Pasta z awokado i smażone kiełki
Składniki:
1 dojrzałe awokado
mały kawałek papryczki chilli
sok z cytryny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 opakowanie kiełków stir fry
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i rozdrobić widelcem. Dodać posiekane chilli. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Kiełki stir fry usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać do pasty i wymieszać. Pastę podawać na kanapkach posypaną kiełkami.
Chleb
Składniki:
10 g drożdży
400 ml wody
2 łyżki miodu
350 g mąki pszennej
150 g nasion słonecznika
100 g pestek dyni
100 g siemienia lnianego
100 g płatków owsianych
50 g posiekanych orzechów laskowych
łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką przez kilka minut. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Po tym czasie przełożyć do dwóch natłuszczonych keksówek (20 cm) i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 40-50 minut.
Zupa z brukselki
Składniki:
100 g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3 litry wywaru warzywnego
2 marchewki
500 g brukselki
1 garść porwanego jarmużu
2-3 ziemniaki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni aż się lekko wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i masło. Dusić przez kilka minut. Zestawić z kuchenki i dodać obie papryki. Wymieszać i zostawić na chwilę, aby papryka się podsmażyła. Dolać wywar i postawić z powrotem na kuchenkę. Dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, obraną i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, jarmuż oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.
Tarta z cykorii
Składniki:
5-6 białych cykorii
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
100 g sera z niebieską pleśnią
1 duża rolka ciasta francuskiego
sól i pieprz
100 g koziego kremowego sera
kiełki buraka
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, wcisnąć sok z cytryny i dodać całe cytryny. Dodać przekrojone wzdłuż cykorie. Gotować 2-3 minuty. Cykorie odcedzić i schłodzić w wodzie z lodem lub w pod bieżącą zimną wodą, następnie przełożyć na papierowy ręcznika aby je osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. nNa patelni ze stalową rączką o średnicy około 20 cm podgrzać masło i cukier aż zrobią się lekko brązowe. Lekko posolić i popieprzyć. Zestawić z kuchenki, cykorie ułożyć na patelni przekrojoną stroną do dołu, wierzch posypać serem. Ciasto lekko rozwałkować i wyciąć okrąg pasujący na patelnię. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Ser wymieszać z kiełkami buraka. Kawałki tarty podawać z łyżką sera z kiełkami.
Sałatka z jarmużu z wołowiną
Składniki:
500-700 g zielonego jarmużu
sok z jednej cytryny
oliwa z oliwek
sól morska
Dresing;
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka podprażonego maku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wołowina:
2 steki z rozbefu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jarmuż porwać na małe kawałki, odrywając miękkie części od twardych łodyg. Ugotować przez 5 minut w gotującej, osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i przyprawić pieprzem. Mieszać przez kilka minut wcierając oliwę i sok z cytryny w jarmuż (będzie smaczniejszy i delikatniejszy). Wszystkie składniki na dresing wymieszać i polać sałatkę.
Steki usmażyć. Pokroić na plastry i ułożyć na sałatce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN