Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mazurki: bakaliowy, pralinowy czekoladowo-kajmakowy! Mazurki- ciasta z polską duszą!
Specjaliści zalecają spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Często unikamy ich, ponieważ myślimy, że są trudne w przygotowaniu. Przepis na rybę w cieście naleśnikowym jest prosty, a danie wyjątkowo smaczne.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju, jeśli nie na całym świecie. Lubuje się w nim wielu miłośników słodkości, ale swoich zwolenników znajduje także wśród tych, którzy nie przepadają za zbytnią słodyczą. Wszystko dlatego, że jego wyjątkowy smak nie jest nazbyt słodki.
Tarta z owocami to ciasto proste, szybkie i naprawde smaczne. Wychodzi za każdym razem. Świetne na lato, bo wtedy mamy największy wybór świeżych owoców. Jednak tarta będzie pyszna także jesienią, kiedy warto sięgnąć po gruszki, jabłka i śliwki.
Makaron z tofu może być smaczną alternatywą dla potrawy z mięsem w roli głównej.
Potrawy inspirowane zaleceniami św. Hildegardy z Bingen przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana i Marek Zaremba
Jak sam przyznał - Piotr Kucharski tak szybkich przepisów jeszcze nigdy nie przygotował. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zdrowe wersje: budyniu, galaretki, kisielu, sezamków, smażonych warzyw i prażonego słonecznika. W skrócie: smacznie i zdrowo!
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami sprawdza się doskonale, kiedy zależy nam na przygotowaniu naprawdę szybkiego i prostego dania o wyjątkowym smaku.
Makaron sojowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Pasuje do dań kuchni orientalnej. Doskonały do potraw z kurczakiem, wieprzowiną czy warzywami. Świetnie komponuje się z mleczkiem kokosowym i curry. Jak go przyrządzić?
Zupa serowa, jej delikatny smak i kremowa konsystencja są nieporównywalne do żadnego innego dania. Jak uzyskać perfekcyjną zupę serową? Jaki rodzaj sera najlepiej wykorzystać?
Wiele osób unika tofu, bo nie wie, że może być naprawdę smaczne i dobrze wkomponować się w niemal każde danie. Gwarancją tego jest jednak odpowiednio przygotowana marynata do tofu. Podpowiadamy kilka możliwości.
Smakowity posiłek na koniec dnia? Kanapki czy tosty to najprostszy sposób na coś szybkiego na kolację, ale także... nieco nudny. Jeśli mamy dość jedzenia wciąż tych samych dań, warto sięgnąć po coś bardziej wyszukanego. Podpowiadamy garść pomysłów na pyszne i szybkie kolacje.
Jedynymi z najlepszych serów na świecie są z pewnością sery francuskie. Camembert, brie, morbier to tylko niektóre z rodzajów serów francuskich.Wybór spośród tak bogatej oferty może przyprawić o zawrót głowy, podpowiadamy zatem, czym kierować się przy zakupie.
Zawijane tortille z łososiem to świetny pomysł na przekąskę przeznaczoną na różnego rodzaju imprezy. Gościom z pewnością zasmakuje niebanalna wersja tortilli. Jak zrobić roladki z tortilli z łososiem? Pomysły i przepisy.
Przepis na naleśniki bez mleka dla wielu osób brzmi bardzo nieprawdopodobnie. Naleśniki od zawsze przyrządzane były z udziałem nabiału, który stanowi podstawę i nieodłączną zawartość lodówki w polskim gospodarstwie domowym. Przygotowanie naleśników bez mleka i jajek jest jednak jak najbardziej możliwe.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, danie w stylu orientalnym będzie w sam raz dla Ciebie. Makaron sojowy może być idealna bazą do egzotycznych potraw. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Co więcej - można to zrobić naprawdę szybko, nawet w 15 minut - makaron sojowy z kurczakiem i warzywami to coś w sam raz dla głodnych, zmęczonych i zapracowanych.
Zupa szpinakowa to dla Ciebie nowość? Jeśli dbasz o linię, koniecznie wprowadź to danie do swojej diety.
Makaron pozwala na tworzenie wielu dań, a makaron z warzywami może występować w wielu odsłonach. Lubimy makaron z warzywami i kurczakiem, z pikantnym sosem lub przygotowany po chińsku. Jak szybko i z użyciem niewielu składników można przygotować pyszny makaron z warzywami na patelnię lub zapiekany?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował kartacze. Co powiecie na kartacze z mięsem, z kaszą i suszonymi grzybami oraz kartacze z białym serem i ziołami?
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jaka jest historia tego dania? Jak dobrze przygotować ryż do sushi i jakich składników możemy używać? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne rolki sushi zaprezentował Michał Kurek. Bloger kulinarny udowodnił, że zrobienie sushi w domu wcale nie jest trudne. Michał przygotował maki z łososiem i serkiem philadelphia, z paluszkami krabowymi, maki z pieczonym łososiem i śliwką.
Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.
Szukasz pomysłu na pyszną, a zarazem lekką i zdrową przekąskę? Jednocześnie uwielbiasz świeże warzywa i włoskie smaki? Bruschetta z pomidorami to propozycja dla Ciebie – dowiesz się, jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna!
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, które przygotowujemy zwykle z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Na stołach królują wtedy pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku zmodyfikować nieco przepis i przyrządzić równie pyszne pierogi ze szpinakiem i serem – fetą, żółtym, mozzarellą czy ricottą. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych składników.
Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najdroższych na świecie. Między innymi dlatego, że jest bardzo bogata w owoce oraz warzywa. Sztandarowym daniem kuchni włoskiej są pierożki ravioli. Przepis nie jest zbyt skomplikowany ani czasochłonny, dlatego stanowi świetny sposób na przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, które spędzimy w gronie bliskich nam osób.
Kiełbasa salami pochodzi z Włoch, jednak ze względu na swój niepowtarzalny smak bardzo szybko rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nazwa wędliny pochodzi od włoskiego czasownika “salare”, który oznacza po prostu solić. Obecnie produkowana jest w Niemczech, na Węgrzech, w Hiszpanii oraz Francji. Spianata to specyficzny rodzaj salami pochodzący z Kalabrii.
Idealnym rozwiązaniem na szybką i pożywną kolację jest zrobienie sałatki. Tego typu dania przygotowujemy zwykle podczas organizowanych przez nas imprez i uroczystości. Niezwykle smaczna i atrakcyjna wizualnie jest sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ogórkiem, koperkiem lub brokułami. Z pewnością zasmakuje gościom i zniknie ze stołu równie szybko, jak trwały jej przygotowania.
Szybkie, proste i smaczne przepisy na obiad to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bardzo ważną kwestią jest także dostępność składników i ich niewielka liczba. Jednym z takich dań jest zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami – brokułami, papryką, kukurydzą. Jest banalna w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nią każda osoba.
Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną. Zawiera cenne białka oraz sole mineralne. Znajdziemy w nim witaminę C oraz szereg witamin z grupy B. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Azji. Jej zaletą jest bardzo krótka wegetacja, w związku z czym można go uprawiać niemal przez cały rok. Dodatkowo ma w swoim składzie błonnik, który przyspiesza trawienie. Szpinak z jajkiem sadzonym idealnie pasuje jako dodatek do głównego dania.
Zdrowe sałatki królują w naszych kuchniach – dowolność składników, świeży smak i mnóstwo witamin to ich najważniejsze zalety. Jeśli uwielbiasz kolorowe sałatki bazujące na świeżych składnikach, pora abyś odkrył insalatinę – niewielkie listki bogate w smak szybko zdobędą Twoje serce!