Przepisy kulinarne

Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy na wiosenne sałatki i pyszne dressingi zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobaczcie jak prosto, szybko przygotować pyszną i efektownie wyglądającą sałatę!

Sałaty

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 główka sałaty mizuny
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 duża garść młodego szpinaku
  • listki ziół: koperek, natka pietruszki, mięta, bazylia

Sposób przygotowania:

Wszystkie sałaty dzielimy na listki, myjemy, osuszamy najlepiej w wirówce do sałat. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego pojemnika lub szuflady na warzywa z lodówki, dodajemy listki ziół, przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. Po każdym użyciu przykrywamy mokrym ręcznikiem lub ściereczką.

Dresingi

Ziołowy winegret

Składniki:

  • 1 porcja jasnego octu winnego
  • 3 porcje oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych ziół np. kolendry

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w słoiku, Zakręcić i porządnie wstrząsnąć.

Musztardowy z tofu

Składniki:

  • 3 łyżki grubo mielonej musztardy
  • 100 g niewędzonego tofu
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Musztardę, pokrojone tofu i syrop zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.

Sos tahini

Składniki:

  • 6 łyżek pasty tahini
  • sok z połówki cytryny
  • 4-5 łyżki ciepłej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka zataru-opcjonalnie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny, wodą i miodem. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i zatarem. Wszystko wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej wody.

Dodatki do sałatek

  • Pestki, nasiona, ziarna i orzechy

Sezam, orzechy, słonecznik, dynia. Wszystko możemy wyprażyć na patelni lub w piekarniku, przesypać do pojemniczków i posypywać sałatki jeśli tylko mamy na to ochotę.

  • Warzywa:

ogórek, zielone i białe szparagi, marchewka, rzodkiew biała podłużna.

Te warzywa które trzeba obrać, obieramy, resztę kroimy w cienkie szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.

Rzodkiewkę kroimy w plasterki, zalewamy podgrzanym octem i zostawiamy na 5-10 minut do zamarynowania.

  • Mięso i sery:

Łata wołowa- tani kawałek mięsa który świetnie nadaje się do szybkiego smażenia i doskonale komponuje się z sałatkami.

Mocno rozgrzewamy patelnie, dodajemy 2 łyżki oleju do smażenia. Mięso przed samym włożeniem na patelnię porządnie solimy i smażymy z obu stron po 2 minuty. Po zdjęciu z patelni, odstawiamy aby mięso odpoczęło. Przyprawiamy pieprzem, nacieramy czosnkiem i rozmarynem. Po 3-4 minutach kroimy w paski i układamy obok sałatki.

Krążki z parmezanu

Składniki:

  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ser wymieszać z posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia usypać kilka krążków i wstawić do rozgrzanego piekarnika aż ser się zacznie topić. Wyjąć i ostawić na kilka minut żeby stwardniały.

Drożdżówki z kwiatami czarnego bzu

Składniki:

Krem:

  • 500 ml mleka
  • duża garść kwiatów czarnego bzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Ciasto:

  • 200 g letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • białka do posmarowania
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować krem.

Mleko (400 ml) z dodatkiem cukru i kwiatów czarnego bzu gotować na wolnym ogniu około 20 minut aby wydobyć aromat kwiatów. Przecdzić i zagotować. Do pozotawionego mleka dodać mąkę ziemniaczana i dodac cienkim strumieniem do mleka ciągle mieszajac. Gotować aż mleko zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać żółtka i dobrze wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 12 porcji.

Zaokrąglić, rozwałkować każdą na placek o średnicy około 6 cm.

W każdym placku zrobić wgłębienie na sos. Nalać sosu, boki posmarować roztrzepanym białkiem. W sos wetknąć pokrojone truskawki. Drożdżówki ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania na 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 190ºC.

Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.

Przed podaniem posypać kwiatkami czarnego bzu.

Co sądzisz o tym artykule?
100
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0