Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Polenta z powidłami
Składniki:
3 szklanki wody
½ szklanki kaszki kukurydzianej (ekologicznej)
szczypta gałki muszkatołowej (nie mielonej, w całości)
pół łyżeczki soku z cytryny
migdały blanszowane lub płatki migdałowe
melasa z buraka cukrowego!!! Nie z trzciny (ekologiczna)
paczka suszonych śliwek i daktyli (ekologiczne)
Kasza jaglana z jabłkami i z imbirem
Składniki:
2 szklanki wody
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 słodkie jabłka
2 łyżki wypłukanych rodzynek
łyżeczka siemienia lnianego
plasterek korzenia świeżego imbiru
Cynamon mielony, kurkuma i kardamon (w całości)- będzie potrzebny moździerz
Syrop z agawy (sklep Eko)
Przygotowanie:
Upraż kaszę w garnku, poczym wypłucz gorącą wodą. Zalej czystą gorącą woda i zagotuj wodę z kaszą, wrzuć pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i siemię lniane.
Następnie dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.
Krupnik z kaszą jaglaną
Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
ok. 1 l wody
4 łyżki kaszy jaglanej
2 ziemniaki
1 marchewka
1pietruszka
ćwiartka selera
pół pora
kilka łyżek przecieru pomidorowego ( nie koncentratu!!!)
szczypta suszonego majeranku
szczypta suszonego tymianku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
natka pietruszki
pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż chwilę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, i pokrojony por i szczyptę pieprzu. Następnie wlej gorącą wodę i sól, a po chwili kilka łyżek przecieru pomidorowego. Potem dodaj: liście laurowe, majeranek i tymianek i ziele angielskie i wypłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami.
Zupa z dyni
Składniki:
1 dynia Hokkaido (sklep ekologiczny)
2 marchewki
1 cebula
½ cm korzenia świeżego imbiru
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
pół łyżeczki kurkumy
2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek stołowych ziaren amarantusa (nie ekspandowany)
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, następnie sól i ok. 1 l wody. Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami, następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i amarantus.
Duszona marchewka z rozmarynem
Składniki:
2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
1 cebula
1 ząbek czosnku
mała gałązka świeżego rozmarynu
natka pietruszki
sól do smaku
pół płaskiej łyżeczki brązowego cukru
oliwa
szczypta kurkumy
pieprz do smaku
kasza gryczana
olej lniany tłoczony na zimno
Przygotowanie:
Rozgrzej garnek albo patelnię z przykryciem, wlej oliwę, wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, gdy będzie szklista dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu, szczyptę soli, następnie szczyptę kurkumy, wrzuć marchewkę i mieszając jeszcze chwilę smaż, dodaj brązowy cukier, dodaj pieprz, podlej ciepłą wodą i zostaw pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki
Jabłka pieczone nadziewane
Składniki:
4 duże jabłka
dwie garści suszonych śliwek
łyżka suszonych żurawin
szczypta soli
cynamon
Przygotowanie:
Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem. Gotuj, ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN