Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy

Quiche czy tarta? Gotuje Daria Ładocha.
"Jeszcze jeden kawałeczek" - tak pomyślisz, gdy przygotujesz zapiekanki z przepisów Darii Ładochy. Przygotuj dodatkowe miejsce na słone i słodkie przyjemności!

Quiche z wędzonym łososiem, szparagami i kozim serem

Składniki ciasta:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • szczypta oregano

Nadzienie składniki:

  • pęczek szparagów
  • sól, pieprz
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g wędzonego łososia
  • garść liści szpinaku
  • 100 g koziego sera w roladzie
  • garść orzeszków pini
  • 1 gruszka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Schłodzone masło potnij nożem na mniejsze kawałki, dodaj resztę składników i wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Następnie zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wyłóż ciasto na formie do tarty - możesz wałkować na gładki placek lub po prostu wykleić formę. Podziurkuj je widelcem. Następnie wyłóż formę folią aluminiową i dodaj obciążenie na przykład w postaci ziarenek fasoli i piecz w piekarniku 15 minut. Po upływie tego czasu ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor. Przestaw piekarnik na 180 stopni i zajmij się nadzieniem.

Szparagi możesz zblanszować w gorącej wodzie, ale pamiętaj by odcisnąć całą wodę. Możesz też wcześniej je grillować. Wymieszaj śmietanę z jajkami i dodaj sól oraz pieprz. Na upieczonym cieście wyłóż szparagi i wędzonego łososia. Pokrój gruszkę na cienkie plasterki i skrop cytryną. Również ułóż na dnie. Następnie całość zalej masą jajeczną i na wierzchu ułóż plasterki koziego sera. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 25 minut. Przed podaniem dodaj świeże liście szpinaku oraz posyp orzeszkami pini.

Tarta na słodko z marcarpone, truskawkami i borówkami

Składniki na spód:

  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g sera mascarpone
  • ½ szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 500 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g schłodzonej białej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieć lub zmiksuj w mikserze. Zrób z tego płaski placek. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 4- minut. W tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem i możesz lekko podsypać bułką tartą lub kaszą manną. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Gdy upłynie czas 40 minut wyciągnij ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj je widelcem. Następnie wyłóż formę folią aluminiową i dodaj obciążenie na przykład w postaci ziarenek fasoli i piecz w piekarniku 15 minut. Po upływie tego czasu ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i przestudź.

Do misy miksera włóż mascarpone oraz śmietanę i zacznij ubijać. Następnie dodaj cukier. Dalej ubijaj. Na sam koniec dodaj ziarenka z laski wanilii oraz sok z cytryny. Na upieczony placek wyłóż krem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami i dodaj posiekaną białą czekoladę.

Quiche na francuskim spodzie z grillowaną cukinią, fetą i cebulką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 biała cebula
  • opakowanie sera feta
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 10 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
  • Do podania: garść rukoli, świeży tymianek

Przygotowanie:

Cukinię pokrój na cienkie kawałki i grilluj na patelni grillowej tak, by odparować całą wodę. Na patelni obok na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę wraz z przyprawami. W misce obok wymieszaj dokładnie jajka ze śmietaną i dodaj sól oraz pieprz. Formę na ciasto wysmaruj masłem i przełóż na nią ciasto francuskie. Następnie ciasto nakłuj widelcem. Na spodzie ułóż cukinię, cebulę oraz oliwki. Całość zalej formą jajeczna i pokrusz na wierzchu fetą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 35 minut. Przed podaniem dodaj rukolę oraz liście tymianku.

Zobacz także:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!