Przepisy kulinarne

Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

Wraz z dniami pełnymi słońca i ciepła nadszedł czas na zupy na zimno: chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą, chłodnik z truskawek i płatków róży, zimną pomidorową z racuchami i zimną ogórkową na zakwasie i moskole z bryndzą. W kuchni Dzień Dobry TVN wszystkie te chłodzące pyszności przygotował Andrzej Polan. Aż ślinka cieknie!

Chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą

Składniki:
2 pęczki botwinki
2 l kefiru
250 ml śmietany 30%
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
2 ogórki gruntowe
Cukier, sól, pieprz czarny
Musztarda rosyjska
1 kg małych ziemniaków młodych
Liść laurowy mielony
6 surowych, białych kiełbasek 
6 jajek 
2 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Ziemniaki obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy liściem laurowym, pieprzem, solą, podlewamy wodą i wstawiamy do pieczenia.
Kiełbasę pozbawiamy osłonek i przesmażamy na patelni.
Jajka gotujemy i kroimy w grubszą kostkę.
Łączymy z majonezem, musztardą do smaku, szczypiorkiem, koperkiem.
Doprawiamy pieprzem i solą. Botwinkę kroimy i wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem cukru i soli.
Wody powinno być niedużo, tylko tyle żeby przykryła botwinkę.
Po 4-5 minutach dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy i odstawiamy.
Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do kefiru, dodajemy zimna botwinkę.
Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i jak zajdzie potrzeba cukrem.
Spora ilość kopru i wszystko gotowe.
Wstawiamy do lodówki.
Najważniejsze: musi być bardzo zimny.

Zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą

Ogórkowa

Składniki:
1 kg ogórków małosolnych
1 l kefiru

250 ml śmietany 30%
200 ml zakwasu do żurku
Koper
Sól i pieprz

Przygotowanie: 
Ogórki małosolne najlepiej 2 dniowe miksujemy na puree w malakserze. 
Do masy dodajemy przegotowany zakwas do żurku ale tylko część klarowną. 
Następnie dodajemy kefir, śmietanę i wszystko dokładnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i jeżeli tylko potrzeba octem jabłkowym.

Moskole

Składniki: 
Ocet jabłkowy
Cukier do smaku
1 kg ziemniaków 
500 g mąki

2 jajka
¾ szkl. zsiadłego mleka
Masło klarowane do smażenia
Sól i pieprz
Szczypiorek
250 g bryndzy owczej
200 ml śmietany 18%

Przygotowanie: 
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. 
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przesmażony szczypiorek, zsiadłe mleko. 
Doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie wyrobić.  
Ciasto dzielimy na porcję, formujemy  kotleciki i smażymy na patelni. 
Podajemy z bryndzą wymieszaną ze śmietaną i koprem.

Chłodnik z truskawek i płatków róży

Składniki:
2 kg truskawek
500 ml wody różanej
Konfitura z płatków róży
Płatki róż: najlepiej kolor różowy
Cukier
250 ml gęstego jogurtu
4 białka
200 g drobnego cukru

Przygotowanie: 
Płatki róż obtaczamy w białku i cukrze, odstawiamy do zasuszenia.
Truskawki miksujemy z konfiturą z płatków róż, wodą różaną.
Wstawiamy do lodówki. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając dodajemy cukier.
Masę wykładamy na pergamin, wypiekamy w piekarniku bezy w temp. 140 stopni.
Chłodnik podajemy z jogurtem i bezą.

Zimna pomidorowa z racuchami

Pomidorowa

Składniki:
2 kg pomidorów polskich
2 żółte papryki
1 zielony ogórek
2 czerwone cebule
Olej słonecznikowy
1 papryka chilli
Ocet winny jabłkowy
Sól i pieprz

Przygotowanie: 
Pomidory parzymy, pozbawiamy skóry, przecinamy i wyjmujemy miąższ.
Przekładamy do miski.
Podobnie ogórki obieramy, miąższ wyjmujemy ze środka i dodajemy do miąższu z pomidorów.
Samą treść pomidorów i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, paprykę chilli, cebulę czerwoną, skrapiamy octem winnym.
Miąższe z warzyw miksujemy, dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i szczyptę cukru.
Do zmiksowanych warzyw dodajemy pokrojone warzywa.

Racuchy

Składniki: 
200 g mąki
150 ml wody ciepłej
1 jajko
10 g drożdży
Cukier
Natka pietruszki 
Oliwki czarne bez pestek
Olej do smażenia
Koperek

Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, ciepłej wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto jak na racuchy.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwki pokrojone drobno.
Kiedy ciasto podrośnie łyżką porcjujemy i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu racuchy odsączamy na ręczniku papierowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0