EKSPRESOWE CIASTO OWSIANO-TRUSKAWKOWE
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki pszennej
190 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder
Do podania: małe lody - solony karmel
Przygotowanie:
Przesianą mąkę połącz z płatkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Ciasto możesz wyrobić robotem kuchennym. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i połowę masy rozpłaszcz palcami na spodzie. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż je na “wyklepany” spód i pokryj resztą kruszonki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów solony karmel.
CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA
Składniki:
SPÓD CIASTA:
- 150 g ciasteczek owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 40 g roztopionego masła
WIERZCH CIASTA:
- 500 g sera mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 500 g truskawek
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w mikserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i ugnieć. Wyłóż całość na dno tortownicy i dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki. Mascarpone dopraw sokiem z cytryny oraz cukrem. Wymieszaj mikserem. Obok w misce ubij bitą śmietanę ze śmietanki. Połącz z mascarpone i wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.
LODOWY KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 700 g truskawek
- 4 szklanki mleka kokosowego
- 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
- 2 łyżki miodu
- 3 banany
- podprażone płatki migdałowe
- 1 łyżka ziarenek granatu
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wrzucamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki a następnie miksujemy. Dodajemy mleko, lody, miód i pokrojonego w kostkę banana. Podajemy w wysokiej szklance udekorowane dodatkowymi lodami, płatkami migdałowymi i granatem.
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 140 g mąki
- 500 g truskawek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- biała czekolada
Przygotowanie:
Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą. Jajka ubij razem z cukrem. Połącz masę czekoladową razem z masą jajeczną. Dodaj masło orzechowe oraz dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie nastaw piekarnik na 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej czekoladową masę oraz dodaj pokrojone w plasterki truskawki. Następnie powtykaj w ciasto połamaną białą czekoladę. Piecz około 30 minut.
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 2 jajka
- 40 g oleju
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- olej kokosowy do smażenia
- truskawki
- dwa opakowania serka homogenizowanego,
- kilka bananów
- awokado
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie smaż placki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj z serkiem, bananami, truskawkami i awokado. Na koniec delikatnie posyp cynamonem.
>>> Zobacz też:
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni
- Ser camembert z grilla
- Dorsz pieczony w piekarniku
- Legendarny sernik siostry Anieli
Źródło: Daria Ładocha