Falafel z sałatką, tarta falafel z kremem i zupa pomidorowa. Przepisy Jagny Niedzielskiej

Wszyscy znają falafle – to nocna przekąska w barach, najpopularniejsze uliczne jedzenie w Berlinie i ostatni ratunek dla wygłodniałych wegan i wegetarian na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafle znane z tanich barów nie mają nic wspólnego z tymi zrobionymi w domu. Domowe kotleciki z cieciorki są chrupiące, nie za tłuste i już z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Jak je przygotować?
  • Falafel z sałatą masłową
    • Tarta falafel
      • Krem z dojrzałych pomidorów

        Więcej:

        Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

        Falafel z sałatą masłową

        • 400g suchej ciecierzycy (ok. 2 szklanki)
          • płaska łyżeczka sody
            • duża cebula
              • 3 ząbki czosnku
                • 1/2 szklanki drobno posiekanej natki
                  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry
                    • łyżeczka kuminu
                      • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                        • łyżeczka soli
                          • 1/2 łyżeczki chilli
                            • olej rzepakowy do smażenia

                              Sałata dla 4 osób:

                              • główka sałaty masłowej
                                • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
                                  • 2 łyżki miodu gryczanego
                                    • 2 łyżki octu jabłkowego
                                      • garść pistacji
                                        • sól w płatkach
                                          • płatki chilli

                                            Przygotowanie falafeli:

                                            Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Ciecierzycę zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem solą i przyprawami, wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Żeby masa nie była zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody, około 2 łyżki. Uformuj masę i odstaw do lodówki na około 15 min. W garnku rozgrzej 3 cm warstwę oleju rzepakowego (ok. 175 stopni). Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, żeby miały zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na złoto.

                                            Przygotowanie sałaty:

                                            Sałatę umyj w wysusz w wirówce. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz octem. Ułóż na talerzu sałatę, podlej śmietaną, dodaj posiekane pistacje oraz płatki chilli, podawaj z falafelami.

                                            Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                                            Tarta falafel

                                            Spód:

                                            • 3/4 szklanki suchej cieciorki
                                              • 1/2 łyżeczki sody
                                                • cebula
                                                  • 1/2 pęczka kolendry
                                                    • 1/2 pęczka natki
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • 3-4 łyżki tahiny
                                                          • łyżka kuminu mielonego
                                                            • łyżka mielonej kolendry
                                                              • 3 łyżki siemienia lnianego
                                                                • 1/3 szklanki mąki

                                                                  Krem:

                                                                  • szklanka suchej ciecierzycy
                                                                    • 3 botwinki
                                                                      • soda oczyszczona
                                                                        • 1/2 szklanki tahiny
                                                                          • ząbek czosnku
                                                                            • sok z połowy cytryny
                                                                              • sól
                                                                                • czarny pieprz
                                                                                  • garść słonecznika
                                                                                    • masło

                                                                                      Przygotowanie spodu:

                                                                                      Ciecierzycę namocz przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej (zrób to samo z cieciorką do kremu do tarty). Ciecierzycę wypłucz dokładnie i zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodaj do masy tahinę, drobno posiekaną kolendrę, natkę, na koniec dodaj siemię lniane i mąkę. Uformuj spód do tarty i wstaw do piekarnika na około 30 min na 180 stopni.

                                                                                      Krem do tarty:

                                                                                      Cieciorkę wypłucz, nalej nowej wody, dodaj odrobinę sody oczyszczonej i ugotuj do miękkości, tak żeby cieciorka z łatwością rozlatywała się w palcach.

                                                                                      Cieciorkę zblenduj z ugotowaną lub upieczoną do miękkości botwinką ze skórką, tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście botwinki posiekaj drobno podsmaż na maśle wraz ze słonecznikiem. Tartę wyłóż kremem i ozdób smażoną botwinką.

                                                                                      Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                                                                                      Krem z dojrzałych pomidorów

                                                                                      • 6 przejrzałych pomidorów
                                                                                        • 1 litr passaty
                                                                                          • cebula
                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                              • miód gryczany
                                                                                                • skórki z serów twardych
                                                                                                  • kwiatki jadalne
                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                      • 12 falafeli
                                                                                                        • sól
                                                                                                          • czarny pieprz
                                                                                                            • świeże oregano

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przysmaż na maśle. Zetrzyj na tarce przejrzałe pomidory i dodaj do cebuli z czosnkiem. Dodaj passatę, 2 łyżki miodu, skórki z serów oraz sól, duś na małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Zupę podawaj z falafelami i kwiatkami jadalnymi.

                                                                                                              Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana