Przepisy kulinarne

    Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?

    W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!

    "Nie mamy jakiegoś, takiego wielkiego sekretu jak np. Lewandowscy te 'kule mocy' (...) my jemy konsekwentnie dobrze" mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała nam dziś w kuchni. Smacznego!

    Co zrobić z wczorajszą kiełbasą lub warzywami z grilla? Na pewno nie wyrzucać! Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN dała "wczorajszym" grillowanym daniom drugie życie :) Zobaczcie sami!

    Sezon grillowy w pełni. Jednak zamiast klasycznego grilla, możemy zrobić przyjęcie w plenerze. Jak je przygotować? O pomoc dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska poprosiła stylistkę wnętrz i sesji zdjęciowych Agnieszkę Wrodarczyk.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior: Mateusza Guncela, Anastazję Czyż i Stanisława Baumillera. Przygotowali dla nas pyszne dania, które idealnie nadają się na majówkę.

    Za oknami zrobiło się ciepło, najwyższy więc czas, by wyciągnąć grilla. Co można na nim smacznego przygotować? Zobaczcie, jaki pomysł na obiad z grilla ma Pan Sprytny.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika 6. edycji programu MasterChef Matteo Brunetti. Przygotował dla nas: risotto z prawdziwkami i nutką lukrecji, risotto ze szparagami i szynką parmeńską oraz świeży torcik z riso gran nero, pomidorkami, ricottą, bazylią i oscypkiem.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowali Jan i Aneta Kuroniowie. Zobaczcie co przygotowali, może zainspirują Was ich propozycje!

    W kuchni Dzień Dobry TVN duet "Reakcji Łańcuchowej" przygotował potrawy bazując na wiosennych nowalijkach, które o tej porze roku są dla nas bezpieczne. Dla czosnku niedźwiedziego wczesna wiosna to naturalna pora roku. Warto sięgnąć też po szparagi oraz szczaw. Na deser z kolei, Aneta proponuje zdrowe gofry z mąki orkiszowej z gorzką czekoladą. Mniam!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Svirydzenką, Zuzę Bulę, które odpadły z "MasterChef Junior" oraz finalistę VI edycji programu "MasterChef" Mateusza Güncela. Nasze trio przygotowało tradycyjne, polskie dania, ale w nowoczesnym wydaniu. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni, konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy, krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś duet "Reakcji łańcuchowej". Piotr pokazał, jak zrobić dobre do smażenia masło klarowane oraz przygotował wiosenną sałatkę z olejem rydzowym, a także ciasto cytrynowe. Aneta zaś, przygotowała wegetariański smalec z fasoli oraz cynamonowe kluseczki z soczewicy ze szparagami, marchewką i pomarańczą. Pycha!

    Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja i Karolinę Szaciłło, którzy przygotowali potrawy "raw". Ciekawostką jest, że dania bazujące na filozofii "raw" nie mogą być poddawane obróbce termicznej w wyższej niż 47 stopni. Dlaczego? Jak zaznaczyła Karolina, surowa dieta nie jest dla każdego i na cały rok. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy ją potraktować jako krótkotrwały detoks. Karolina i Maciej przygotowali pizzę z cukinią i pieczarkami, cukiniowy makaron z oliwkami, a na deser tarte czekoladową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała prawdziwy, włoski makaron z zielonym i czerwonym pesto, a na deser muffiny migdałowe. Pycha!

    Stres wpływa destrukcyjnie na zdrowie psychiczne, ale i fizyczne, między innymi osłabia serce i obniża odporność. W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska podpowiedziała, co jeść, by pokonać stres. Dietetyczka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie potrawy jak: pektynowy koktajl z marchewką, placuszki buraczane z kozim serem, listkami mięty i posiekanymi migdałami oraz sałatkę z grejpfrutem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Co powiecie na: Tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, Quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, duet "Reakcji łańcuchowej", Aneta i Piotr przygotowali dania bazujące na jajkach. Podpowiedzieli także, jak sprawdzić czy jajo jest świeże? I czy kupować jajka z oznaczeniem "0"? "1" czy "2"?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Cegielską i Sylwię Majcher. Dziennikarki udowodniły, że z resztek, które mamy w lodówce można przygotować pyszne, szybkie i zdrowe potrawy. Wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię :) Co powiecie na: carpaccio z głąba kapusty, placki z głąba kapusty, rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi, pesto z liści rzodkiewki, bulion z obierków, grzanki z pastą z pomarszczonych warzyw, a na deser lody jabłkowe.

    Anna Wróbel z zawodu jest cukiernikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować krem do tortu, nasączyć biszkopt i zblanszować czekoladę. Przyniosła do studia własnej roboty torty w kształcie pająka i muchy.

    Nasze złe samopoczucie może wynikać z przesilenia, ale także z niedoborów witamin i minerałów. Nasz duet proponuje potrawy bogate w żelazo - Piotr Kucharski wziął na warsztat mięso, zaś dietetyczka Aneta Łańcuchowska, przygotowuje dania wersji wegetariańskiej. Co Wy na to?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała pyszne makarony, ale w niekonwencjonalnej formie. Co powiecie na carbonarę, ale w postaci tortu lub lasagne z patelni?

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, który przygotował dla nas słodkości, ale w dość nieoczywistym wydaniu. Co powiecie na blok czekoladowy, ale z pieczoną papryką lub sernik na zimno z siemieniem lnianym?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Darię Ładochę i Zuzannę Grzelczak, której partner wylicytował na WOŚP gotowanie w naszej kuchni właśnie z Darią. Panie przygotowały takie potrawy jak: Pici alle briciole, Makaron sojowy gotowany w bulionie i paście chili i Farfalle z ricottą, makiem i malinami.