Zakwas do barszczu, żurku
Składniki:
- szklanka mąki żytniej razowej
- ok. 2-3 szklanek ciepłej wody
- skórka z chleba na zakwasie, nigdy na drożdżach
- sól
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do naczynia, najlepiej ceramicznego. Dodajemy wodę, mieszamy, dokładamy przyprawy i skórkę z chleba, której obecność przyspieszy proces powstawania zakwasu. Odstawiamy przykryte ściereczką, aby zakwas oddychał i pozostawiamy na 2-3 dni, co jakiś czas mieszamy wszystko. Na początku zakwas będzie mętny, wręcz brzydki, po kilku dniach mąka opadnie na dno i pojawi się klarowna część zakwasu.
>>> Zobacz także:
- Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
- Przepis na żurek, który zachwycił Stinga
Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy
Składniki:
- włoszczyzna
- 600 g ładnych żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3-4 ziemniaki
- cebula
- zakwas do barszczu (z mąki pszennej)
- 200 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
W garnku gotujemy z włoszczyzny i żeberek wywar mięsno-warzywny. Kiedy tylko żeberka staną się miękkie, wyjmujemy je z garnka, włoszczyznę podobnie, a na ich miejsce dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, do garnka wlewamy klarowną część zakwasu, śmietankę, dodajemy przesmażoną cebulkę. Doprawiamy w razie konieczności pieprzem, solą, jeszcze sporą ilość koperku i jak lubimy obrane mięso z żeberek.
- 4 dobre białe kiełbasy surowe
- śliwka suszona
- cebula
- koper
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mięso przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy przesmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną śliwkę, bułkę tartą namoczoną w wywarze drobiowym lub zwykłej wodzie, natkę i koperek. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy pulpety i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Gotowe podajemy do barszczu białego.
Prawdziwy barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- łyżka smalcu
- 2 cebule
- 4 buraki
- 2 marchewki
- szklanka namoczonej fasoli Jaś lub też innej
- koncentrat pomidorowy w słoiku gęsty
- papryka czerwona
- troszkę kapusty białej
- śmietana 18 proc. gęsta
- koperek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- ostra papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu na złoty kolor, zalewamy wodą, dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy startą marchew. Po chwili dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotowe przekładamy do wywaru mięsnego. Następnie przesmażamy starte buraki, paprykę pokrojoną. I znowu przekładamy do gara. Na koniec kapusta, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, koperek. Zupa powinna być gęsta, o lekko brunatnym kolorze.
- 3-4 kromki chleba rustykalnego
- 2-3 jajka
- 100 g sera dojrzewającego tartego
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Kromki chleba obtaczamy w jajku wymieszanym z serem dojrzewającym i smażymy na maśle klarownym na złoty kolor.
Barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami
Składniki:
- włoszczyzna
- 200-300 g gąsek
- masło klarowane do smażenia
- cebula
- szklanka zakwasu do żurku
- natka pietruszki
- koperek
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną włoszczyznę, cebulę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni ze smażenia włoszczyzny, przesmażamy teraz gąski, wcześniej oczywiście dokładnie umyte z piasku. Przesmażone dodajemy do zupy. Na koniec zakwas do żurku, koperek i spora ilość natki pietruszki.
- ziemniaki
- 200 g boczku surowego
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy klasycznie z solą, ugotowane odcedzamy, ubijamy na puree. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, wraz z tłuszczem ze smażenia łączymy z ziemniakami. Dokładnie mieszamy i podajemy do barszczu z gąsek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images