Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry Wakacje postanowił przygotować dania ze słonecznikiem w roli głównej: odwary, masło słonecznikowe i chipsy z bulwy słonecznika. Dlaczego warto jeść słonecznik? Jakie wartości odżywcze ma słonecznik?
Brokuły, pomidory, brukselka czy szpinak? Które z warzyw jest najzdrowsze? Okazuje się, że żadne z powyższych. Od kilku lat miano najzdrowszego warzywa świata należy wciąż do rukwi wodnej. Rukiew oczyszcza krew, wspomaga trawienie, reguluje pracę wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Chłodnik to zupa serwowana na zimno. Stanowi doskonały pomysł na obiad w trakcie upalnego lata – nie tylko orzeźwia, ale również odznacza się wyjątkowym smakiem. Najpopularniejszy jest przepis na chłodnik z botwiny. Warto jednak poznać także inne receptury, które pozwolą na przyrządzenie wyjątkowo pożywnych i ożywczych dań.
Shish kebab możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Chociaż zwykle jest to danie grillowane, obecnie może być również przygotowywane na patelni lub w piekarniku. Zobacz nasze propozycje przygotowania i przyprawy, których warto użyć!
Raita to pyszny dip rodem z Indii. Co ciekawe, stanowi nie tylko świetny dodatek do dań głównych, ale może być również podawany jako samodzielna potrawa. Warto przygotować go zwłaszcza latem, ponieważ doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jak samodzielnie zrobić prosty i szybki sos raita?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Ożga przygotowała zupę pieczarkową w tradycyjnej, łagodnej wersji, a także na ostro. Poznajcie przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował tradycyjne potrawy, ale w bezmięsnym wydaniu. Co powiecie na wegetariańską grochówkę, tatar z suszonych pomidorów, burgera z burakiem oraz guacamole?
Kuchnia polska to nie tylko pierogi, barszcz i ogórki kiszone, ale też wiele innych, mniej znanych potraw. Polska kuchnia to swego rodzaju miszmasz wielu kultur. Poznaj przepisy na tradycyjne polskie dania.
Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Jest nie tylko bardzo smaczna i kolorowa, ale proponuje przede wszystkim wiele zdrowych, zróżnicowanych potraw.
Casarecce to odmiana makaronu o dość nietypowym kształcie, która pochodzi z Sycylii. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do lekkich, np. warzywnych, sosów. Będzie także idealną bazą dla dania pasta a’la norma – makaronu z bakłażanami i sosem pomidorowym.
Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni w sezonie wiosenno-letnim. Prawie wszyscy znamy jego smak w połączeniu z masłem i bułką tartą. Piotr Kucharski zdradził nam swoje przepisy na kalafiora z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem. Nie każdy jednak miał okazję spróbować, jak smakuje kalafior w cieście. A szkoda, bo warzywo przygotowane w ten sposób z całą pewnością podbije serce nawet tych, którzy nie przepadają za jego smakiem. W tej wersji sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego.
Niesamowicie ciekawa historia, wspaniała architektura i jedyna w swoim rodzaju kultura to nie jedyne aspekty, jakimi może nas zauroczyć Izrael. Smakoszom na całym świecie skradła bowiem serca tradycyjna kuchnia izraelska. Sprawdź, co ją wyróżnia i czym charakteryzują się izraelskie dania.
Niemieckie jedzenie nie musi być nudne. Mimo że dla większości osób kuchnia niemiecka to przede wszystkim tłuste kiełbasy, obfite dania jednogarnkowe czy sałatki ziemniaczane, należy pamiętać, że bardzo wiele zależy tu od konkretnego landu. W niektórych bowiem dominują o wiele lżejsze, warzywne dania, w innych natomiast niemieckie potrawy składają się z samych niemal ryb czy owoców morza.
Kuchnia indyjska cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Dania są nie tylko smaczne, ale łatwe do przygotowania, dzięki czemu można delektować się nimi w domu. Kuchnia hinduska to głównie dania mięsne z kurczakiem, ryby czy owoce morza. Innymi potrawami kuchni hinduskiej znanymi niemal na całym świecie są indyjskie placki i oczywiście słynne curry. Kuchnia hinduska jest niezwykle kolorowa dzięki używanym przyprawom, zachwyca smakiem i z całą pewnością nie jest nudna. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara spotkała się z szefem kuchni, który spopularyzował dania curry w Wielkiej Brytanii. Wcześniej Brytyjczycy uważali je za potrawy, która brzydko pachną!
Sałatka z bobem to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza latem, podczas upałów. Idealnie komponuje się z serem feta, pomidorami, boczkiem, jajkiem oraz wieloma innymi składnikami. Jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na wakacyjną imprezę, sałatka z bobem będzie strzałem w dziesiątkę.
Kombucha (grzyb herbaciany) to pewien galaretowaty placek, który fermentuje w herbacie z cukrem i stosowany jest w medycynie naturalnej już od wielu tysięcy lat. Grzyb ten ma dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie, jednak przy nadmiernym spożyciu może też wywołać negatywne skutki. Dlatego tak ważne jest, by poznać zarówno zalety, jak i wady stosowania tego grzyba w diecie.
Grzyby po cygańsku to smaczna przekąska, która z pewnością posmakuje tobie i twoim najbliższym. Jeśli nie masz zbyt dużych umiejętności kulinarnych – nie przejmuj się – przepis na grzyby po cygańsku jest bardzo prosty i niemal każdy sobie z nim poradzi!
To, że Leonardo Da Vinci był twórcą największych dzieł sztuki wszechczasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że organizował on najwspanialsze widowiska kulinarno-teatralne w swojej epoce. Bogdan Gałązka, mistrz noża i widelca, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ulubione potrawy Leonarda Da Vinci.
Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mazurki: bakaliowy, pralinowy czekoladowo-kajmakowy! Mazurki- ciasta z polską duszą!
Specjaliści zalecają spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Często unikamy ich, ponieważ myślimy, że są trudne w przygotowaniu. Przepis na rybę w cieście naleśnikowym jest prosty, a danie wyjątkowo smaczne.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju, jeśli nie na całym świecie. Lubuje się w nim wielu miłośników słodkości, ale swoich zwolenników znajduje także wśród tych, którzy nie przepadają za zbytnią słodyczą. Wszystko dlatego, że jego wyjątkowy smak nie jest nazbyt słodki.
Tarta z owocami to ciasto proste, szybkie i naprawde smaczne. Wychodzi za każdym razem. Świetne na lato, bo wtedy mamy największy wybór świeżych owoców. Jednak tarta będzie pyszna także jesienią, kiedy warto sięgnąć po gruszki, jabłka i śliwki.
Makaron z tofu może być smaczną alternatywą dla potrawy z mięsem w roli głównej.
Potrawy inspirowane zaleceniami św. Hildegardy z Bingen przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana i Marek Zaremba
Jak sam przyznał - Piotr Kucharski tak szybkich przepisów jeszcze nigdy nie przygotował. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zdrowe wersje: budyniu, galaretki, kisielu, sezamków, smażonych warzyw i prażonego słonecznika. W skrócie: smacznie i zdrowo!
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami sprawdza się doskonale, kiedy zależy nam na przygotowaniu naprawdę szybkiego i prostego dania o wyjątkowym smaku.
Makaron sojowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Pasuje do dań kuchni orientalnej. Doskonały do potraw z kurczakiem, wieprzowiną czy warzywami. Świetnie komponuje się z mleczkiem kokosowym i curry. Jak go przyrządzić?
Zupa serowa, jej delikatny smak i kremowa konsystencja są nieporównywalne do żadnego innego dania. Jak uzyskać perfekcyjną zupę serową? Jaki rodzaj sera najlepiej wykorzystać?
Wiele osób unika tofu, bo nie wie, że może być naprawdę smaczne i dobrze wkomponować się w niemal każde danie. Gwarancją tego jest jednak odpowiednio przygotowana marynata do tofu. Podpowiadamy kilka możliwości.