W Dzień Dobry Wakacje makaron po włosku. W naszej kuchni Nestor Grojewski polski szef kuchni, który gotował m.in. dla: Leonarda Di Caprio, Cameron Diaz, Daniela Day-Lewisa czy Martina Scorsese.
Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone w gorącej zalewie, kiszone pomidory, dżem morelowy z kwiatami lawendy, ogórki curry w słoiku.
Oto przepisy na przepyszne kanapki, które możesz zabrać ze sobą nie tylko na plażę! Zapraszamy do kuchni w studiu Dzień Dobry Wakacje.
Apertyzacja to proces, który został odkryty w 1811 roku w Anglii. To właśnie dzięki niemu możliwe jest przechowywanie żywności w konserwach, o długim terminie ważności. Zobacz, na czym dokładnie polega apertyzacja i jak przeprowadza się ją krok po kroku.
Dereń, kiedyś bardzo popularny, powoli wraca do łask. Z owoców tej rośliny można przygotować smaczny dżem albo nalewkę. Jej charakterystyczny kwaskowaty smak z pewnością przypadnie do gustu smakoszom takich trunków. Poznaj przepis na dereniówkę i właściwości tej nalewki.
Czarny ryż odznacza się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w nim składniki zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i miażdżycy oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Jak przyprawiać kurczaka? Jakich przypraw użyć do piersi z kurczaka lub udek, a jakie zioła są najlepsze do pieczenia kurczaka, smażenia go czy lub podczas popularnego w sezonie letnim grillowania? Jak przygotować kurczaka, by wydobyć z niego to, co najlepsze i zachwycić gości smakiem?
Nie wiesz, jak samodzielnie zrobić biały ser? Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Cały proces jest dość czasochłonny, ale domowy twaróg na pewno zachwyci smakiem. Poznaj przepisy na twaróg ze zsiadłego mleka krowiego oraz koziego.
Pyszna, gęst zupa pomidorowa, pomidory z kozim serem, karmelizowane pomidory z halumi oraz indyjska sałatka pomidorowa. Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje - Piotr Kucharski i jego wariacje na temat pomidora. Smacznego!
W wąskim znaczeniu deglasowanie to podlewanie smażonej potrawy dowolną cieczą, z kolei glazurowanie polega na nabłyszczaniu potraw przy pomocy galarety, syropu cukrowego lub lukru. Sprawdź, w przypadku jakich produktów i dań warto wykorzystać którąś z tych technik.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN jagodowe szaleństwo w wykonaniu Basi Ritz. Poznajcie jej przepisy na tort naleśnikowy z jagodami, lody jagodowe, jagodowy deser mascarpone, jagodowy chutney, smoothie i tartaletki z jagodami. PYCHA!
Majeranek skrywa w sobie sporo dobroczynnych dla zdrowia właściwości, dlatego ten świeży warto wykorzystywać w kuchni wiosną lub latem. Suszone listki przydają się zaś zimą. Jak przeprowadzić suszenie majeranku? Do czego użyć tej przyprawy, by przygotowane z nią potrawy były lekkostrawne i zachwycały smakiem?
Nie trzeba gotować wymyślnych dań, aby wprowadzić do kuchni nowe smaki. Świetnym sposobem na urozmaicenie posiłków jest wykorzystanie przyprawy zatar, którą stosuje się na Bliskim Wschodzie. Zobacz, jakie potrawy z zatarem warto przygotować w domu.
Kminek to przyprawa często stosowana w Polsce. Niekiedy mylony bywa z kuminem, czyli kminem rzymski, ma jednak łagodniejszy smak. Działanie tej przyprawy pozwala uporać się z wieloma dolegliwościami i zachować zdrowie.
Zdrowe wypieki mogą być równie pyszne, jak te przygotowywane według tradycyjnych receptur. Takie propozycje są nie tylko niskokaloryczne, lecz także nie przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób, jak cukrzyca typu II czy kłopoty związane z pracą serca i układu krwionośnego.
Jola Caputa była gościem w studiu Dzień Dobry TVN i przygotowała specjalnie dla nas pyszne owocowe dania. Zobacz, jak przygotować pierogi czekoladowe z malinami, zupę wiśniową czy leniwe z sosem jagodowym!
Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Fasolka ma niską kaloryczność, a przy tym jest przepyszna! Co można przygotować z fasolki szparagowej? Oto najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej!
Sok brzoskwiniowy to pożywny i orzeźwiający napój, który z łatwością przygotuje się samodzielnie w domu. Jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża przewodu pokarmowego. W podstawowym przepisie na sok brzoskwiniowy wykorzystuje się wyłącznie brzoskwinie, cukier, wodę i ewentualnie kwasek cytrynowy.
Właściwości zdrowotne brokułów odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te zielone warzywa wspomagają także pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
W naszej wakacyjnej kuchni w Termach Uniejów, szef kuchni Jan Nawrocki zdradził widzom Dzień Dobry TVN swoje przepisy na łososia bałtyckiego, kremowy pasztet i solankową kaczkę!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali zawodnicy futboliści Panthers Wrocław, którzy wczoraj wieczorem rozegrali bardzo ważny mecz. W finale Ligi Futbolu Amerykańskiego zdobyli pierwsze miejsce! Jakie emocje panowały wczoraj tuż po zakończonym meczu? W naszej kuchni przygotowali pyszne i pożywne śniadania. Smacznego!
Zobacz przepisy na zieloną szakszukę, tosty z pastą z bobu, wołowinę z bobem i fasolką oraz na oryginalne ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi. Tak Piotr Kucharski szaleje w kuchni!
Jak poradzić sobie z falą upałów? Odpowiedź jest prosta - LODY! W Dzień Dobry TVN przepisy na lody bananowe, z awokado i truskawkowe z mascarpone zaproponowała Beata Kartowicz. Do lodów możemy też dodać pyszne kruche ciasteczka!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na kalafiorze. Warzywo to nie tylko doskonale smakuje, ma również mnóstwo wartości odżywczych. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego pomoże ustrzec się przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
Jak dobrze przygotować ciasto na pierogi? Jak zrobić pierogi krok po kroku? W DzieńDObry TVN swoje przepisy na pierogi o smaku sernika z białą czekoladą i truskawkami, pierogi nowalijkowe z bobem i miętą i pierogi z rabarbarem i kaszą jaglaną przedstawiła Beata Śniechowska.
Owoce morza są m.in. źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. O tym dlaczego jeszcze warto je jeść i jak je przyrządzić opowiedział nam Mikołaj Rey. Poznajcie jego przepisy na spaghetti z krewetkami, krewetki z papryką oraz małże i kalmary po włosku.
Sałatki są idealne na upalne letnie dni. Swoje przepisy na pyszną sałatkę ryżową, włoską sałatkę makaronową i letnią sałatkę owocową zdradziła nam dziś w Dzień Dobry TVN Cristina Catese.
Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą w drogę? Piotr Kucharski zaproponował nam dziś przepisy na dania, które idealnie się do tego nadają: faszerowana focaccia, sałatka słoikowa, ciasteczka z masłem orzechowym i domowy izotonik.
Skala Scoville’a służy do mierzenia pikantności potraw. Stosuje się ją głównie w stosunku do różnego typu papryk. Skala ostrości ma za zadanie określić stopień zawartości kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za pikantny smak danego produktu spożywczego.
Kuchnia włoska nie istnieje bez pomidorów! W Dzień Dobry TVN swoje ulubione dania z pomidorami w roli głównej przedstawiła Cristina Catese. Przepisy: giardiniera alla romana, panzanella, krem pomidorowy