Krzysztof Pawłowski zrzucił 90 kilogramów, a Elwira Bałaban 40 kg. W kuchni Dzień Dobry Wakacje opowiedzieli, jak tego dokonali i ile czasu oraz wysiłku im to zajęło. Towarzyszyli im Iwona Pavlowic z wynikiem 19 kilogramów oraz Wojtek Oświęcimski, tym razem w roli szefa kuchni. Zobacz, co razem wyczarowali.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.
Zdrowe nie znaczy nudne, czyli kuchnia Piotra Kucharskiego. Tym razem zaprezentował nam dania z ryżu. Ryżem, podobnie jak surowcami takimi jak złoto czy ropa naftowa, handluje się na największych światowych giełdach. W Dzień Dobry Wakacje drogocenne dania z ryżu jaśminowego i dzikiego. Smacznego!
Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.
Najnowsze badania wskazują, że zaledwie trzy łyżki ryżu dziennie uchronią przed otyłością. W związku z tym Andrzej Polan zaproponował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z ryżem w roli głównej - pomidorowa z ryżem, ale inaczej! Potem ryż z jabłkami ale w cieście francuskim, a na koniec risotto!
Seitan pochodzi z Azji. Przepis na niego jest prosty, uwzględnia jedynie mąkę i wodę. Zastosowanie odpowiednich przypraw sprawia, że seitan w smaku przypomina mięso.
W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na pomidorach. Zabrał nas także w kulinarną podróż do Francji, do miejsca, które słynie z najlepszych pomidorów na świecie.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Bartosz Lisek przygotował dla nas pyszne dania z rybą i krewetkami: filety z pstrąga z warzywami w papilocie oraz krewetki z patelni w sosie winno-maślanym.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Zofię Leszczyńską – Niziołek, która przygotowała potrawy bazujące na aromatycznych grzybach. Pani Zofia zbiera grzyby od dziecka. Wie o nich wszystko!
Przygotowując potrawy, nierzadko pojawia się pytanie: na czym najlepiej smażyć? Tłuszcz powinien być dostosowany przede wszystkim do czasu trwania i sposobu przyrządzania posiłku. Zdrowy olej do smażenia to m.in. rafinowany olej rzepakowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z orzechami. Co powiecie na makaron z orzechami, zupę porowo-ziemniaczaną z orzechami, a na deser ciasto orzechowe z gruszkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska – Stuhr i Marcin Molik przygotowali potrawy sezonowe. Dlaczego warto jeść sezonowo? Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?
Czerwona papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Piotr Kucharski przygotował dla nas dania, w których jednym z głównych składników było właśnie to warzywo. Na naszym stole pojawiły się: pasta z orzechów i papryki, faszerowana papryka, a także fociaccia z pieczoną papryką.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy, które przywodzą na myśl lato. co powiecie na zupę ze świeżych pomidorów, a na deser pyszne kruche ciasto z owocami? Brzmi naprawdę dobrze! Co więcej, poznaliśmy historię kotleta schabowego! A Gosia i Filip zmierzyli się na bicie kotletów. Zobaczcie to!
Rozpoczął się sezon na jabłka. Champion, Ligol, Lobo, Szara Reneta. Każdy ma swoje ulubione. W studiu Dzień Dobry TVN Maria Ożga podpowiedziała, jakie jabłka wybrać do pieczenia, smażenia, a jakie do dań na wytrawnie oraz na słodko. Pani Maria przygotowała takie pyszności jak: oponki z jabłek, ciasto miodowe z jabłkami, a także sałatkę z jabłkami, burakami i serem gorgonzola.
Dziś w DDTVN przepisy na rolady, kluski, barszcz, modrą kapustę, krokiety z pieczarkami i tatara. Klasyczne weselne potrawy wg. swoich, sprawdzonych przepisów przygotował Piotr Kucharski.
Swoje pomysły na niebanalne zestawy lunchowe przedstawił w Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef. Poznajcie jego przepisy na humus z warzywami, prażone migdały, pizza rolls, zawijasy z kremem orzechowym, kanapkowe ślimaki i owocowe szaszłyki.
Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne syrniki, okroszkę i placek owsiany.
Propozycje na piątkowy obiad bez mięsa przygotowała w naszej kuchni Kasia Bukowska. Przepisy na makaron ogrodnika z orzechami, gulasz rybny, burgery z łososia.
W Dzień Dobry Wakacje makaron po włosku. W naszej kuchni Nestor Grojewski polski szef kuchni, który gotował m.in. dla: Leonarda Di Caprio, Cameron Diaz, Daniela Day-Lewisa czy Martina Scorsese.
Apertyzacja to proces, który został odkryty w 1811 roku w Anglii. To właśnie dzięki niemu możliwe jest przechowywanie żywności w konserwach, o długim terminie ważności. Zobacz, na czym dokładnie polega apertyzacja i jak przeprowadza się ją krok po kroku.
Dereń, kiedyś bardzo popularny, powoli wraca do łask. Z owoców tej rośliny można przygotować smaczny dżem albo nalewkę. Jej charakterystyczny kwaskowaty smak z pewnością przypadnie do gustu smakoszom takich trunków. Poznaj przepis na dereniówkę i właściwości tej nalewki.
Czarny ryż odznacza się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w nim składniki zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i miażdżycy oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Jak przyprawiać kurczaka? Jakich przypraw użyć do piersi z kurczaka lub udek, a jakie zioła są najlepsze do pieczenia kurczaka, smażenia go czy lub podczas popularnego w sezonie letnim grillowania? Jak przygotować kurczaka, by wydobyć z niego to, co najlepsze i zachwycić gości smakiem?
Nie wiesz, jak samodzielnie zrobić biały ser? Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Cały proces jest dość czasochłonny, ale domowy twaróg na pewno zachwyci smakiem. Poznaj przepisy na twaróg ze zsiadłego mleka krowiego oraz koziego.
Pyszna, gęst zupa pomidorowa, pomidory z kozim serem, karmelizowane pomidory z halumi oraz indyjska sałatka pomidorowa. Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje - Piotr Kucharski i jego wariacje na temat pomidora. Smacznego!