Ciasteczka pomarańczowe można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Poszczególne rodzaje tych słodkich wypieków różnią się nie tylko dodatkami, ale także typem ciasta.
Palmier to francuskie słowo oznaczające palmę. Słynne wypieki z ciasta francuskiego są określane właśnie tym mianem, gdyż ich kształt zbliżony jest do rozłożystych liści palmowych.
Tamagoyaki w języku japońskim oznacza po prostu smażone jajko. Lista składników do przyrządzenia tego azjatyckiego omletu nie jest długa, jednak o jego niezwykłości decyduje charakterystyczny sposób przyrządzania.
Biała rzepa niekiedy mylona jest z białą rzodkwią. Obie wyraźnie różnią się kształtem, choć właściwości mają podobne. Obydwie cenione są właśnie za swoje wartości odżywcze i łatwość zastosowania w prostych potrawach. Bardzo łatwo przygotować np. surówkę z białej rzepy, a wiele gospodyń ma swoje własne przepisy na inne proste dania z białej rzepy. Równie proste są przepisy na dania z białej rzodkwi.
Brukiew ma dużo wartości odżywczych i słodko-ostry smak. Niestety nadal niezbyt często gości na polskich stołach. Warto przekonać się do tego warzywa i przygotować danie, w którym to właśnie brukiew odgrywa główną rolę.
Suszona wołowina to wartościowa przekąska, szczególnie doceniana przez miłośników pieszych wędrówek i zwolenników sportów siłowych. Suszona wołowina ma niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą, a ponadto szybko zaspokaja głód. Wystarczy jej niewielka ilość, aby czuć się sytym.
Smalec niegdyś stosowany był powszechnie w polskiej kuchni – zarówno do smażenia, jak i do chleba. Z czasem został wyparty przez inne tłuszcze – głównie pochodzenia roślinnego. Podpowiadamy, jak zrobić domowy smalec ze skwarkami i jakie są jego właściwości.
Jaja Benedykta to smaczna, zdrowa i prosta potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Najciekawszy jest przepis podstawowy, ale kiedy już się znudzi, można pokusić się o wariacje na jego temat.
Przekonaj się, że przepis na smalec wegetariański jest szybki i prosty w przygotowaniu. Spróbuj, jak smakuje wegetariański smalec z fasoli albo wegetariański smalec z ciecierzycy, a na pewno nie pożałujesz!
W codziennym zabieganiu często brakuje czasu, a także pomysłu na szybki i zdrowy posiłek. Wystarczy jednak zajrzeć do szafki kuchennej, wyciągnąć puszkę z fasolą oraz mąkę i to już są prawie wszystkie składniki na pyszne wegetariańskie kotlety!
Suwlaki to pochodzące z Grecji szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Przepis na greckie souvlaki może uwzględniać wieprzowinę, wołowinę lub mięso drobiowe. Warto wspomnieć, że jest to danie z bardzo długą historią – było jedzone już w starożytności.
Sos rybny to azjatycka przyprawa o charakterystycznym aromacie. Wbrew pozorom ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się go do dań mięsnych, rybnych, sałatek i potraw smażonych w woku.
Suflet jest nieskomplikowanym wypiekiem na bazie jaj, który można podawać na śniadanie, kolację, jako przekąskę lub deser. W zależności od dodatków może stać się wytrawnym podwieczorkiem lub odrobiną słodkiej przyjemności w ciągu dnia. Sekret udanego sufletu tkwi w krótkim czasie mieszania składników i odpowiedniej temperaturze pieczenia.
Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.
Przepis na koreczki imprezowe przydaje się przed każdym większym i mniejszym spotkaniem rodzinnym czy z przyjaciółmi. Koreczki na imprezę domową można wykonać z dowolnych składników dostępnych w domu: warzyw, owoców, sera, wędlin. Koreczki są kolorowe, pięknie prezentują się na stole i smakują gościom niezależnie od wieku. Koreczki na imprezę są pracochłonne, ale trud włożony w ich przygotowanie zawsze się opłaca.
Haluszki, czyli przecierane kluseczki, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Przygotowane z tartych ziemniaków, mąki, jajek oraz bryndzy i podane ze skwarkami stanowią ucztę dla zmysłów i podniebienia. To pyszne i łatwe danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Podajemy prosty przepis na bryndzowe haluszki. Sprawdź, jak je zrobić!
Sałatka Cezar to pyszne danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Na początek warto poznać oryginalny przepis i jego historię, by dowiedzieć się, skąd wziął się pomysł na sałatkę Cezar.
Wino z dzikiej róży cieszy się w Polsce dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i właściwości. Przepis na wino różane uwzględnia świeże lub suszone owoce, bez znamion zepsucia.
Kiedy przychodzi sezon truskawkowy, taki koktajl to obowiązkowa propozycja w dziennym menu wielu osób. Trudno się temu dziwić. Shake truskawkowy jest niezwykle smaczny, doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni, a do tego jest skarbnicą wartościowych składników.
Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.
Uniwersalność wyjątkowego dania, jakim jest leczo, zadziwi niejedną osobę. Można podawać je w wersji wegetariańskiej, z mięsem, z papryki, a nawet z dyni. Wybierz swój ulubiony smak leczo.
Zimna, domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w czasie upałów. Można przyrządzić ją również dla gości, a nawet podawać dzieciom. Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie jej o dodatki, np. pomarańczę lub listki mięty.
Wśród wielu przepisów na mrożone desery niewątpliwie królują domowe lody czekoladowe. Przygotowane z dobrej jakości czekolady, śmietany i jajek smakują doskonale! Dobra wiadomość dla tych, którzy nie posiadają specjalnej maszynki – do zrobienia tych lodów nie jest potrzebna!
Jajko w koszulce to smaczna i zdrowa potrawa, podawana zarówno na śniadanie, jak i do dań obiadowych jako dodatek. Choć jej przygotowanie wydaje się dość trudne, w rzeczywistości nie należy do skomplikowanych – wystarczy jedynie znać kilka podstawowych zasad. Jak zrobić jajko w koszulce i urozmaicić codzienny jadłospis?
Przygotowując wegański pasztet, trzeba zadbać przede wszystkim o dwie kwestie – odpowiednią ilość przypraw i konsystencję, dzięki której pasztet po upieczeniu będzie dało się kroić. Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem!
Przepis na gołąbki to znana receptura, stanowiąca nieodłączny element kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Danie można przygotowywać na różne sposoby, bawiąc się przy tym formą i smakiem. Jak wykonać gołąbki według domowego przepisu?
Pain au chocolat to słynny francuski wypiek, na który składa się ciasto drożdżowe oraz czekolada. W południowo-zachodniej Francji, Kanadzie oraz Belgii określa się go mianem chocolatine.
Croquembouche to deser pochodzący z Francji. Tort ptysiowy, bo tak potocznie nazywa się ten przysmak, zachwyca nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim swoim wyglądem – ma kształt piramidy wykonanej z profiterolek wypełnionych kremem. Całość oplata delikatna karmelowa sieć.
Wyjątkowa wołowina Kobe to mięso pochodzące od japońskich krów z gatunku Wagyu. To mięso cenione na całym świecie, ekskluzywne i wyjątkowo drogie. W 2006 roku japoński rząd zastrzegł nazwę Kobe Beef dla mięsa pochodzącego jedynie od zwierząt, które urodziły się i są hodowane w Japonii. Wołowina Kobe jest źródłem kwasów Omega 3 i polecana osobom na diecie niskotłuszczowej.
Kergulena to niewielka ryba występująca w Oceanie Atlantyckim, w okolicach Antarktydy. Smakosze na całym świecie doceniają ją za białe, soczyste i wyjątkowo smaczne mięso. Jej zaletą jest również łatwość przygotowania oraz niemalże zupełny brak ości.