Quiche z wędzonym łososiem, szparagami i kozim serem
Składniki ciasta:
- 260 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 150 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- szczypta oregano
Nadzienie składniki:
- pęczek szparagów
- sól, pieprz
- 5 jajek
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g wędzonego łososia
- garść liści szpinaku
- 100 g koziego sera w roladzie
- garść orzeszków pini
- 1 gruszka
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Schłodzone masło potnij nożem na mniejsze kawałki, dodaj resztę składników i wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Następnie zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wyłóż ciasto na formie do tarty - możesz wałkować na gładki placek lub po prostu wykleić formę. Podziurkuj je widelcem. Następnie wyłóż formę folią aluminiową i dodaj obciążenie na przykład w postaci ziarenek fasoli i piecz w piekarniku 15 minut. Po upływie tego czasu ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor. Przestaw piekarnik na 180 stopni i zajmij się nadzieniem.
Szparagi możesz zblanszować w gorącej wodzie, ale pamiętaj by odcisnąć całą wodę. Możesz też wcześniej je grillować. Wymieszaj śmietanę z jajkami i dodaj sól oraz pieprz. Na upieczonym cieście wyłóż szparagi i wędzonego łososia. Pokrój gruszkę na cienkie plasterki i skrop cytryną. Również ułóż na dnie. Następnie całość zalej masą jajeczną i na wierzchu ułóż plasterki koziego sera. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 25 minut. Przed podaniem dodaj świeże liście szpinaku oraz posyp orzeszkami pini.
Tarta na słodko z marcarpone, truskawkami i borówkami
Składniki na spód:
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 150 g schłodzonego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g sera mascarpone
- ½ szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska wanilii
- 500 g truskawek
- 250 g borówek amerykańskich
- 100 g schłodzonej białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieć lub zmiksuj w mikserze. Zrób z tego płaski placek. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 4- minut. W tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem i możesz lekko podsypać bułką tartą lub kaszą manną. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Gdy upłynie czas 40 minut wyciągnij ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj je widelcem. Następnie wyłóż formę folią aluminiową i dodaj obciążenie na przykład w postaci ziarenek fasoli i piecz w piekarniku 15 minut. Po upływie tego czasu ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Do misy miksera włóż mascarpone oraz śmietanę i zacznij ubijać. Następnie dodaj cukier. Dalej ubijaj. Na sam koniec dodaj ziarenka z laski wanilii oraz sok z cytryny. Na upieczony placek wyłóż krem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami i dodaj posiekaną białą czekoladę.
Quiche na francuskim spodzie z grillowaną cukinią, fetą i cebulką
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 1 biała cebula
- opakowanie sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 18%
- 10 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
- Do podania: garść rukoli, świeży tymianek
Przygotowanie:
Cukinię pokrój na cienkie kawałki i grilluj na patelni grillowej tak, by odparować całą wodę. Na patelni obok na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę wraz z przyprawami. W misce obok wymieszaj dokładnie jajka ze śmietaną i dodaj sól oraz pieprz. Formę na ciasto wysmaruj masłem i przełóż na nią ciasto francuskie. Następnie ciasto nakłuj widelcem. Na spodzie ułóż cukinię, cebulę oraz oliwki. Całość zalej formą jajeczna i pokrusz na wierzchu fetą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 35 minut. Przed podaniem dodaj rukolę oraz liście tymianku.
Zobacz także:
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
- Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy
- Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Daria Ładocha