Szparagi białe. Wszyscy się ich boją - że są drogie, trudne do zrobienia i nie takie smaczne, jak zielone. To bzdura, wierzę w polskie szparagi - zapewnia Magda Gessler. Zobacz, jak w prosty sposób przyrządza je w swojej kuchni z sosami aioli i holenderskim.
Białe szparagi poleca Magda Gessler
Muszą być bardzo świeżo ścięte, mokre, a nie suche. Szparag musi wyglądać jak żywy, musi być zerwany tego samego dnia
Szparag ma endorfiny, które wydzielają estrogeny. Czyli ewidentnie wzmacnia libido, ale również wzmacnia ciążę, ma w sobie kwas foliowy. Również odchudza - 20 kalorii na 100 g to bardzo mało. Zapobiega Alzheimerowi i w ogóle jest złotym środkiem na wszystko, bo ma witaminy C i B, które przeciwdziałają starzeniu się komórek, wzmacniają włosy i paznokcie. Same cuda
Białe szparagi - przepis Magdy Gessler
- 2 pęczki świeżych szparagów
- kostka masła
- 2 łyżki cukru
- pęczek koperku
- lubczyk, szczypiorek
- sól, pieprz
Sos aioli - szybki przepis Magdy Gessler
- majonez
- 4 ząbki czosnku z solą
- 2 awokado rozgniecione widelcem
- odrobina soku z cytryny
- odrobina kolendry
Sos holenderski - przepis Magdy Gessler
- 5 ubitych żółtek z odrobiną cytryny i soli
- masło klarowane
- łyżka octu zagotowanego, czyli redukowanego
- szczypiorek
Jak zrobić sos holenderski? Z czym go podawać?