Domowy chłodnik na czerwcowe upały
Składniki:
- 1 l maślanki
- koperek
- 5 ogórków małosolnych
- 1 ogórek zielony – wąż
- garść migdałów w płatkach
- 1 czosnek
- 2 awokado
Czerwcowa przystawka
Składniki:
- twaróg
- wędzona ryba
- 1 cebula
- 1 cebulka zielona
- czerwony pieprz
Domowa tarta
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- niskosłodzony dżem morelowy
- suszony i świeży rozmaryn
- 1,5 kg moreli
- Cytryna
- limonka
- sól gruboziarnista
Łosoś z suszonymi cytrynami
Składniki:
- 1-1,5 kg łososia ze zdjętą skórą
- 1 czosnek obrany
- cydr wytrawny
- suszone cytryny (są w arabskich tureckich sklepach - choćby na Śniadeckich pod filarami)
- musztarda gruboziarnista
Przygotowanie:
Filet z łososia najlepiej atlantyckiego (pozbawionego skórki) nadziewamy kawałeczkami pokrojonego czosnku. Polewamy wytrawnym cydrem i smarujemy musztardą gruboziarnistą. Zostawiamy na trochę. Kruszymy jedną suszoną cytrynę i posypujemy równomiernie. Wstawiamy w przykrytej brytfance do pieca, nastawiamy na 160 st. C i pieczemy w przeliczeniu 25 minut na pół kilo. Jeżeli polaliśmy zbyt dużo cydru do marynowania, to przed pieczeniem można odlać i ewentualnie potem polewać łososia. Serwujemy z komosą ryżową.
Sałatka z cykorii
Składniki:
- cykoria
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- migdały blanszowane
- groszek w puszce/słoiku
- oliwa z oliwek
- sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Przygotowanie:
Kroimy na drobno cykorię, pomidory, ogórki, dorzucamy groszek zielony, migdały, polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i oliwą. Sól, pieprz, chilli według gustu.
Ceviche z dorsza lub tuńczyka
Składniki:
- ½ kg surowego tuńczyka
- ½ kg surowego dorsza
- świeża kolendra
- 4 awokado haas
- czerwona cebula
- 1 kg limonek, 1 kg cytryn (lub sok z limonek/cytryn wyciśnięty w butelce z eko sklepu)
- pomidorki koktajlowe
- świeże małe papryczki chili
Ceviche z tuńczyka - przygotowanie:
Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki, dodajemy: sól, pieprz, posiekane chilli. Ostawiamy. Po godzinie mieszamy z pokrojonym awokado, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polewamy oliwą i posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. Jemy z chrupkami.
Ceviche z dorsza - przygotowanie:
Kroimy rybę w małe kawałki. Zalewamy sokiem z limonki i oliwą, dokrajamy czerwoną cebulę, posiekany czosnek, chilli, sól, pieprz. Odstawiamy na godzinę i jemy z chrupkami.
Zobacz też:
Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.
Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF