oczyszczony rabarbar, kroimy na większe kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy białe wino, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrytego folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Powstały sok z pieczenia rabarbaru wlewamy do zmiksowanych truskawek, dodajemy skórki otartej z cytryny, cynamonu do smaku. Do talerza wkładamy ostudzony rabarbar, zalewamy zmiksowanymi truskawkami, dekorujemy ubitą śmietanką kremówką lub ubitą śmietanką kokosową. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości