Skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym
Składniki:
bulion
8 skrzydełek kurczaka
2 marchewki
1 por
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 średnia cebula
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
sól, pieprz
Sos:
Składniki:
50 mililitrów oliwy z oliwek
2 łyżki masła
średni korzeń imbiru
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Z warzyw i skrzydełek gotujemy wywar (około 20 minut). Wyjmujemy skrzydełka po 15 minutach. Dzielimy je na dwie części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojony w paski imbir, czosnek i ostrą papryczkę. Następnie dodajemy dużą łyżkę miodu i sosu sojowego. Skrzydełka smażymy aż się zezłocą. Upieczone skrzydełka można obtoczyć w sezamie.
Krem pomidorowo–malinowy
Składniki:
1 litr wywaru z warzyw
2 puszki pomidorów
0,5 litra przecieru pomidorowego
1,5 łyżki syropu malinowego
śmietana i świeża bazylia (do dekoracji)
Przygotowanie:
Z warzyw i skrzydełek gotujemy bulion. Po 15 minutach wyjmujemy je na osobny talerz. Do wywaru dodajemy dwie puszki pomidorów i jeden przecier pomidorowy (0,5 l.). Miksujemy składniki. Po zagotowaniu dodajemy sól, pieprz i chilli oraz 1,5 łyżki syropu malinowego. Zupę podajemy z dodatkiem śmietany i świeżej bazylii.
Sałata z łososiem
Składniki:
małe opakowanie rukoli
małe opakowanie roszponki
pęczek pietruszki
czerwona cebula
3 łyżeczki kaparów
2 plastry sera pleśniowego typu Roquefort
4 plastry wędzonego łososia
Sos:
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżeczka miodu gryczanego
Składniki, oprócz rukoli i roszponki, drobno kroimy i dodajemy do jednego naczynia. W mniejszym naczyniu mieszamy ze sobą składniki sosu, czyli: oliwę z oliwek, musztardę angielską i miód gryczany. Sałatkę zalewamy sosem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN