W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"

Szparagi białe. Wszyscy się ich boją - że są drogie, trudne do zrobienia i nie takie smaczne, jak zielone. To bzdura, wierzę w polskie szparagi - zapewnia Magda Gessler. Zobacz, jak w prosty sposób przyrządza je w swojej kuchni z sosami aioli i holenderskim.

Białe szparagi poleca Magda Gessler

Sposób przygotowania białych szparagów jest dużo prostszy, niż się wydaje. To królowe warzyw - mówi Magda Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" zaprosiła nas do swojej kuchni i krok po kroku pokazała, jak je przyrządzić.

Jak sprawdzić, czy są dobre, czy złe?

Muszą być bardzo świeżo ścięte, mokre, a nie suche. Szparag musi wyglądać jak żywy, musi być zerwany tego samego dnia

- radzi Magda Gessler. Jak dodaje, szparagi mają wiele zalet.

Szparag ma endorfiny, które wydzielają estrogeny. Czyli ewidentnie wzmacnia libido, ale również wzmacnia ciążę, ma w sobie kwas foliowy. Również odchudza - 20 kalorii na 100 g to bardzo mało. Zapobiega Alzheimerowi i w ogóle jest złotym środkiem na wszystko, bo ma witaminy C i B, które przeciwdziałają starzeniu się komórek, wzmacniają włosy i paznokcie. Same cuda

- podkreśla prowadząca "Kuchenne rewolucje".

Jak obierać szparagi? Trzeba trzymać je w wodzie i skrobać od połowy w dół.

Białe szparagi - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych szparagów
  • kostka masła
  • 2 łyżki cukru
  • pęczek koperku
  • lubczyk, szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na głęboką patelnię wlewamy szklankę wody z 2 łyżkami cukru i dużą szczyptą soli. Nie trzeba jej gotować. Układamy szparagi. Dodajemy kostkę masła i koperek. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na kuchence na 15-20 minut. Potem dorzucić lubczyk i szczypiorek.

Sos aioli - szybki przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • majonez
  • 4 ząbki czosnku z solą
  • 2 awokado rozgniecione widelcem
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina kolendry

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Sos holenderski - przepis Magdy Gessler

  • 5 ubitych żółtek z odrobiną cytryny i soli
  • masło klarowane
  • łyżka octu zagotowanego, czyli redukowanego
  • szczypiorek

Roztopione, lekko przestudzone, ale ciepłe masło dodać do ubitych żółtek. Wymieszać w kąpieli wodnej tak, jak podczas robienia majonezu. Dodać ocet, ciągle szybko mieszając, aby nie dopuścić do zwarzenia. Kiedy sos zgęstnieje, dodać szczypiorek.

Jak zrobić sos holenderski? Z czym go podawać?

Przepis na sos holenderski jest prosty w przygotowaniu. Może go zrobić praktycznie każdy. Jaki przepis na sos holenderski będzie najlepszy? Czy można zrobić sos holenderski light?

Sos holenderski – co to takiego?

Nazwa sosu może wskazywać na Holandię jako źródło jego pochodzenia, nie jest to jednak prawdą. Powstał on najprawdopodobniej we Francji, za czasów panowania króla Ludwika XIV. Były to czasy walk o Niderlandy i przypuszczalnie stąd właśnie pochodzi nazwa sosu holenderskiego. Niektórzy znawcy tematu przypuszczają, że sos ten był jednym z wojennych łupów Francuzów i zaczął być podawany na królewskim stole. Przepis na sos holenderski jest prosty i składa się jedynie z trzech składników (w odpowiednich proporcjach) – do jego przygotowania potrzeba jajek, wina lub octu winnego i masła. Jak można się domyślić, jest dość tłustym i ciężkim sosem, ale jego walory smakowe sprawiają, że warto od czasu do czasu go zjeść.

Sos holenderski – jak zrobić?

Jak zrobić sos holenderski? Sos ten to przede wszystkim składniki wysokiej jakości, które gwarantują, że na pewno się uda. Im lepsze będą, tym smaczniejszy wyjdzie sos.

Sos holenderski – składniki na 2–4 porcje:

●\u00094 jajka,

●\u0009100 g masła,

●\u00091 łyżka octu winnego,

●\u00091 szczypta soli,

●\u00091 szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1.\u0009Masło pokrój na mniejsze kosteczki i roztop w małym rondelku.

2.\u0009W większym garnku zagotuj około litra wody.

3.\u0009Do metalowej miski wbij żółtka jajek.

4.\u0009Umieść miskę z jajkami nad wrzącą wodą.

5.\u0009Ubijaj je nad wrzątkiem do momentu, aż utworzy się piana.

6.\u0009Zdejmij miskę z garnka.

7.\u0009Zacznij dodawać roztopione masło.

8.\u0009Mieszaj energiczne, aż sos zgęstnieje.

9.\u0009Dodaj ocet winny, dopraw solą i pieprzem.

Z czym podawać sos holenderski?

Sos holenderski można podawać z warzywami, jajkami, rybami oraz mięsem. Bardzo popularny jest sos holenderski do szparagów. Warto pamiętać, by przygotowywać go na chwilę przed podaniem. W przeciwnym wypadku nie będzie mógł w pełni zaprezentować swoich walorów.

Sos holenderski – kalorie

Jak można przypuszczać po jego składnikach, sos holenderski jest dość kaloryczny. Jedna łyżka sosu zawiera aż 93 kalorie, czyli mniej więcej tyle, co jeden średni banan. Osobom na diecie zaleca się mniej kaloryczne sosy. Jednak jeśli ktoś prowadzi aktywny tryb życia i zdrowo się odżywia, to łyżka czy dwie sosu holenderskiego na pewno nie będą stanowiły problemu.

Szparagi z sosem holenderskim

Jednym z najsmaczniejszych i zarazem najprostszych dań z dodatkiem sosu holenderskiego są szparagi. Często wiele osób zastanawia się, gdzie kupić sos holenderski do szparagów, ale lepiej po prostu przygotować go samodzielnie. Przepis na sos holenderski do szparagów nie różni się niczym od podstawowej wersji. Wszystko, czego potrzeba, to prawidłowo przygotowane szparagi.

Składniki na 2 porcje:

●\u000910 szparagów,

●\u00092 porcje sosu holenderskiego,

●\u00091 bagietka,

●\u00092 łyżki masła.

●\u0009szczypta soli,

●\u0009szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1.\u0009Bagietki posmaruj masłem i piecz w piekarniku przez około 6 minut.

2.\u0009Szparagi dokładnie umyj.

3.\u0009Odłam grube końcówki łodyg (powinny się same złamać w odpowiednim miejscu).

4.\u0009Szparagi gotuj na parze przez około 5 minut.

5.\u0009Kiedy szparagi będą gotowe, rozkrój je nożem wzdłuż.

6.\u0009Bagietki ułóż na talerzu, połóż na nie warzywa.

7.\u0009Polej sosem holenderskim.

8.\u0009Posyp solą i pieprzem.

Sos holenderski do ryby

Rybę również można podawać z sosem holenderskim i w tym przypadku także lepiej przygotować go samodzielnie. Sos holenderski w proszku to nie to samo, choć może być alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Rybą, która będzie pasowała do sosu holenderskiego, jest dorsz.

Składniki na 2 porcje ryby z sosem:

●\u00092 porcje filetu z dorsza,

●\u0009szczypta soli,

●\u0009szczypta pieprzu,

●\u00092 łyżki mąki,

●\u0009½ cytryny,

●\u0009100 g masła,

●\u00092 porcje sosu holenderskiego.

Przygotowanie:

1.\u0009Filet podziel na porcje.

2.\u0009Zalej sokiem z cytryny i odstaw na około pół godziny.

3.\u0009Po tym czasie posól i popieprz filety.

4.\u0009Obtocz je w mące.

5.\u0009Rozgrzej masło na patelni.

6.\u0009Smaż filety do momentu, aż będą rumiane.

7.\u0009Polej rybę sosem holenderskim.

8.\u0009Dorsza serwuj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną sałatką.

Sos holenderski do frytek

Być może wielu nie zdaje sobie z tego sprawy, ale sos holenderski świetnie smakuje także z frytkami. Może on zastąpić majonez. Gotowy sos holenderski można kupić w sklepie, ale lepiej przygotować go samodzielnie.

Składniki na około 2 porcje:

●\u00094 średnie ziemniaki,

●\u00092 łyżki oliwy z oliwek,

●\u00092 porcje sosu holenderskiego,

●\u0009szczypta soli,

●\u0009szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1.\u0009Ziemniaki umyj i obierz.

2.\u0009Pokrój ziemniaki na paski lub talarki w zależności od preferencji.

3.\u0009Na dużej patelni rozgrzej olej.

4.\u0009Smaż frytki na złoty kolor.

5.\u0009Podawaj ze świeżo przygotowanym sosem holenderskim, solą i pieprzem.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości