Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?

Upały, przepisy, najlepszy chłodnik
Fot. Getty Images/Elmik
Chłodnik to zupa serwowana na zimno. Stanowi doskonały pomysł na obiad w trakcie upalnego lata – nie tylko orzeźwia, ale również odznacza się wyjątkowym smakiem. Najpopularniejszy jest przepis na chłodnik z botwiny. Warto jednak poznać także inne receptury, które pozwolą na przyrządzenie wyjątkowo pożywnych i ożywczych dań.

Zobacz też: Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni >>> 

Przepisy kulinarne na chłodnik mogą być rozmaite. Podstawowym elementem zupy są warzywa – najczęściej botwina, buraki lub ogórki. Oprócz tego istnieje chłodnik owocowy, który można traktować jako formę deseru. Bez względu na składniki potrawy jej cechą charakterystyczną jest temperatura. Według klasycznego przepisu zupa powinna być schłodzona do 14℃. Najczęściej jednak podawana jest w temperaturze pokojowej.

Przepis na chłodnik litewski

Najbardziej znany jest przepis na chłodnik z botwiny . Receptura nie jest zbyt skomplikowana, w związku z czym bez trudu można go przygotować w domowych warunkach.

Składniki (na 6–8 porcji):

  • 700 ml wywaru mięsnego (bulionu lub rosołu),
  • 600 ml kefiru (lub zsiadłego mleka),
  • 400 ml śmietany 18%,
  • 2 duże pęczki botwiny,
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1–2 łyżeczki octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego >>> 

1. Liście i łodygi botwinki umyj i posiekaj, a odcięte od niej buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Zagotuj mięsny wywar, dodaj do niego buraki oraz łodygi botwiny, a potem gotuj wszystko 10–15 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Dodaj liście botwiny i gotuj kolejne 5 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.

4. Do miski przełóż śmietanę i kefir (alternatywnie możesz zrobić chłodnik z zsiadłego mleka ). Wymieszaj wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i przelej do zupy.

5. Posiekaj koperek i szczypiorek, a ogórki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj wszystko do zupy.

6. Dopraw chłodnik solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

7. Na koniec odstaw zupę do lodówki. Najlepiej chłodzić ją około 8 godzin. Dzięki temu chłodnik dobrze się przegryzie.

Jak łatwo zauważyć, jest to bardzo prosty przepis na chłodnik . Potrawę najlepiej podawać z ugotowanymi na twardo jajkami lub młodymi ziemniakami.

Przepis na chłodnik z buraków bez wywaru mięsnego

Choć tradycyjny przepis na chłodnik litewski zakłada użycie wywaru z mięsa, to obecnie popularne są także jego wegetariańskie wersje. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania bulionu. Na szczególną uwagę zasługuje klasyczny przepis na chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki.

Zobacz też: Wiosenne leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę! >>> 

Składniki (na 6–8 porcji):

  • 6 buraków,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml kefiru,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 2–3 l wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Buraki obierz i pokrój, a botwinkę umyj i posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W czasie gotowania dodaj odrobinę soli oraz ocet. Na koniec odstaw wszystko do wystygnięcia.

2. Obierz ogórki i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce lub pokrój na małe kawałeczki. Posiekaj drobno koperek i szczypiorek.

3. Do ostudzonych 600 ml wywaru z botwinką i burakami dodaj ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, a także kefir, śmietanę oraz jogurt naturalny i grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

4. Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Receptura ta znana jest także jako przepis na chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem . Dzięki zawartości chrupiących warzyw zupa jest jeszcze bardziej interesująca w smaku.

Przepis na chłodnik ogórkowy

Klasyczny przepis na chłodnik wiosenny opiera się na ogórkach, dzięki którym zupa jest niezwykle świeża i orzeźwiająca.

Składniki (na 6–8 porcji):

  • 10–12 ogórków gruntowych,
  • 1 l jogurtu naturalnego (lub kefiru),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i przełóż do miski.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ogórków. Posól wszystko i odstaw na 5–10 minut.

3. Do miski z ogórkami i czosnkiem dodaj jogurt, odrobinę pieprzu, posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystko dokładnie.

4. Tak przygotowany chłodnik ogórkowy odstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz podać go z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami.

Jak zrobić chłodnik owocowy?

Ciekawym pomysłem na zupę na słodko jest chłodnik owocowy.

Składniki (na 6–8 porcji):

  • 1 l jogurtu,
  • 200 g jagód,
  • 200 g borówek amerykańskich,
  • 400 g malin,
  • odrobina cynamonu i cukru.

Przygotowanie:

1. Schłodzony jogurt przelej do miski. Dodaj owoce i wszystko zmiksuj (możesz też zostawić część owoców do dekoracji).

2. Do chłodnika wsyp odrobinę cukru i cynamonu i dobrze wymieszaj. Jeżeli zostały ci owoce, dorzuć je na wierzch.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości