Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami
Składniki:
- dojrzałe awokado
- ogórek długi
- 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
- 200 g zielonych szparagów
- 110 g ciecierzycy
- 0,5 ząbka czosnku
- sok z limonki (do smaku)
- koperek
- papryczka chili
- cebulka dymka ze szczypiorem
- mięta
- sól
- pieprz
- kmin
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.
Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych
Składniki:
- 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
- 1,5 l jogurtu naturalnego
- 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru z młodą cebulą
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- sól
- pieprz
- cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.
Chłodnik pomidorowy z ogórkiem
Składniki:
- 0,75 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów
- czerwona papryka
- 1/2 dużego ogórka
- ząbek czosnku
- mała cebula
- pszenne pieczywo bez skóry
- ocet winny do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, zielonego ogórka oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, dodajemy oliwę, ocet, sól pieprz do smaku. Dodajemy pszenne pieczywo bez skóry. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy z drobno pokrojonym zielonym ogórkiem, czerwoną papryką.
Orzeźwiający chłodnik truskawkowy z rabarbarem i mięta
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek
- 250 g rabarbaru
- cukier trzcinowy
- skórka otarta z cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml ubitej śmietany kremówki lub ubitej śmietanki kokosowej
- łyżka płatków migdałowych
- cynamon
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek. Oczyszczony rabarbar, kroimy na większe kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy białe wino, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrytego folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Powstały sok z pieczenia rabarbaru wlewamy do zmiksowanych truskawek, dodajemy skórki otartej z cytryny, cynamonu do smaku. Do talerza wkładamy ostudzony rabarbar, zalewamy zmiksowanymi truskawkami, dekorujemy ubitą śmietanką kremówką lub ubitą śmietanką kokosową. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan
- Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!
- Truskawki nie tylko na słodko!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf