Materiał promocyjny

Kuchnia brytyjska

Banksy w swojej twórczości posługuje się sztuką graffiti, nie wszyscy za nią przepadają, czy nawet tolerują. Podobnie jest z kuchnią brytyjską. Wielu ludziom potrawy kuchni brytyjskiej kojarzą się z czymś niesmacznym tłustym, niezdrowym. Anna Starmach udowadnia, że potrawy kuchni brytyjskiej mogą być wyśmienite.

SHEPPARDS PIE

Składniki:

800 g mielonej jagnięciny (ewentualnie może być wołowina)

1 kg ziemniaków

40 ml śmietanki 36%

Szczypta gałki muszkatołowej

1 posiekana cebula

1 marchew pokrojona w kostkę

Mała puszka kukurydzy

Mała puszka zielonego groszku

60 g masła

150 g bulionu warzywnego

Sól/pieprz

Łyżeczka tymianku

Pół łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka sosu worcestershire

60 g tartego sera np. cheedar

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj. Masło rozpuść na patelni wrzuć cebulę, smaż przez chwilę , następnie dodaj marchew i smaż kolejne kilka minut. Następnie dodaj mięso, wymieszaj z warzywami, smaż aż zmieni kolor. Dodaj bulion warzywny, resztę warzyw (kukurydza, groszek) , sól, pieprz, przyprawy oraz łyżkę sosu worcershire. Ziemianki przepuść przez praskę, wymieszaj ze śmietanką, gałką muszkatołową dopraw do smaku. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je grubą warstwą ziemniaków, posyp startym serem, zapiekaj około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

MUFFINKI NA SLONO Z SEREM I BEKONEM

Składniki:

250 ml mleka

250 g mąki

80 ml oleju roślinnego

2 jaja

100 g sera cheddar

100 g wędzonego boczku

Łyżeczka proszku do pieczenia

2 szczypty soli

Szczypta pieprzu

Cebulka dymka

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na patelni, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, serem, boczkiem. Osobno wymieszaj mleko, olej, jaja. Połącz składniki ‘’mokre” i ‘’suche”, przełóż masę do foremek, piecz około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z pokrojona cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką.

KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki:

800 g piersi z kurczaka

Cebula pokrojona w piórka

Z papryczki Chili (najlepiej zielone)

Mały kawałek imbiru (koło 3 cm)

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka brązowego cukru

5 pomidorów

Pół szklanki soku pomidorowego

100 ml jogurtu naturalnego

Pół łyżeczki Chili w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry

2 łyżeczki garam masala

Sól, pieprz

olej

Świeża kolendra

Przygotowanie:

Czosnek, chilli, cebulę, imbir, obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na oleju, następnie dodaj przyprawy, cukier, sól, pieprz, po 2 minutach dodaj koncentrat, oraz pokrojone pomidory i sok pomidorowy, zagotuj a następnie zmiksuj na gładki sos. Kurczak pokrój w wąskie paseczki, przysmaż je na oleju, gdy mięso zmieni kolor zalej je sosem. Gotuj przez 7,8 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem i świeża kolendra, podawaj z ryżem.

JABŁKOWO TRUSKAWKOWE CRUMMBLE

Składniki:

200 g masła

100 g płatków owsianych

100 g mąki

100 g brązowego cukru

500 g truskawek

500 g jabłek

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, od truskawek odetnij szypułki , pokrój je na połówki. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszaj z mąką, płatkami, cukrem. Tak powstałą kruszonkę rozłóż równomiernie na owocach. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 25, 30 minut

PYSZNY PUDDING CHLEBOWY

Składniki:

1 bochenek chleba/ 1 chałka/ 1 chleb tostowy

750 ml mleka 3,2%

150 g masła

5 jaj

150 g cukru

100 g rodzynek

Łyżeczka cynamonu

2 łyżki miodu

Laska wanilii

Przygotowanie:

Chleb pokrój na grube kromki, odetnij z nich twardą skórkę a następnie z dwóch stron posmaruj grubo masłem. Na dno żaroodpornego naczynia połóż warstwę chleba, posyp go rodzynkami, cynamonem, przykryj chlebem, czynność powtarzaj aż skończy ci się chleb. W misce wymieszaj mleko, jaja, cukier, miód, ziarenka wanilii, zalej masą chleb. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz około 30 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości