Truskawki - pyszne, niskokaloryczne i bogate w witaminę C owoce, które doskonale nadają się do deserów. To właśnie truskawki królują w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN. Daria Ładocha przygotowała pyszne desery truskawkowe: ciasto owsiano-truskawkowe, ciasto truskawkowe bez pieczenia, lodowy koktajl truskawkowy, brwonie z truskawkami i czekoladowe naleśniki z truskawkami.
EKSPRESOWE CIASTO OWSIANO-TRUSKAWKOWE
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki pszennej
190 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder
Do podania: małe lody - solony karmel
Przygotowanie:
Przesianą mąkę połącz z płatkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Ciasto możesz wyrobić robotem kuchennym. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i połowę masy rozpłaszcz palcami na spodzie. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż je na “wyklepany” spód i pokryj resztą kruszonki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów solony karmel.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w mikserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i ugnieć. Wyłóż całość na dno tortownicy i dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki. Mascarpone dopraw sokiem z cytryny oraz cukrem. Wymieszaj mikserem. Obok w misce ubij bitą śmietanę ze śmietanki. Połącz z mascarpone i wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.
LODOWY KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Składniki:
700 g truskawek
4 szklanki mleka kokosowego
2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
2 łyżki miodu
3 banany
podprażone płatki migdałowe
1 łyżka ziarenek granatu
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wrzucamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki a następnie miksujemy. Dodajemy mleko, lody, miód i pokrojonego w kostkę banana. Podajemy w wysokiej szklance udekorowane dodatkowymi lodami, płatkami migdałowymi i granatem.
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady deserowej
3 jajka
150 g cukru
200 g masła
140 g mąki
500 g truskawek
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biała czekolada
Przygotowanie:
Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą. Jajka ubij razem z cukrem. Połącz masę czekoladową razem z masą jajeczną. Dodaj masło orzechowe oraz dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie nastaw piekarnik na 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej czekoladową masę oraz dodaj pokrojone w plasterki truskawki. Następnie powtykaj w ciasto połamaną białą czekoladę. Piecz około 30 minut.
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
250 g mleka
250 g wody
2 jajka
40 g oleju
250 g mąki
2 łyżki kakao w proszku
olej kokosowy do smażenia
truskawki
dwa opakowania serka homogenizowanego,
kilka bananów
awokado
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie smaż placki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj z serkiem, bananami, truskawkami i awokado. Na koniec delikatnie posyp cynamonem.