Chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 l kefiru
250 ml śmietany 30%
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
2 ogórki gruntowe
Cukier, sól, pieprz czarny
Musztarda rosyjska
1 kg małych ziemniaków młodych
Liść laurowy mielony
6 surowych, białych kiełbasek
6 jajek
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy liściem laurowym, pieprzem, solą, podlewamy wodą i wstawiamy do pieczenia.
Kiełbasę pozbawiamy osłonek i przesmażamy na patelni.
Jajka gotujemy i kroimy w grubszą kostkę.
Łączymy z majonezem, musztardą do smaku, szczypiorkiem, koperkiem.
Doprawiamy pieprzem i solą. Botwinkę kroimy i wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem cukru i soli.
Wody powinno być niedużo, tylko tyle żeby przykryła botwinkę.
Po 4-5 minutach dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy i odstawiamy.
Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do kefiru, dodajemy zimna botwinkę.
Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i jak zajdzie potrzeba cukrem.
Spora ilość kopru i wszystko gotowe.
Wstawiamy do lodówki.
Najważniejsze: musi być bardzo zimny.
Zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą
Ogórkowa
Składniki: 1 kg ogórków małosolnych 1 l kefiru 250 ml śmietany 30% 200 ml zakwasu do żurku Koper Sól i pieprz
Przygotowanie: Ogórki małosolne najlepiej 2 dniowe miksujemy na puree w malakserze. Do masy dodajemy przegotowany zakwas do żurku ale tylko część klarowną. Następnie dodajemy kefir, śmietanę i wszystko dokładnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i jeżeli tylko potrzeba octem jabłkowym.
Moskole
Składniki: Ocet jabłkowy Cukier do smaku 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka ¾ szkl. zsiadłego mleka Masło klarowane do smażenia Sól i pieprz Szczypiorek 250 g bryndzy owczej 200 ml śmietany 18%
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przesmażony szczypiorek, zsiadłe mleko. Doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto dzielimy na porcję, formujemy kotleciki i smażymy na patelni. Podajemy z bryndzą wymieszaną ze śmietaną i koprem.
Chłodnik z truskawek i płatków róży
Składniki:
2 kg truskawek
500 ml wody różanej
Konfitura z płatków róży
Płatki róż: najlepiej kolor różowy
Cukier
250 ml gęstego jogurtu
4 białka
200 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Płatki róż obtaczamy w białku i cukrze, odstawiamy do zasuszenia.
Truskawki miksujemy z konfiturą z płatków róż, wodą różaną.
Wstawiamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając dodajemy cukier.
Masę wykładamy na pergamin, wypiekamy w piekarniku bezy w temp. 140 stopni.
Chłodnik podajemy z jogurtem i bezą.
Zimna pomidorowa z racuchami
Pomidorowa
Składniki:
2 kg pomidorów polskich
2 żółte papryki
1 zielony ogórek
2 czerwone cebule
Olej słonecznikowy
1 papryka chilli
Ocet winny jabłkowy
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory parzymy, pozbawiamy skóry, przecinamy i wyjmujemy miąższ.
Przekładamy do miski.
Podobnie ogórki obieramy, miąższ wyjmujemy ze środka i dodajemy do miąższu z pomidorów.
Samą treść pomidorów i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, paprykę chilli, cebulę czerwoną, skrapiamy octem winnym.
Miąższe z warzyw miksujemy, dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i szczyptę cukru.
Do zmiksowanych warzyw dodajemy pokrojone warzywa.
Racuchy
Składniki: 200 g mąki 150 ml wody ciepłej 1 jajko 10 g drożdży Cukier Natka pietruszki Oliwki czarne bez pestek Olej do smażenia Koperek
Przygotowanie: Z mąki, drożdży, ciepłej wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto jak na racuchy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwki pokrojone drobno. Kiedy ciasto podrośnie łyżką porcjujemy i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu racuchy odsączamy na ręczniku papierowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN