Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Anię Dziewit-Miller i Marcina Mellera. Małżeństwo przygotowało dla nas ulubione potrawy.

Domowy chłodnik na czerwcowe upały

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • koperek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 1 ogórek zielony – wąż
  • garść migdałów w płatkach
  • 1 czosnek
  • 2 awokado

Czerwcowa przystawka

Składniki:

  • twaróg
  • wędzona ryba
  • 1 cebula
  • 1 cebulka zielona
  • czerwony pieprz

Domowa tarta

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • niskosłodzony dżem morelowy
  • suszony i świeży rozmaryn
  • 1,5 kg moreli
  • Cytryna
  • limonka
  • sól gruboziarnista

Łosoś z suszonymi cytrynami

Składniki:

  • 1-1,5 kg łososia ze zdjętą skórą
  • 1 czosnek obrany
  • cydr wytrawny
  • suszone cytryny (są w arabskich tureckich sklepach - choćby na Śniadeckich pod filarami)
  • musztarda gruboziarnista

Przygotowanie:

Filet z łososia najlepiej atlantyckiego (pozbawionego skórki) nadziewamy kawałeczkami pokrojonego czosnku. Polewamy wytrawnym cydrem i smarujemy musztardą gruboziarnistą. Zostawiamy na trochę. Kruszymy jedną suszoną cytrynę i posypujemy równomiernie. Wstawiamy w przykrytej brytfance do pieca, nastawiamy na 160 st. C i pieczemy w przeliczeniu 25 minut na pół kilo. Jeżeli polaliśmy zbyt dużo cydru do marynowania, to przed pieczeniem można odlać i ewentualnie potem polewać łososia. Serwujemy z komosą ryżową.

Sałatka z cykorii

Składniki:

  • cykoria
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • migdały blanszowane
  • groszek w puszce/słoiku
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Przygotowanie:

Kroimy na drobno cykorię, pomidory, ogórki, dorzucamy groszek zielony, migdały, polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i oliwą. Sól, pieprz, chilli według gustu.

Ceviche z dorsza lub tuńczyka

Składniki:

  • ½ kg surowego tuńczyka
  • ½ kg surowego dorsza
  • świeża kolendra
  • 4 awokado haas
  • czerwona cebula
  • 1 kg limonek, 1 kg cytryn (lub sok z limonek/cytryn wyciśnięty w butelce z eko sklepu)
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże małe papryczki chili

Ceviche z tuńczyka - przygotowanie:

Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki, dodajemy: sól, pieprz, posiekane chilli. Ostawiamy. Po godzinie mieszamy z pokrojonym awokado, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polewamy oliwą i posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. Jemy z chrupkami.

Ceviche z dorsza - przygotowanie:

Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki i oliwą, dokrajamy czerwoną cebulę, posiekany czosnek, chilli, sól, pieprz. Odstawiamy na godzinę i jemy z chrupkami.

Zobacz też:

Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.

Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?

Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości