Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

Rabarbar inaczej rzewień to warzywo, które jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak wykorzystać go w kuchni? Przygotuj tartę, tosty, potrawkę z kurczakiem lub kotlety wieprzowe w jego towarzystwie.

Tarta Tatin z rabarbarem i serkiem mascarpone z wanilią

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g rabarbaru
  • 130 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g wody

Przygotowanie:

Serek mascarpone mieszamy z wanilią i cukrem pudrem, odstawiamy na bok. Rabarbar obieramy i kroimy w równe słupki. Na patelni podgrzewamy cukier z wodą do momentu, gdy cukier zacznie nabierać słomkowego koloru, dodajemy masło, mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i układamy na niej rabarbar tak, aby ściśle do siebie przylegał. Ciasto francuskie układamy na rabarbarze tak aby brzegi wchodziły pod nadzienie. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy 2 minuty i kładąc talerz na patelni - odwracamy tartę na drugą stronę. Kroimy na kawałki i nakładamy mascarpone z cukrem.

Potrawka z kurczaka z białym sosem z rabarbarem

Składniki:

  • 1 wiejski kurczak
  • 1 pęczek warzyw do rosołu
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • ugotowany ryż
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 700 ml bulionu z gotowania kurczaka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 g rabarbaru
  • 400 g marchwi
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 50 g miodu

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojone warzywa, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 4 godziny. Wyciągamy ugotowanego kurczaka i przecedzamy wywar. Kurczaka dzielimy na kawałki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, smażymy chwilę i zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy obrany rabarbar pokrojony w kosteczkę i gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu. Marchew kroimy w słupki, polewamy miodem, oliwą i doprawiamy sola pieprzem. Układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Kurczaka podajemy z ryżem, marchewką, polewając sosem rabarbarem.

Jakub Kasprzak

Tosty francuskie z rabarbarem i kremem angielskim

Składniki:

  • kilka kromek jasnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • 300 g rabarbaru
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 400 ml mleka
  • 100ml śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Jajko mieszamy z 250 ml mleka i łyżeczką cukru plus szczypta soli. Moczymy chleb w masie i czekamy, aż nią nasiąknie. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle na złoty kolor z obydwu stron. Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki, na patelni rozpuszczamy cukier aż powstanie karmel, dodajemy rabarbar sok wyciśnięty z 3 pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy zimne masło. Ściągamy sos z ognia.

Jakub Kasprzak

Kotlety wieprzowe pieczone z kaszą i rabarbarem

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe z kością grubości min 1 cm
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g rabarbaru
  • 50 g masła
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 300 g kaszy (mogą być rożne rodzaje kasz, pszenic )
  • 120 ml bulionu drobiowego
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę pokrojona w piórka, czosnek posiekany, oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Dodajemy masło i ocet balsamiczny i czekamy, aż ocet się zredukuje o połowę. W tym czasie na drugiej patelni na oleju obsmażamy doprawione kotlety wieprzowe z tymiankiem rozmarynem tak, aby się mocno zrumieniły. Do warzyw dodajemy kaszę, przesmażamy i zalewamy bulionem, mieszamy. Dokładamy obsmażone kotlety wieprzowe wraz z tymiankiem i rozmarynem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego

Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości