Wiele osób zna tę nazwę, choć zastanawia się, co to jest grenadyna. Grenadyna powstaje na bazie soku z owoców granatu i cukru, jednak ta dostępna w sklepach często zawiera też konserwanty i ulepszacze smaku. Stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do drinków, zwłaszcza tych w odcieniach różu czy czerwieni, a można jej również użyć do deserów czy koktajli bezalkoholowych. Grenadyna w smaku przypomina nieco wiśnię, dlatego często jest z nią mylona. Dzięki właściwościom fizycznym tego składnika, tj. dużej gęstości i ciężarowi, grenadyna opada na dno naczynia, tworząc kolorowe smugi. Syrop barmański pozwala na tworzenie kolorowych, wielowarstwowych drinków.
Grenadyna – gdzie kupić syrop do drinków?
Grenadyna, czyli syrop na bazie soku z granatów, jest do kupienia w dużych sklepach. Często można ją znaleźć w działach z alkoholem lub produktami kuchni świata. Syrop można również zamówić w sklepach internetowych przeznaczonych dla barmanów. Niestety wielu producentów tego produktu stosuje w nim bardzo małe ilości soku z granatu. Jest on zastępowany sokiem z porzeczki lub z wiśni, dodaje się również sztuczne barwniki, aromaty i wzmacniacze smaku. Osoby, które chciałyby samodzielnie zrobić grenadynę bez niezdrowych sztucznych dodatków, mogą w prosty sposób przygotować ją w domu. Warto próbować syropu w trakcie przygotowywania, żeby dostosować stopień słodkości i kwasowości do indywidualnych preferencji smakowych.
Do wyprodukowania około 1 litra grenadyny potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg owoców granatu,
- 1 litr wody,
- 0,5 kg cukru,
- opcjonalnie można dodać odrobinę czerwonego bezsmakowego barwnika do żywności.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie grenadyny należy rozpocząć od przyszykowania owoców. Wiele osób unika owoców granatu, nie wiedząc, jak w prosty sposób je jeść bez rozchlapywania soku z przebitych ziaren. Przekrój granaty na pół, a następnie nad miską uderzaj łyżką w skórę przekrojonej połówki – ta metoda pozwala w łatwy sposób pozyskać kulki granatu, które pod wpływem uderzenia same wypadają do podstawionego naczynia.
- Owoce włóż do rondla, wlej 1 litr wody i gotuj na niewielkim ogniu. Gdy pod wpływem gotowania wydzieli się sok z owoców, zdejmij rondelek z ognia i przelej zawartość przez sitko z drobnymi oczkami, żeby pozbyć się nasion i skórek.
- Sok ponownie przelej do rondelka, dodaj cukier i gotuj przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec, jeśli zależy ci nie tylko na walorach smakowych grenadyny, ale również wizualnych, możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego. Pamiętaj, że już niewielka ilość barwnika może nadać intensywny kolor, dlatego dodawaj go stopniowo.
- Gotowy syrop przelej do wyparzonej butelki.
Do czego użyć grenadyny?
Grenadyna doskonale sprawdza się w bezalkoholowych koktajlach i deserach, chociaż jest znana przede wszystkim jako dodatek do drinków na bazie alkoholu. Jednym z najbardziej znanych drinków z jej dodatkiem jest Tequila Sunrise. Drink ten jest mieszaniną tequili, soku pomarańczowego i grenadyny. Grenadynę wlewa się powoli, żeby utworzyła w płynie charakterystyczne smugi. Innym wariantem tego drinka jest Hawaiian Sunrise na bazie rumu kokosowego, wódki mandarynkowej, soku z ananasa i grenadyny. Grenadyny używa się nie tylko do drinków, ale też do shotów. Mieszanie płynów o różnej gęstości pozwala tworzyć fantazyjne wzory. Przykładem jest shot na bazie gazowanego napoju brzoskwiniowego, likieru irlandzkiego, likieru blue curacao oraz grenadyny. Mieszanina tych produktów tworzy kolorowy, biało-niebiesko-czerwony wzór unoszący się w przezroczystym napoju. Można również tworzyć koktajle bezalkoholowe, np. bardzo popularny koktajl z lodu, soku z ananasa, soku pomarańczy i wlewanej na koniec grenadyny. Ze względu na dużą gęstość i ciężar grenadyny, opada ona na dno szklanki, dlatego często używa się tego syropu w drinkach i koktajlach, w których chcemy utworzyć kilka różnokolorowych warstw. Grenadynę stosuje się na południu Europy jako dodatek do herbaty, wierząc, że ma prozdrowotne właściwości, podobne do soku z malin.
Zobacz także:
- Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne
- Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
Autor: Adrian Adamczyk