Materiał promocyjny

Kuchnia Tomasza Jacykowa

Tomasz Jacyków potrafi nie tylko stylizować i radzić w sprawach mody, ale także gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym, krem pomidorowo-malinowy i sałatę z łososia.

Skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym

Składniki:

bulion

8 skrzydełek kurczaka

2 marchewki

1 por

pół selera

1 korzeń pietruszki

1 średnia cebula

liść laurowy

ziele angielskie

czosnek

sól, pieprz

Sos:

Składniki:

50 mililitrów oliwy z oliwek

2 łyżki masła

średni korzeń imbiru

1 czerwona papryczka chilli

1 łyżka miodu wielokwiatowego

1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Z warzyw i skrzydełek gotujemy wywar (około 20 minut). Wyjmujemy skrzydełka po 15 minutach. Dzielimy je na dwie części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojony w paski imbir, czosnek i ostrą papryczkę. Następnie dodajemy dużą łyżkę miodu i sosu sojowego. Skrzydełka smażymy aż się zezłocą. Upieczone skrzydełka można obtoczyć w sezamie.

Krem pomidorowo–malinowy

Składniki:

1 litr wywaru z warzyw

2 puszki pomidorów

0,5 litra przecieru pomidorowego

1,5 łyżki syropu malinowego

śmietana i świeża bazylia (do dekoracji)

Przygotowanie:

Z warzyw i skrzydełek gotujemy bulion. Po 15 minutach wyjmujemy je na osobny talerz. Do wywaru dodajemy dwie puszki pomidorów i jeden przecier pomidorowy (0,5 l.). Miksujemy składniki. Po zagotowaniu dodajemy sól, pieprz i chilli oraz 1,5 łyżki syropu malinowego. Zupę podajemy z dodatkiem śmietany i świeżej bazylii.

Sałata z łososiem

Składniki:

małe opakowanie rukoli

małe opakowanie roszponki

pęczek pietruszki

czerwona cebula

3 łyżeczki kaparów

2 plastry sera pleśniowego typu Roquefort

4 plastry wędzonego łososia

Sos:

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy angielskiej

1 łyżeczka miodu gryczanego

Składniki, oprócz rukoli i roszponki, drobno kroimy i dodajemy do jednego naczynia. W mniejszym naczyniu mieszamy ze sobą składniki sosu, czyli: oliwę z oliwek, musztardę angielską i miód gryczany. Sałatkę zalewamy sosem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości