Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
Gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula starta na tarce
- sól
- pieprz
- 1 główka kapusty
Sos pomidorowy:
- 250 ml bulionu jarzynowego
- gałązka rozmarynu
- 300 ml przecieru pomidorowego z butelki
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Połącz ryż z mięsem, cebulą, solą i pieprzem. Napełnij farszem liście kapusty i zawijaj jak krokiety. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i całość zalej wodą tak, by przykryła gołąbki. Gotuj około 40 minut.
Sos: w rondelku obok podsmaż na oliwie cebulkę posiekaną wraz z czosnkiem. Dodaj przecier i wymieszaj, chwilę gotuj, a następnie dodaj do gołąbków. Gotuj całość jeszcze 10 minut i podawaj.
>>> Zobacz także:
- Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
- Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych
- Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę
Gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami
Składniki:
Gołąbki:
- 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sposób al dente
- garść moreli suszonych namoczonych w ciepłej wodzie i pokrojonych w cienkie paseczki
- garść suszonych pomidorów odsączonych na sitku i pokrojonych w cienkie paseczki
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- pestki słonecznika podprażone na suchej patelni
Sos:
- 1/2 kg grzybów
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 100 ml śmietanki słodkiej
Przygotowanie:
Gołąbki: zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Kaszę wymieszaj z morelami i suszonymi pomidorami, dopraw oregano, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę i ziarna słonecznika. Tak przygotowanym farszem napełnij liście kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż liście kapusty i włóż gołąbki. Na górze również ułóż liście kapusty i rozmaryn i całość zalej wywarem. Gotuj około 30 minut.
Sos: w rondelku obok rozpuść masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Następnie pokrojone grzyby. Następnie dodaj wino i dopraw solą i pieprzem. Duś grzyby aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj śmietankę i jeszcze odrobinę masła. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Gołąbki podawaj z sosem grzybowym.
Gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 300 g mielonej cielęciny
- 200 g krewetek rozmrożonych i obranych z pancerzyków
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 mango pokrojonego w drobną kosteczkę
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szalotki drobno posiekane
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku. W kapuście ściągnij zewnętrzne liście i wytnij głąb. Wsadź kapustę do gotującej się wody, by zmiękczyć liście na około 10 minut. Po tym czasie ściągnij liście z główki i możesz zahartować je w wodzie z lodem. Krewetki zmiksuj blenderem lub drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj mięso, kolendrę, szalotki, mango, czosnek i przyprawy wraz z chili. Na sam koniec dodaj mąkę i łyżkę sosu sojowego i całość dokładnie wymieszaj. Napełnij liście farszem i gotuj na parze około 20 minut. Podawaj z pozostałym sosem sojowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN