Dziś w kuchni: kotlety jagnięce, chorizo z krewetkami, kurczak z pieczarkami i zielone curry z wołowiną. Przepisy na dania mięsne, których przygotowanie zajmuje 15 minut przedstawiła nam Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?
Michał Piróg potrafi i lubi gotować. Swoje pierwsze dania przygotowywał mając zaledwie trzynaście lat. Teraz wymyśla własne przepisy. Nie umie tylko piec. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mógł się sprawdzić pod okiem mistrza Roberta Sowy.
Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.
Kurczak Kung Pao to jedna z bardziej popularnych potraw w Chinach. Jest daniem z kuchni syczuańskiej ze sporą ilością papryczek chili i orzeszków ziemnych.
Dziś w naszej kuchni Tomek Jakubiak i Monika Mrozowska. Oboje zaangażowali się w akcję zbierania pieniędzy na leczenie chorego Kubusia. Chłopiec ma ciężką wadę wrodzoną serca. Przeszedł dwie operacje. Niestety, kilka dni po drugiej operacji doszło u Kuby do zatrzymania akcji serca i na skutek niedotlenienia mózgu chłopiec ma porażenie wszystkich czterech kończyn.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat leczo. Co powiecie na leczo ze smażonym boczkiem lub leczo z kurczakiem i makaronem? A może macie ochotę na leczo z wędzonym schabem i węgierkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN trenerka żywieniowa Daria Ładocha oraz aktorka Dorota Czaja-Bilska pokazały nam, co smacznego można "wyczarować" z dyni. Korzystając z okazji spytaliśmy Dorotę o jej plany zawodowe na najbliższą przyszłość, a Daria zdradziła nam co, jej zdaniem, można zrobić w 9 minut! ;-)
Swoją wyjątkową karnację zawdzięcza ojcu Nigeryjczykowi, zaś to, że jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek - tylko i wyłącznie sobie. Gotowanie ją uspokaja. Preferuje posiłki domowe niż te w wykwintnych restauracjach. Niewielu jednak wie, że oprócz aktorstwa, zajmuje się także recenzowanie książek. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie Piotra Kucharskiego przygotowała pasztet z kaszą jęczmienną oraz babeczki z kuskusu z sosem curry.
Anna Kalczyńska, widząc jak chętnie Marcin Meller objada się podczas programu, postanowiła coś z tym zrobić. Dlatego w naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała potrawy, które doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Skorzystajcie z jej przepisów na: pomidorowy kapuśniak, buraki gotoane na parze z żurawiną i sezamem oraz koktajl jagodowy z dodatkiem granatu. Czy Marcinowi posmakowały te potrawy? Dlaczego detoks jest potzrebny organizmowi?
Na egzotyczną, kulinarną wyprawę zabrali nas dziś Mateusz Truszkiewicz i Amelia Gardaś - uczestnicy I edycji programu „MasterChef Junior". Przygotowali dla nas: tatar z łososia, stek z tuńczyka, pudding jaglany, tatarki wołowe, curry massam i deser pagoda! Koniecznie wypróbujcie ich przepisy. Warto! :)
Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem, roladki z cukinii z ryżem i dynią, sałatka z dyni, cukinii i awokado - to niektóre z propozycji rodziny Szaciłło. W studiu Dzień Dobry TVN, jak w każdy poniedziałek, gościliśmy Monikę, Macieja i Karolinkę Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała przekąski dla niespodziewanych gości, których wypada przecież ugościć :) Wśród przepisów Kasi są potrawy, które przygotujemy ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeżeli mamy więcej czasu niż 15 minut, zdążymy również zrobić pyszny sezonowy deser.
Dzieci spędzają w szkole dużą część dnia, więc drugie śniadanie, które zabierają ze sobą do szkoły, powinno obfitować w wartościowe składniki i mikroelementy. Dodatkowo musi być na tyle smaczne, aby nasze pociechy nie rezygnowały z niego na rzecz niezdrowych przekąsek, które można kupić w szkolnych sklepikach. Lara Gessler proponuje alternatywę dla nudnych kanapek. Co powiecie na makaron z pesto?
Wegańskie sushi poziomem trudności dorównuje oryginalnemu przepisowi, bazującemu na rybach i owocach morza. Wegańskie sushi przyrządza się właściwie analogicznie do oryginalnego dania, ale konieczne jest zastąpienie mięsa warzywami. Warto jednak pamiętać, że w oryginalnym sushi również znajdują się m.in. wegańskie hosomaki.
Szczawiowa prawie klasyczna, wytrawny biszkopt z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem, sałatka ze szpinaku z ryżem i dorsz na parze. Zobacz wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego.
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
Tym razem Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe przekąski, które można pałaszować przed telewizorem. Wśród nich znalazły się takie pyszności, jak: chlebek kukurydziany do dipów, trufle figowe, czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi oraz dip serowo-pomidorowy. Jeśli chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą, zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl
Kuchnia kubańska jest mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatny wpływy kuchni chińskiej. Warto pamiętać, że Kuba jest wyspą, w związku z tym kuchnia kubańska obfituje w owoce morza, a dzięki klimatowi tropikalnemu na Kubie jest wiele owoców i warzyw niedostępnych u nas.
Dziś w Dzień Dobry TVN, razem z Moniką i Maciejem otwieramy się na nowe kulinarne doznania. Inspiracją stała się dla nas Tajlandia, której specjały zdaniem wielu smakują o wiele lepiej niż pizza, żabie udka, tortille czy kurczak w sosie słodko–kwaśnym. W menu mamy więc: czerwone curry z bakłażanem, ryż kokosowy z szafranem, sałatka z dressingiem nam jim, zupa tom ka gai oraz drink z liczi.
Nie znajdziecie tu przepisów na tradycyjną pomidorową, żurek czy rosół. Bloger kulinarny Bartek Boratyn zachęca to tego, by odejść od tradycyjnych zup, przygotowując posiłki dla dziecka. Rodzicom, którzy chcą urozmaicić menu swojego dziecka proponuje: zupę cytrynową z ryżem jaśminowym, zupę koperkową z lanymi kluseczkami, zupę pomarańczową z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupę truskawkowo-waniliową z miodowymi grzankami. Którą z nich przygotujesz swojemu dziecku?
Monika Mrozowska jest wegetarianką od 8 lat. Wszystko zaczęło się zupełnie przypadkowo. Pojechała ze znajomymi na wakacje do Grecji i przez cały pobyt jadła w zasadzie same sałatki. Dzisiaj zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Dietę "pudełkową" można przygotować w domu. Nie masz pomysłu na to, co włożyć do opakowań? Oto propozycja menu na cały dzień: śniadanie - kanapki ze szparagami i jajkiem, obiad - kurczak z ryżem i rodzynkami, kolacja - sałatka we włoskim stylu. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Piotr Pielichowski pokazał, jak wszystko przygotować i zapakować. Smacznego!
Łukasz Durajski jest nie tylko pediatrą, ale również świetnym kucharzem. Do kuchni Dzień Dobry TVN przybył ze zdrowymi przepisami dla całej rodziny. Zobacz jak zrobić: kurczaka po tajsku, sałatkę z kurczakiem truskawkami i szpinakiem, tartę pomarańczową i gulasz bananowy.
Gdybydzisiaj żył Bruce Lee, to obchodziłby właśnie swoje 75. urodziny. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan i Robert Moskwa – aktor, który od lat z wielkimi sukcesami trenuje karate - przygotowali dania kuchni chińskiej. Na stole pojawiły się: ryż po chińsku, kurczak na słodko oraz wieprzowina w warzywach i curry.
Paweł Loroch w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował przysmaki dla dzieci: bezowe szaleństwo z malinami, grzanki z pieczonymi winogronami (z oczami dodanymi przez Marcina Prokopa), indyka z ananasem i czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych. Zobaczcie, co wprowadziło Marcina Prokopa w stan konfuzji i dychotomii.