INJERA z mąki ryżowej
Składniki:
2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki suchych drożdży
1 l ciepłej wody
100 ml wrzątku
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z 300 ml ciepłej wody.
Dodaj 2 rodzaje mąki, ponownie wymieszaj, dodaj też ciepłą wodę.
Ciasto przykry i odstaw do wyrośnięcia.
Po godzinie dodaj wrzątek, wymieszaj, odstaw na 10 minut.
Po tym czasie patelnie mocno rozgrzej przetrzyj papierem namoczonym oleju.
Smaż placki około minuty dwóch, tylko z jednej strony.
GOMEN, czyli aromatyczna kapusta
Składniki:
300 g kapusty pastewnej lub szpinaku lub jarmużu
3 łyżki oleju
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
2 suszone czerwone papryczki chili
300 ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Duża szczypta czarnego pieprzu
5 ziaren kardamonu
Szczypta kuminu
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż dodaj imbir, pokrojone chili, pieprz kardamon, kumin i kapustę/szpinak/jarmuż.
Całość zalej bulionem i duś około 40 minut.
Przed podaniem dopraw octem solą i pieprzem.
MESIR WOT, czyli czerwona soczewica
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy
1 łyżka „Berber spice” (ostrej mieszanki przypraw, przepis niżej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody
100 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie dodaj przyprawę i przecier pomidorowy.
Soczewicę przepłucz, dodaj do pomidorów i zalej wodą.
Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.
Dopraw do smaku
SAŁATKA Z BURAKÓW
Składniki:
1 cebula
500 g ugotowanych buraków
500 g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju roślinnego
1 papryczka jalapeno
Przygotowanie:
Wymieszaj posiekaną cebulę z sokiem z cytryny olejem i papryczką.
Ziemniaki i buraki pokrój w paseczki, dopraw sosem, solą i pieprzem
ATKILT WOT, czyli ziemniaki z kapustą
Składniki:
2 ziemniaki
2 marchewki
½ główki kapusty
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 zielone chili
1 mała cebula
3 cm świeżego imbiru
Duża szczypta kuminu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
Łyżeczka nasion kozieradki
Szczypta mielonych goździków
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na oleju przysmaż czosnek, imbir, chili, cebulę, dodaj przyprawy a następnie pokrojoną marchew, ziemniaki i pokrojona kapustę.
Gotuj około 30-40 minut aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
AZEFA, czyli zielona soczewica z musztardą
Składniki:
Szklanka zielonej soczewicy namoczonej
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
Łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
Łyżeczka soli
Sok z 2 cytryn
Duża szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy
3 papryczki jalapenos
Przygotowanie:
Soczewicę gotuj w wodzie około 30 minut.
Po ugotowaniu ostudź.
Musztardę utrzyj w moździerzu z pieprzem, pieprzem cayenne.
Wymieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj sok z cytryny i oliwę oraz jalapenos.
Wymieszaj z soczewicą.
FASOLIA, czyli fasolka z marchewką
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy
500 g zielonej fasolki
3 marchewki
Szklanka wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojony imbir, smaż przez chwilę dodaj kurkumę, a po chwili fasolę i pokrojoną marchewkę oraz wodę i koncentrat oraz wodę.
Gotuj około 40 minut albo do momentu aż warzywa będą miękkie.
Dopraw do smaku.
PRZYPRAWA BERBER
Składniki:
2 łyżki ziaren kolendry
Łyżka ziaren kozieradki
½ łyżki czarnego pieprzu
¼ łyżki ziela angielskiego
6 ziaren kardamonu
4 goździki
2 łyżki suszonych płatków cebuli
5 suszonych papryczek chili
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki soli
½Łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Łyżeczka mielonego imbiru
Łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Na patelni podpraż niemielone przyprawy.
Przełóż do moździerza, dodaj cebulę.
I resztę przypraw, zmiel.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN