Hipsterska sałatka z jarmużu

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wiosenne przysmaki: pastę z awokado i smażone kiełki, chleb, zupę z brukselki, tartę z cykorii oraz sałatkę z jarmużu z wołowiną. Oby do wiosny!

Pasta z awokado i smażone kiełki

Składniki:

1 dojrzałe awokado

mały kawałek papryczki chilli

sok z cytryny

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 opakowanie kiełków stir fry

1 opakowanie kiełków rzodkiewki

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Awokado obrać i rozdrobić widelcem. Dodać posiekane chilli. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Kiełki stir fry usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać do pasty i wymieszać. Pastę podawać na kanapkach posypaną kiełkami.

Chleb

Składniki:

10 g drożdży

400 ml wody

2 łyżki miodu

350 g mąki pszennej

150 g nasion słonecznika

100 g pestek dyni

100 g siemienia lnianego

100 g płatków owsianych

50 g posiekanych orzechów laskowych

łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką przez kilka minut. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Po tym czasie przełożyć do dwóch natłuszczonych keksówek (20 cm) i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 40-50 minut.

Zupa z brukselki

Składniki:

100 g wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

3 litry wywaru warzywnego

2 marchewki

500 g brukselki

1 garść porwanego jarmużu

2-3 ziemniaki

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni aż się lekko wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i masło. Dusić przez kilka minut. Zestawić z kuchenki i dodać obie papryki. Wymieszać i zostawić na chwilę, aby papryka się podsmażyła. Dolać wywar i postawić z powrotem na kuchenkę. Dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, obraną i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, jarmuż oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.

Tarta z cykorii

Składniki:

5-6 białych cykorii

1 cytryna

2 łyżeczki cukru

2 łyżki masła

100 g sera z niebieską pleśnią

1 duża rolka ciasta francuskiego

sól i pieprz

100 g koziego kremowego sera

kiełki buraka

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę, wcisnąć sok z cytryny i dodać całe cytryny. Dodać przekrojone wzdłuż cykorie. Gotować 2-3 minuty. Cykorie odcedzić i schłodzić w wodzie z lodem lub w pod bieżącą zimną wodą, następnie przełożyć na papierowy ręcznika aby je osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. nNa patelni ze stalową rączką o średnicy około 20 cm podgrzać masło i cukier aż zrobią się lekko brązowe. Lekko posolić i popieprzyć. Zestawić z kuchenki, cykorie ułożyć na patelni przekrojoną stroną do dołu, wierzch posypać serem. Ciasto lekko rozwałkować i wyciąć okrąg pasujący na patelnię. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Ser wymieszać z kiełkami buraka. Kawałki tarty podawać z łyżką sera z kiełkami.

Sałatka z jarmużu z wołowiną

Składniki:

500-700 g zielonego jarmużu

sok z jednej cytryny

oliwa z oliwek

sól morska

Dresing;

2 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka podprażonego maku

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Wołowina:

2 steki z rozbefu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jarmuż porwać na małe kawałki, odrywając miękkie części od twardych łodyg. Ugotować przez 5 minut w gotującej, osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i przyprawić pieprzem. Mieszać przez kilka minut wcierając oliwę i sok z cytryny w jarmuż (będzie smaczniejszy i delikatniejszy). Wszystkie składniki na dresing wymieszać i polać sałatkę.

Steki usmażyć. Pokroić na plastry i ułożyć na sałatce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości