Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni

Przed nami obchody 4 czerwca, za nami rocznica 30-lecia obrad okrągłego stołu. Dziś Kasia Bosacka przedstawi menu wolności, którego podstawą były pomidorowa z ryżem, eskalopki, galaretka z kurczaka, a Andrzej Polan pokaże najlepsze przepisy na klasyki z lat 80. 90.

Zobacz też: Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol >>>

Salceson z indyka, chrzanowa seta, octowe pomidory

Składniki:

  • 500 g goleń z indyka
  • 500 g fileta z indyka
  • 500 g nogi z indyka
  • włoszczyzna młoda
  • lubczyk
  • kolendra, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy po 1 łyżeczce zmielone
  • 3 łyżki żelatyny

Mięso gotujemy w wodzie zakrywającej tylko wszystko w garnku zaczynając od zimnej, z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i włoszczyzny. Jako pierwsze wyjmujemy kawałki piersi z indyka, w następnej kolejności kiedy mięso będzie odchodzić od kości nogi z indyka i na końcu golenie. Wystudzone mięso z piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy pokrojone na kawałki mięso z nóg indyka, i całe kawałki goleni. Dodajemy przyprawy, 1.5 szkl rosołu ale wymieszanego z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy, sprawdzamy stopień doprawienia, a następnie umieszczamy w rękawie foliowym. Dociskamy deską i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  • chrzan tarty ze słoika naturalny
  • woda z ogórków kiszonych
  • koperek

Chrzan odciskamy przez ściereczkę, łączymy sok z sokiem z ogórków kiszonych, doprawiamy koperkiem. Schładzamy koniecznie.

  • 6 szt pomidory koktajlowe na gałązkach
  • 300 ml ocet spirytusowy
  • 1 l woda gotowana
  • gorczyca, pieprz, ziele angielskie
  • 1.5 łyżki sól
  • 1,5 łyżki cukier
  • świeża bazylia
  • cebula dymka

W gorącej wodzie z dodatkiem octu, zaparzamy przyprawy i pomidory na gałązkach oraz cebulę dymkę i bazylię.

Zalewajka, kurki grzanka i jajka

Składniki:

  • 1 kg ziemniak młody pokrojony w plastry
  • 2 szt cebula
  • 500 ml Zakwas do żurku nie mieszany
  • śmietanka 36% 250 ml
  • majeranek świeży
  • 300 g kurki mrożone
  • loperek
  • olej

Ziemniaki przesmażamy na oleju wraz z cebulą, zalewamy woda, gotujemy do momentu aż prawie będą się rozsypywać. Dodajemy zakwas ale tylko klarowną jego część, doprawimy solą, pieprzem. na koniec dodajemy śmietankę.

  • pieczywo rustykalne
  • 4 jajka
  • masło klarowane

Pieczywo w kroimy na kromki, w środku wycinamy kółka, smażymy na maśle na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i wbijamy jajka. Sadzimy jajka w towarzystwie pieczywa do momentu aż białko się zetnie. Posypujemy koperkiem, pieprzem i solą, na pozostałym tłuszczu smażymy kurki bardzo krótko i posypujemy grzanki z jajkami. Jeszcze spora ilość koperku, majeranku i gotowe.

Schab wędzony ze sklepu komercyjnego, łazanki, kapusta młoda, lubczyk

Składniki:

  • 1200 g schab wędzony w kawałku
  • 3 jabłka
  • 2 cytryny
  • 2-3 cebule przesmażone w kawałkach
  • liść laurowy, ziele angielskie,

Wodę zagotowujemy, zalewamy schab, dodajemy przesmażoną cebulę, połówki cytryn, jabłek i przyprawy. Foliujemy i wstawiamy do piekarnika, temp. 160 stopni, około 1 godziny

  • 1 kapusta młoda
  • 2-3 szt cebula
  • 150 g słonina
  • koper, lubczyk
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę szatkujemy zasalamy, wygniatamy i odstawiamy, kiedy zmięknie odciskamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Słoninę kroimy w kostkę i przesmażamy na skwarki chrupiące, dodajemy opłukaną i odciśniętą kapustę. Przyprawy i dusimy do miękkości.

  • 1 opakowanie makaronu na lasagne
  • 4 oscypki małe

Makaron gotujemy, kroimy w grubą kostkę jak gigantyczne łazanki.

Gotową kapustę łączymy z łazankami, tartym oscypkiem, raz jeszcze sprawdzamy smak i podajemy do miękkiego schabu.

Rurka z kremem i truskawki

Składniki:

  • 2.5 szkl mąka pszenna
  • 200 g masło
  • 1 szkl. śmietana gęsta
  • 2 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, owijamy folią i odstawiamy aby odpoczęło. Po godzinie rozwałkowujemy, kroimy na paski, owijamy foremki do rurek posmarowane masłem, smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 190 stopni, pieczemy az rurki staną się złote.

  • 500 ml śmietanka 36% z lodówki
  • 250 g mascarpone
  • cukier wanilinowy
  • 2 kg truskawka
  • mięta
  • cytryna

Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem wanilinowym na puch, wypełniamy rurki. Truskawki obieramy, część miksujemy, pozostałe kroimy na kawałki. dodajemy mięte, skórkę z cytryny. Rurki podajemy na sosie truskawkowym.

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!